fredag den 13. juli 2012

Syltede ferskner med krydderier...

Hjemmesyltede ferskner er gylden sommersol på glas. En sødmefuld lækkerbisken som gør sig godt til vaniljeis, råcreme eller f.eks ovenpå en cheesecake.

Jeg har valgt at tilsætte hele krydderier, som ikke alene giver smag, men også er med til at holde bakterievæksten nede.

Fersknerne stammer fra Emilios FrugtKasse hos Aarstiderne. Pernille Kagedåse spurgte om vi skulle dele en og jeg slog staks til. Vi delte blommerne og de flade paraguayos 50/50 - og så fik jeg alle fersknerne og Pernille rejste hjem med alle nektarinerne. Super fordeling.

Mit eneste problem med ferskner er skindet - så det flår jeg af. Det gøres på næsten samme måde som når man flår tomater. Jeg satte en gryde over med kogende vand, snittede et overfladisk kryds i hver fersken og dyppede dem i det kogende vand i ca 45 sekunder. De kom derefter i koldt vand.

Skindet pilles derefter af med spidsen af en urtekniv. Jeg flåede alle 8 ferskner - de 4 skulle syltes og de andre 4 skulle koges til marmelade. Da jeg skar frugten ud til marmeladen opdagede jeg at fersknerne ikke var så modne som ønskede og meget vrangvillige til at give slip på deres sten. Derfor droppede jeg planen om at halverer de andre ferskner først, men derimod pocherede dem møre og så gøre det bagefter.

Jeg kogte derfor en sukkersirup sammen af:

5 dl vand

350 g sukker
1 vaniljestang
1 stjerneanis
5 grønne kardemommekapsler
5 hele nelliker

Vand, sukker og de hele krydderier varmes op til kogepunktet. Vaniljestangen flækkes, marven skrabes ud og tilsættes + sammen med den tomme stang. Fersknerne kommes i lagen og simrer ved svag varme i ca 10 minutter. Vend dem forsigtigt halvvejs i kogetiden.


Fersknerne fiskes op af lagen og køles lidt ned før de flækkes og stenen fjernes. HA - som om! Det er de mest usamarbejdsvillige ferskner jeg nogensinde har haft fingre i.....og jeg har ellers syltet flere ferskner end DU har spist kartofler....eller noget. Nøj, jeg har sjældent råbt så højt og bekæmpet min trang til at kyle det hele hen af gulvet. Heldigvis kunne jeg på luft på Twitter hvor jeg fik 'råbt' en masse ukvemsord.

3 pæne halve blev det til - resten er noget hejs. Frugten blev lagt tilbage i sukkerlagen og fik et opkog. Det hele kom derefter i et rent, skoldet og vodkaskyllet glas.

Nu står de syltede ferskner på køl og trækker smag fra krydderierne. De kan holde sig ca 3 uger, så de skal spises inden længe. Planen er at lave en fersken-tiramisu med nogle af dem. Nu får vi se hvad der så skal ske med resten.

Senere i dag skal jeg vaske og pakke. I morgen skal jeg nemlig på weekend hos Tine Kagedåse aka Tuberkulosen aka The Blogless Sister. Hun har inviteret mig til hygge, snak, mørbradbøf og klapning af kalve. Jeg skal bare tage toget til Vejle, så henter hun mig der - og mandag morgen kører hun mig hjem på vej til sit arbejde, som sjovt nok er ca 1 km fra hvor jeg bor. Åh, jeg glæder mig til at se Tine igen og komme lidt på landet.

Og nu: en tur på Ladybug.....


7 kommentarer:

 1. Årh manner, cheese cake med syltede ferskner! Mit mundvand løber løbsk, Malou - det kan du ikke være bekendt. Vil du SÅ diske op med den cheese cake :D

  Jeg elsker selv at sylte frugt, blommer med stjerneanis har hidtil været favoritten men ferskner lyder nu absolut ikke dårligt heller. Må jeg hellere se at komme igang med. Medde'vuns!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, det fantaserer jeg også om. Jeg tror altså bare ikke det bliver med de her ferskner - de er simpelthen for grimme til at komme på en kage. Men så må du nøjes med en tiramisu ;-)

   Uh, blommer med stjerneanis lyder lækkert - det må jeg prøve. Tak for tippet :-)

   Slet
  2. Jamen...jamen..'Du kan ikke bare sige cheesecake og så ikke gøre noget ved det! ;) men på den anden side er Tiramisu jo en slags cheesecake.

   Slet
  3. Jeg kan også råbe det: CHEEEEEESECAKE :-D

   Sorry, kunne ikke nære mig. Så skidt da, så laver jeg en bette cheesecake inden længe ;-)

   Slet
 2. Kan det virkelig kun holde i 3 uger? Jeg syltede pærer i efteråret, men har ikke haft smagt endnu, eller åbnet - er de så for gamle?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de her kan - men hvis de henkoges eller kommes i en sødere sirup kan holdbarheden forlænges med 1 år.

   Hvis der ikke er en forringelse af pærerne (mug, skimmel eller krystallisering) er de sikkert gode nok. Du kan hurtigt vurdere om de skal i munden eller skraldespanden ;-)

   Slet
 3. jeg har lige lavet fersken marmelade håber at det smager godt og så har jeg lavet vindrumarmelade for første gang

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...