torsdag den 14. februar 2013

Små fladbrød af kikærtemel...

Et hurtigt fladbrød til en portion suppe er ikke at foragte. De her tager kun ganske få minutter at lave. Den originale opskrift har jeg fundet her, tilpasset og givet et ekstra lille pift. 

De små brød blev serveret til en indisk mulligatawny - lavet af en den sidste rest gule ærter.

Kikærtemel er meget anvendeligt hvis man gerne vil undgå hvedemel. Det er helt fantastisk til at justere 'farsen' til falafler med. Og så selvfølgelig til disse små pandebrød.

Dejen er meget simpel:

150g kikærtemel
4 spsk olivenolie
1½ - 2 dl vand
lidt salt

Evt:
Hakket koriander
Nigellafrø

Pisk olie og vand i melet lidt efter lidt. Det skal være en tyk homogen dej. Tilsat lidt salt og evt krydderier. 

Kender du nigellafrø? De kendes også som sorte løgfrø eller jomfru i det grønne. Der er utrolig meget smag i hvert enkelt lille frø. Jeg har valgt at komme dem (og lidt hakket koriander) i de her brød for at de skal minde om indiske naanbrød.

Lad dejen hvile lidt og varm så en pande op. Der kan enten bages 2-3 store brød på en alm pande - eller som her ca 16 små på en blinispande.

Man kan selvfølgelig stege de små brød i enten olie eller ghee (klaret SMØR), men jeg havde jo noget perfekt fedtstof til det formål: mit gyldne afskummede fedt. Det slog ikke helt til, så jeg tog lidt andefedt tilbage fra jul og brugte til resten. Uhm, sikke en duft.

De små brød var både dekorative og lækre. De var lige til at brække over og dyppe i den krydrede suppe. Resten ryger i fryseren - så er de lige til at hive op til en portion suppe en anden dag.

Opskriften på den spicy suppe og de oprindelige gule ærter kommer i senere indlæg. Det hele går nemlig meget langsomt i de her dage. Mit helbred er ikke alt for godt og jeg slås noget med mange ekstra smerter. Nu må det godt snart blive lidt varmere i vejret så mine gigtplagede led kan holde til at komme mere ud. En kort cykeltur tager langt tid at komme sig efter - og så går det sjove ligesom af det. Nu gælder det om at få hvilet ud og sparet lidt kræfter op til weekenden - den byder nemlig på 2 gastronomiske oplevelser i særklasse: Vinaften med Paul Jaboulet Aîné på Frederikshøj og Restaurant Day hos Fae. Jeg har simpelthen spinket og sparet de sidste par måneder for at kunne komme med til begge dele og glæder mig SÅ meget til at blive forkælet med lækker mad og vin. Det at ha' noget at glæde sig til hjælper meget på de trælse dage. 

Efter weekenden skal jeg også hvile ud og samle kræfter - for næste torsdag står den på en tur til København. En tur med søsterboble, små niecer, rødvinshygge med Nada og træf med andre madbloggere, Fine Food Festival, Copenhagen Food Fair og DM for caterelever hvor jeg skal heppe for hårdt på Britt. Hun vandt sidste år og jeg er sikker på at det også bliver ædelmetal hun hiver med hjem i år. Jeg kan levende huske hvordan det var da jeg fik hængt min guldmedalje om halsen i 2006. Det er fedt at få lov til at følge konkurrencen udefra. 

Phew, jeg bliver helt svedt bare af at skrive programmet ned. Men jeg tager den med ro - og har hele tiden en plan B hvis kræfterne skulle svigte. Jeg regner med at gå i hi bagefter. Og bliver nok ret glad for at der både er suppe og fladbrød i fryseren til den tid...  

     
 

13 kommentarer:

 1. Uhm, ser lækkert ud! Har aldrig forsøgt mig med kikærtemel, men overvejer tit at prøve - er der noget særligt man skal være opmærksom på, når man bruger det kontra alm. hvedemel? (:

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Kikærtemel er jo ikke et kornprodukt - og kan slet ikke sammenlignes med mel. Det er svært at bage brød med, da man ikke kan ælte en elastisk dej af det. Men er fremragende til pandekager, kiks, og andre 'tynde' ting med kort tilberedningstid.

   Man kan også lave en slags tempuradej med det, dyppe grøntsager i og friturestege dem. De bliver SÅ sprøde og gode.

   Men hvis man ikke kan tåle gluten eller gerne vil undgå hvidt mel - så er det super godt til små pandebrød som dem her :-)

   Slet
 2. Da du delte billedet forleden, håbede jeg sådan du ville smide opskriften på brødene her - TAK.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge opskriften. Anytime ;-)

   Slet
 3. Tak for de mange inspirerende madideer. Dine Kikærtebrød fik mig til at mindes Farinata som er en norditaliensk fattigmandsspise, der tilberedes af kikærtemel og olivenolie - meget olie!. Blandingen bages i stenovn som pizza eller foccacio i store plader og serveres på et stykke fedtpapir med et nip salt, lidt pesto eller tomat. Det bliver nu også fint i egen ovn.
  Mange hilsener
  Zine

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, jeg er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

   Det lyder også som en spændende måde at lave kikærtebrød på - det bliver jeg nok nød til at prøve også. Tak for tippet!

   Slet
 4. Det ser virkelig lækkert ud! Men det er jo ret standart for både dine opskrifter og billeder ;-) Skøn, anderledes og inspirerende madblog!

  Hvor finder man kikærtemel? Og til hvilken pris? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   *Rødme* Aww, det er vel nok sødt sagt af dig. Jeg er meget glad for at du kan lide de ting jeg laver.

   Kikærtemel kan du finde i visse asiatiske butikker - og i de fleste helsekostforretninger. Den pose her med 400g kostede ca 30 kr. Lidt pricy - men man bruger jo ikke så meget af gangen ;-)

   Slet
 5. Hej Malou.
  Du skriver nogle gange at du mangler lange sprøjteposer, fordi de er dyre.
  Og da du er (eller var :-/) i KBH/Herlev ville jeg bare sige at der er ophørsudsalg i Alstrøm på frederikssundsvej og at 100 sprøjteposer á 30 cm koster 25 kr lige nu, hvis de da ikke er blevet flået væk... - det er de vidst ikke...
  Så hvis du har tid og lyst, så tag et kig forbi, de har også mange andre sjove madting :-)

  Sorry for den rodede kommentar :-D

  Kærlig hilsen Sidsel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sidsel

   Tak for tippet, jeg står faktisk og skal til Herlev på torsdag :-)

   Søs og jeg må da vist hellere tage et smut forbi Alstrøms. Mon ikke der er et eller andet man kan bruge?

   Kh Malou

   Slet
 6. Jeg har idag lavet kylling/karrysuppe med kokosmælk og disse brød var perfekte til. Jeg lavede dem dog på fuldkornsrismel i stedet, da jeg ikke følte for at betale 40 kr for 350 gram kikærtemel. De skal dog have en del mere vand, når det er på rismel. Familien syntes de var et hit, og jeg synes det er skønt med endnu en lynhurtig brødopskrift, der kan laves af det man har i skabene

  SvarSlet
 7. Jeg tænker at hvis man skal bage brød af kikærtemelet og man kan tåle gluten, så kan man eksperimentere ved at tilsætte det gluten for at opnå den elastiske dej.. Det hedder Vital Wheat og kan købes fra bl.a Ebay.co.uk. Det bruges bl.a for at forbedre hæveevnen, men samtidig så indeholder det også min. 70% god protein. Jeg har desværre ikke kunnet finde det herhjemme. Hvis nogen finder det, så vil jeg blive glad for at høre hvem der forhandler det? .

  SvarSlet
 8. Det skulle være muligt at lave kikærtemelet selv. Hvis man har en god blender, og nogle tørrede kikærter så skal det bare blendes til mel. Det larmer en del men det er væsentlig billegere.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...