fredag den 27. juli 2012

Løvstikkepesto til fryseren...

Der findes mange dejlige gavmilde mennesker i min bekendtskabskreds. Flere har inviteret mig på rov i deres haver - så det vælter ind i en lind strøm med bær og krydderurter til fryseren. I onsdags var jeg i Åbyhøj for at høste løvstikke til den her pesto:

Pestoen bliver indfrosset i silikoneforme til isterninger (fundet i IKEA til 10 kr), 'poppet' ud og lagt i bøtter. Så kan man nemt tage lige den mængde op som man skal bruge. Det er ikke en ide jeg selv kan tage æren for - den tilfalder Heidi som har skrevet om det her.

Jeg fik høstet en ganske fin buket løvstikke. Faktisk så meget at jeg tillod mig at dele ud af det - mere om det senere.

Alle bladede blev nippet af, skyllet grundigt og centrifugeret tørre i min salatslynge.

Der var 148 g løvstikkeblade at gøre godt med. Jeg overvejede et kort øjeblik at lave urtesalt af noget af det, men ved at jeg så kommer til at stå til vinter og længdes efter den sommerlige smag af løvstikkepesto. Stænglerne kom i en frysepose og i fryseren - de er gode til at koge med til fond og suppe.

Det er strengt taget ikke en pesto - men blot en puré af løvstikke, lidt usmuttede mandler, olivenolie og salt. Hvidløg forstyrrer, efter min mening, den karakteristiske smag af løvstikke. Jeg bruger en af de ypperst økologiske olivenolier der findes. Den er fra Rioja i Spanien, har en svag gulgrøn farve og en let 'græsset' aroma - og den kan købes lige her. Pestoen blev kørt på ingen tid med min tryllestav fra Bamix.

Jeg valgte at stoppe i tide så der er lidt struktur tilbage i pestoen.

Pestoen kom op i en engangssprøjtepose og fordelt i isterningformene - og fik lov til at fryse ind natten over.

NOTE: Inge har i kommentarfeltet herunder lagt dette link der advarer om brugen af isterningbakkerne til andet end isterninger da de kan afgive hormonforstyrrende stoffer. Jeg vil på ingen måde anbefale at man bruger bakkerne til at fryse babymad i - men til pesto, fløde og fond har jeg nu tænkt mig at fortsætte. Er man betænkelig ved at bruge formene, vil jeg i stedet anbefale at man anskaffer sig en chokoladeform i silikone - den er jo beregnet til fødevarer.

Og så var de lige til at poppe ud og komme i bøtter. Smart ikke?

På Twitter har jeg lært Rikke fra Camp Chaos at kende. Hun efterspurgte for et stykke tid siden løvstikke - så hende kontaktede jeg og tilbød en del af rovet. Hun takkede ja og kvitterede med friske hvidløg af egen avl. De hænger nu til tørre på altanen. Rikke er også pjattet med pesto - og på det 4. billede kan man se 'mine' hvidløgs barndomshjem. Vi mødtes inde i byen hvor Rikke bød på en bubble tea som vi nød i solen ved åen. Det var rigtig hyggeligt at møde hende IRL - og vi fik os en god snak inden jeg cyklede hjem igen.

Vel hjemme lavede jeg en kyllingesalat med lidt af løvstikkepestoen som jeg spiste i en sandwich. Mums!

Om lidt skal jeg over og sige hej til Fenja som bor ikke så langt herfra - hun har også inviteret til 'kom og høst krydderurter'. Og der er vist både oregano og salvie at få. Herligt.

I aften skal Ladybug og jeg så på en lidt længere tur til nordbyen. Der skal vi mødes 6 Kagedåser til grillhygge, snak galore, gode grin og drinks en masse. Jeg pakker en køletaske med 'pil-selv' rejer, gedefrankfurtere, spareribs + en bette bøf og tager med. Åh, hvor jeg glæder mig - det er godt nok længe siden vi sidst har været så mange af de gamle dåser sammen.

God weekend til alle der kommer her forbi18 kommentarer:

 1. Super ide. Både at lave løvstikkepesto og at fryse den ind i små portioner i isterningbakker. Jeg passer lige nu en kolonihave og har fået lov at gå på rov i den spiselige afdeling. Der er en kæmpe løvstikke, men jeg er ikke vant til at bruge løvstikke, så den har jeg bare kigget på. Men nu skal den da plyndres - så kan jeg dele udbyttet med kolonihaveejerne, når de kommer hjem fra ferie :)

  SvarSlet
 2. Super! Tak for at minde mig om, at det er nu... samt alle de gode idéer, til nye ting ;-)

  SvarSlet
 3. Løvstikke minder mig sådan om min mor. Hun elskede det. Jeg kan også godt lide, omend i beherskede mængder.

  Men som jeg skrev på Facebook, ideen kan jo bruges til andre krydderurter også, såsom f.eks. persille, som også er rigtig fin til pesto. Det vil jeg kaste mig udi snarest. Jeg havde tænkt på det, men var kommet fra det. Godt du mindede mig om.

  SvarSlet
 4. Denne dåse sidder på kontoret og GLÆDER sig til i aften!!!

  SvarSlet
 5. Tak for den Malou, nu ved jeg, hvor noget af min løvstikke skal ende. Har du også forslag til, hvor man kan bruge "pestoen"??

  Din afslutnings kommentar om de gamle dåser... rigtig god humor ;-D

  Super weekend til dig...

  SvarSlet
 6. Pas på med hjemmeavlede hvidløg og do pebberrod, som er væsentlig stærkere end de købte. Go easy on them. Jeg fik uspiseliggjort en stor portion syltede rødbeder ved første gang at lægge samme størrelse stykker af mine egne peberrod i som af købt peberrod. Der er også meget mere smag og kraft i dild og purløg fra haven end i de små potter i forretningerne.
  Elsebeth

  SvarSlet
 7. Jo det er sørme en god idé. Jeg har frosset pesto i mini bøtter, de kan nemt presses ind imellem alle de andre ting i fryseren. Det synes jeg nu også er ret smart:-)

  Løvstikke pesto, det har jeg stadig til gode.

  Må vist hellere se at få høstet lidt af alle mine urter!

  SvarSlet
 8. Tak for "æren" :-) Det er nemlig genialt, også til feks. fløderester der lige kan pifte en sauce op.
  Din løvstikkepesto ser skøn ud - men jeg ville aldrig få manden til at spise den, han hader både duften og smagen. Jeg nøjes med at smugle en lille smule ind i stegte kartofler - det har indtil nu virket uden vrøvl :-)

  SvarSlet
 9. Jeg elsker også løvstikke! Det har sådan en dejlig smag :) Super god ide at fryse pestoen i isterningebakker, så slipper man for at der går mug i det i køleren.

  SvarSlet
 10. Jeg har næsten spist alt det pesto, der blev af mit bundt løvstikke :-O Det smager jævla godt. Og endnu engang tak for selskabet, den anden dag :) Hav en dejlig dag.

  SvarSlet
 11. Arj, en god ide! Jeg har en kæmpe løvstikke ude i baghaven, men har aldrig rigtig forstået at bruge den... Vil straks gå på "rov" :)

  SvarSlet
 12. Jeg var egentlig på vej i Ikea for at købe nogle billige isterningbakker til at fryse bl.a. pesto ned i. Men jeg faldt så over flere artikler på nettet, der fraråder at man bruger isterningbakker til mad - man risikerer at de udskiller sundhedsskadelige stoffer ved bl.a. fedtholdige madvarer. Isterningposer og bakker er nemlig kun godkendt til mad.

  Så nu må jeg op i byen og finde noget, som er godkendt til at fryse mad ned i små portioner.

  Læs her om isterningbakker og mad: http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE699113/isterningebakken-er-uegnet-til-fryse-babymad-i/

  SvarSlet
 13. Lige en rettelse til forrige indlæg: Isterningposer og bakker er kun godkendt til VAND, skulle der stå :)

  SvarSlet
 14. Hvis man ikke vil bruge isterningbakkerne kan man bruge engangs snapseglas. Har brugt dem flittigt til mine børns babymad da de var små. Kh Karina

  SvarSlet
 15. Nogen som kan og vil fortælle i hvilket forhold i bruge urter- olie - mandler og salt.
  Opskrift søges .....:o)

  Hilsen Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte

   Det er meget svært at komme med en nøjagtig opskrift. Man får det bedste resultat ved at smage sig frem. Men flest urter og lidt af det andet. Husk at man altid kan tilsætte mere, men ikke trække fra.

   Hvis du har brug for en nøjagtig opskrift er jeg sikker på at Google kan hjælpe dig med at finde svaret ;-)

   Slet
 16. genialt at fryse det ned i små forme :-)
  hilsen
  Birgitte

  SvarSlet
 17. Jeg er en gammel havetosse på 75 år og er vokset op med denne plante, der i min barndom blev kaldt maggiurt. Kom en enkelt stilk ved kartoffelkogevandet, et par blade i skålen med salat og naturligvis, når man koger enten kylling eller kød. Kan man undvære denne plante. Jeg bruger den også sammen med timian og rosmarin, når jeg laver urtesalt. Dog synes jeg ikke man skal overdrive. Den skal ikke overdøve men understrege. Er det ikke rigtig? Vi, min mand og jeg kan næsten holde planten nede, så ofte bruger vi den.
  Venlige hilsener tll jer allesammen
  Bibi fra Almind

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...