onsdag den 23. november 2011

Shepherd's pie á la Klidmoster...

Shepherd's pie eller Cottage pie som den også hedder, er basalt set en slags kødsauce med bagt kartoffelmos ovenpå. I sin originale form er den lavet med lam eller får - men efterhånden ses den også meget tit med oksekød.

Mange tak til Kirsten som lagde en kommentar her og foreslog at jeg skulle lave Shepherd's pie af noget af den langtidssimrede kødsauce. En super idé til min Stop Spild Af Mad stafet. Det er en ret jeg helt havde glemt eksisterede - og det var et meget velkomment gensyn.

En ingrediens der ingenlunde kan undværes i Shepherd's pie er Worcestershire sauce. Det er med til at give en sur/stærk note som er ganske karakteristisk. Smagen kommer blandt andet fra tamarind, som er en forunderlig sur-sød bælgplante, og fra ansjoser. Men gæt hvad der ikke var mere af i flasken?

Jeg måtte derfor kaste mig ud i forsøget med at lave min egen variant. Tamarind havde jeg dog ikke i huset, men det lykkedes mig alligevel at grave nogle andre ting frem som kunne bruges: agavesirup, soya, French's sennep, balsamico-glaze, stødt nellike, chipotle og Taste N°5.

Det er en pasta lavet af tomatpuré, hvidløg, ansjoser, sorte oliven, balsamico, Karl Johan svampe, parmesan, olivenolie, eddike, sukker og salt. Pastaen bidrager med smagen umami - den 5. smag (ud over surt, sødt, salt og bittert).

Hjemmelavet "Worcestershire sauce":

3 spsk soya
1 spsk agavesirup
1 spsk balsamico-glaze
2 tsk French's sennep
1 tsk Taste N°5
½ tsk chipotle
¼ tsk stødt nellike

Rør sammen og smag til. Sirup kan erstattes af sukker eller akaciehonning, glazen af balsamico + ekstra sukker - og har man ikke Taste N°5 kan man komme langt med en eller flere af ingredienserne som f.eks ansjos, tomatpure eller parmesan.

Jeg blev ret godt tilfreds med resultatet - hvilket jo i virkeligheden er det vigtigste. Det smagte ikke helt som Worcestershire, men det var dælme godt derhen af. Jeg skulle bruge 2-3 tsk i dag, sammen med 2 tsk ketchup og 2 fed presset hvidløg.

Jeg hev en pose med 300 g langtidssimret kødsauce op og tøede den langsomt i en gryde inden de 3 ting blev tilsat. Der blev også smagt til med ekstra salt og peber - for ting der har været frosne taber tit smagen af salt. Hvis du ikke har en rest kødsauce i fryseren vil jeg anbefale Gordon Ramsays opskrift på Shepherd's pie.

Jeg fik med møje og besvær lavet kartoffellåget. Først glemte jeg at tænde for de skrællede kartofler - hvilket jeg først opdagede efter at ha' stukket i dem 2 gange og undret mig over at de ikke var mere møre. Flot, virkelig flot. Og da jeg så fik tændt, glemte jeg dem igen, og de kogte voldsomt over.

Jeg besluttede mig at blive i køkkenet og holde øje med dem. Så kunne jeg også få gjort klar til mosen. Jeg fandt mit sne-jern frem og rev en god håndfuld parmesan. En æggeblomme blev gjort klar sammen med ca 15 g SMØR.

300 g kogte kartofler blev presset til kartoffel-sne.

Med en dejskraber blev først SMØR og siden parmesan + æggeblomme arbejdet ind i kartoflerne til en kompakt mos. Et godt skud salt og peber fik den også til sidst.

Den tilsmagte kødsauce kom i det lille ovnfaste fad og mosen i en engangssprøjtepose med stor stjernetylle.

Mosen blev sat i toppe oven på kødsaucen så det dækkede helt.

Der blev drysset med lidt ekstra parmesan. Fadet blev sat i ovnen på 200°C til toppen var gylden og sprød - det tog ca 25 minutter.

Jeg lavede en hurtig salat til så længe. Shepherd's pie er meget blød mad - så det skulle være noget knas til. Jeg havde et ½ savoykål som jeg snittede lidt af i fine strimler.

Kålstrimlerne blev vredet, saltet og marineret i æblecidereddike og olivenolie. Lige inden servering smed jeg en tomat i tern ved og gav salaten et skud sort peber.

Den sprøde lækre pie direkte fra ovnen. Den fik lige lov til at stå og samle sig i 10 minutter før jeg begyndte at tage af den.

Jeg løftede halvdelen over på min tallerken - den anden halvdel kølede jeg straks ned og gemte.

Den var virkelig en lækkerbisken. En rigtig varmende ret til en kold dag. Og det var perfekt med den sprøde kålsalat til.

Og det bedste er at der også er aftensmad til i dag også. Noget jeg sætter stor pris på, for der er godt nok ikke mange kræfter på kontoen.

I går kom den søde Anne og gav mig et lift i Viby centeret (hun skulle derned og træne). Så kunne jeg få en bid mad, komme på apoteket og i Føtex efter det mest nødvendige så længe. Hun havde givet mig hendes bilnøgler, så da jeg var færdig kunne jeg sætte mig ned i bilen og hvile mig til hun var færdig. Det var SÅ perfekt.

Jeg er simpelthen at taknemmelig over alle de søde mennesker jeg har lært at kende igennem den her blog. Tak fordi I er der for mig.

❤ ❤ ❤

12 kommentarer:

 1. Nammenam! Det er en af de retter, der står på min liste over 'den-bør-jeg-altså-snart-lave'-retter - og det er jo ikke fordi, at den liste er kort ;-)

  High-five for kålsalat!

  SvarSlet
 2. Selvom jeg lever meget mad og meget forskelligt skulle jeg inviteres op til min søn som ALDRIG laver mad før jeg skulle smage Shepherd's pie :-)
  Blev helt stolt :-)
  Det er en god nærende ret - ser som sædvanligt super lækkert ud når du lige sætter prikken over ièt eller mosen over....

  /Erland

  SvarSlet
 3. Shepherds Pie, ja den havde jeg også helt glemt. Endnu en ret der kan varieres på flere måder. Og sikke fint med dine kartoffeltoppe :-)

  SvarSlet
 4. Camilla-fabricius.blogspot.dk29. januar 2012 kl. 18.32

  Herligt, det er skønt med reste sager... Og et tilskud til vores base med Stop-spild-af-mad. Håber og glæder mig til vi ses søndag, om ikke så til at holde selskab og give gode ideer :-)

  SvarSlet
 5. Uhm det ser skønt ud Malou - rigtig varmende og "trøsende" mad med fornuftig ernæring og god pris.
  Jeg kan sådan følge dig i hvor meget man værdsætter at få en hånd med, når man er alene og ikke helt på toppen. Jeg kæmper sådan med iskiassmerter og kan ikke gå normalt ned fra min 5. sal... det tærer psykisk når man ikke har sin fulde mobilitet og er afhængig af andre ... det er virkelig svært for mig at lære! føler mig bare så uduelig og ikke-nyttig i øjeblikket!!!

  SvarSlet
 6. Vi elsker Shepardspie her i huset og jeg vil da prøve Gordons udgave næste gang.
  Jeg har forøvrigt læst mig til at det hedder Shepards Pie når det er med lammekød og Cottage Pie når det er med oksekød :-)

  SvarSlet
 7. Hey, lige over! Jeg har fået hul på min baconsalt og DET er sgu farligt. Uhm, det er godt på en leverpostejmad. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld at der ikke står hvem jeg er mit navn er Elsebeth skal jeg gøre et eller andet for at du kan se det troede min mail ville vise sig men nej 🙃er 52🤭

   Slet
 8. Hej du er mig livslinje idag 😍🥰står midt i shepards pie og INGEN Worchester sauce køleskabe den røg ud sidste gang under rengøring glemt at købe🙃Tusind tak for din Homemade one❤❤❤

  SvarSlet
 9. Er midt i vores ugentlige rosinbrød samtidig så det var en kæmpe hjælp 😊

  SvarSlet
 10. Jeg vil give dig masser af Roser 🌹🌹simpelthen af glæde over fællesskabetigennem dine opskrifter 😍kender alt til en begrænset mængde energi lever ud fra det hverdag selv❤❤derfor skal der ikke så meget til før at gøre min dag meget bedreidag : din opskrift på saucen😍❤

  SvarSlet
  Svar
  1. Awww, mange tak for de fine ord - er glad for at du kunne bruge den <3

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...