mandag den 28. november 2011

Konfektkage med dadler, marcipan og nougat...

Det her er simpelthen årets julekage her på matriklen. Intentionen var ellers at bage sådan en tung sprutmættet sag med masser af frugt - men jeg har glemt at lægge frugt i blød og kagen skal trække i flere uger. Så her er min plan B. Kagen er uden mel og tilsat sukker, men så tilgengæld pimpet til det yderste med godter.

Det er en hybrid mellem konfekt og kage. Den kan spises til f.eks te, kaffe eller glögg men er også fin til et glas portvin.

I år vil jeg gerne spise mindre slik til jul, så der er blevet indkøbt 1 kg økologiske dadler hos Aarstiderne (135 kr). Allerede da jeg bestilte dem havde jeg kik på den her kage - den måtte jeg bare bage! Efter lidt nærmere undersøgelser viser det sig at være en udgave af den her kage udviklet af Oscar Umahro Cadogan fra Køkkenrevolution på høje hæle. Det måtte jeg hellere lige få med her, for jeg dyrker politikken 'lån, men link' når jeg kan spore den oprindelige kilde.

Her får du så min pimpede og julede version:


200 g udstenede dadler
100 g mandler
3 spsk rapsolie
Saft og skal af ½ appelsin
1 knsp salt
1 knsp peber
1 tsk kanel
½ tsk st. kardemomme
½ tsk st. ingefær
½ tsk st. nelliker
3 æg
50 g marcipan
50 g nougat


Jeg valgte at bruge god marcipan og nougat fra Woodshade Organics som blev skåret i små fine tern.

Med et fint Microplane rivejern er det SÅ nemt at rive skallen af en appelsin. Jeg rev skallen af en hel. Halvdelen kom i dejen - den anden halvdel blev lagt til tørre på en underkop til pynt.

Krydderierne er næsten de sammen som til peberkager, men i helt andre mængder. Her skal de bare give et snert af jul.
Mandler, dadler, appelsinsaft og skal, krydderier og olie køres i en blender eller minihakker *wroom wroom*

Man kan blende det så groft eller fint som man lyster - jeg valgte en mellemting for at bibeholde lidt knas i mandlerne. Æggene blev delt og blommerne rørt i dadelmassen.

Hviderne blev pisket og vendt forsigtigt i.

Og til allersidst blev marcipanen og nougaten rørt i.

En lille springform blev smurt med SMØR og drysset med durummel. Det er ikke nødvendigt at drysse med mel, det er bare en gammel vane fra min side.
Kagedejen blev fyldt i den klargjorte form og bagt i 40 minutter på 160°C.

Den færdigbagte kage fik lov til at køle helt ned i formen inden den blev taget forsigtigt ud.

Den kan spises som den er her - men jeg ville godt lige tage den et skridt videre.

Så jeg smeltede 75 g mørk chokolade i mikroovnen og smurte ud over den. Hmm, smeltet chokolade er altså ret svært at fotografere.

I den tid der var gået siden appelsinskallen var blevet revet, var den blevet tør og lige til at smuldre med fingrene.

Kagen blev pyntet med lidt sukkerkrymmel i hvid og guld og drysset med appelsinskal i midten.

Det var med spænding at jeg satte kniven i den. Den var svampet og duftede henrivende. Det er en heavy sag og nok ikke en man spiser voldsomt meget af....eller hvad?

Det var lige den kompakte konfektkage jeg havde håber på. Det er lidt sjovt at den er uden mel - for basalt set er det jo så bare en slags dadel-gratin. Jeg er meget begejstret for resultatet og har allerede et par ideer til næste gang. For jeg har tænkt mig at bage den igen i juledagene.

Oh la la....sikke en laber haps.

Jeg kan dog ikke nå at spise ret meget af den inden jeg skal til København i morgen. Så der ryger en del i fryseren - og resten bliver til 'julekugler'. Små snedige trøfler lavet med lidt stærk sort te og en smule æblesmør. Dem kan jeg så forlyste mig lidt med i toget. Hjemmelavet guf FTW!


Det var planen at jeg ville ha' bagt et peberkagehus i dag, men der var ikke rigtig kræfter til det. Men nu er dejen da klar til når jeg engang er. Det blev dog lige til en enkelt plade peberkagemænd, for det skulle da markeres at det var 1. søndag i advent. Duften af peberkage sneg sig rundt i alle afkroge af lejligheden og satte sig på julepynten som *host* allerede er på plads. Ja ja, den har så hængt oppe hele året - og hvad så? Et plastik juletræ med vampyrgebisser er jo tidløst og pynter i alle årets sæsoner. Det er sandt!


24 kommentarer:

 1. Wow det er absolut savle fremkaldene at læse din blog ;) kunne jeg med held pjaske lidt spiritus, af en slags, over kagen mens den stadig er lun?

  SvarSlet
 2. Hhhhmmmmm, sikke en mamse mamse kage. Jeg har tænkt mig at bage den til tirsdag, hvor jeg får gæster. Men vil høre dig om jeg sagtens kan bage den mandag og så evt. sætte den i køleskab. Eller hvad er bedst? :-)

  SvarSlet
 3. Uhm den ser dejligt svampet og rar ud, kære Malou! :)

  SvarSlet
 4. Hej Klidmoster

  Vil bare lige fortælle at jeg blev positiv overrasket over kassen fra aartiderne og dens indhold i fredags :) Nu må vi se hvad der er i, i næste uge. Jeg har selv en lille blog, hvor jeg har beskrevet indholdet. Hvis du får tid, så bare kig forbi :)

  http://reberbanen.blogspot.com/2011/12/den-frste-levering-fra-aarstidernecom.html

  Hilsen Laila

  SvarSlet
 5. Jeg har bestilt den store mixkasse. Den er nok lidt voldsom til to personer. Men jeg tænkte at jeg kunne altid ændre lidt i bestillingen til næste gang. Tak for linket :)

  SvarSlet
 6. Tusind tak :-) Jeg har længe haft kig på hans opskrifter men aldrig rigtig fået lavet nogle af dem. Det er en rigtig lækker kage - tror det er lige noget for dig. Varme klem

  SvarSlet
 7. Tusind tak :-) Det blev virkelig en vellykket godbid.

  Uh, jeg glæder mig meget til at se hvad du kan få ud af et peberkagehus med din kagekunnen. Mit bliver lidt low-key i år, der er ikke rigtig kræfter til det. Er lige ved at lave RI efter din anvisning på bloggen så jeg kan få det samlet i dag. Så må jeg pynte det engang når der bliver kræfter til det.

  Glæder mig til at møde dig på onsdag :-)

  Klem fra Malou

  SvarSlet
 8. Hej Laila

  Jeg bruger den samme som til peberkagehusene tilsat lidt stødt nellike. Du kan finde den her: http://www.familiejournal.dk/Jul/Julemad/FJ49%2008%20Peberkagehus.aspx

  Tak, det er godt nok en rigtig bulderbasse af en kage. Dejligt at høre, håber du bliver glad for kassen. Hvilken har du bestilt? Husk at du altid kan skrive til kundeservice hvis der er noget der ikke er i orden - de er meget rimelige og til at snakke med ;-)

  SvarSlet
 9. Hvor lyder det dog godt, Malou - jeg er en stor fan af Oscar Umahro Cadogan og hans kogebøger, og den konfektkage skal bestemt prøves også her. Varme klem!

  SvarSlet
 10. Hold nu op, den ser lækker ud, den julekage. Det lyder som lige noget for mig. Og jeg har fået købt udstikkere til et peberkagehus, for jeg må simpel hen gøre dig kunsten efter. Jg blev helt forelsket i dit hus fra sidste jul. Og så ses vi på onsdag, for jeg skal også til chokolade-event i København. Klem fra Camilla (Himmelske kager)

  SvarSlet
 11. Hej Klidmoster

  Kunne du tænke dig at dele opskriften på de små peberkagemænd du har lavet? Jeg har luret lidt rundt på bloggen, men har ikke kunnet finde den.

  Kagen ser lækker ud, den kunne jeg godt finde på at lave :)...nå jo forresten, jeg har for første gang bestilt en kasse med grønt og frugt fra aarstiderne.dk, efter jeg har læst flere indlæg og set billeder heraf på din blog. Nu glæder jeg mig helt vildt til på fredag, når kassen kommer. Ja tænk en gang at man kan glæde sig over en kasse grøntsager hehe.

  SvarSlet
 12. Tusind tak skal du ha' :-) Det lyder som en god ting at tage med til sådan et arrangement. Pøj pøj, med bageriet.

  SvarSlet
 13. Hæ, bare vent - der er mange skære ting i støbeskeen med de dadler :-D

  Hmm, jeg vil nok sige 6 portioner. Eller 1 hvis man er grådig ;-)

  SvarSlet
 14. Jeg tænkte nok, du kunne bruge de dadler fornuftigt ;-)
  Hvor mange portioner tror du, der er i sådan en kage?

  SvarSlet
 15. Hej Susanne

  Velkommen til - jeg er glad for at du kan lide det jeg laver her :-)

  Tusind tak, den blev rigtig vellykket - og skal helt sikkert udvikles lidt og bages igen.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 16. Tak :-) Den skulle du prøve at lave med dine dadler. Er ret så misundelig på det tilbud. Glæder mig til at se dig på fredag!

  SvarSlet
 17. Wow, den lyder vel nok lækker den kage. Jeg har lige 'opdaget' din blog for et par dage siden, og det ser ud som om du har fået endnu en fast læser!

  Venligst
  Susan
  Bruxelles

  SvarSlet
 18. Signe Ulletved Vinther29. januar 2012 kl. 18.31

  Mums, den lyder laber :-)

  SvarSlet
 19. Å den låter helt fantastisk! I nästa vecka ska vi ha julmys på jobbet och alla i gruppen ska ta med sina bästa julkakor/julgodis. Då ska jag ta med en sån här :D Tack för tipset!!

  SvarSlet
 20. Hej Klidmoster
  Tak for dit link til min blog ...
  Men jeg ville ønske du havde kontaktet mig inden du sådan hængte mig ud som tyv!
  Da jeg i sin tid lavede blogindlægget var jeg ikke opmærksom på, hvor opskriften kom fra og kunne derfor ikke kreditere nogen. Min tante havde fået opskriften fra en veninde og oprindelsen fortabte sig i tågerne!
  Hvis du nu havde kontaktet mig i stedet for at hænge mig ud på denne måde kunne jeg have rettet fejlen for længe siden ... Men det er så gjort nu!
  De bedste hilsner
  Sannie
  http://aeblegaarden.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanni

   Hængt dig ud som tyv? Det er overhovedet ikke det jeg gør og jeg er ked af at du opfatter det sådan. Jeg skriver at jeg faldt pladask for opskriften hos dig og at det var en kage jeg bare måtte bage - og at jeg først sidenhen fandt ud af at opskriften stammede fra Oscar Umahro Cadogan. Og det skal han naturligvis krediteres for. For mig handler det om at signalere at jeg har sporet opskriften tilbage til kilden, intet andet. Det gør jeg med alle de opskrifter jeg finder og låner fra nettet. Ordet 'tyv' er helt for egen regning.

   Du kunne jo også ha' kontaktet mig privat og bedt min ændre teksten i stedet for skrive på din blog at jeg nu giver dig dårlig omtale. For jeg giver dig faktisk kredit for at ha' disket op med en lækker kage som jeg havde lyst til at bage - og husker at kreditere den som har lavet den originale opskrift også. For tro mig, havde jeg posten den opskrift med dig som kilde skulle der nok være nogle vakse læsere der ville ha' gjort mig opmærksom hvor den kage oprindeligt stammede fra.

   Med venlig hilsen
   Malou

   Slet
 21. Hej Malou
  Ok, måske over reagerede jeg ... Det er jo fuldmåne :-)
  Kan vi ikke bare blive enige om, at det ville have været bedre om vi begge havde kontaktet den anden backstage?
  Og det er jo dybest set de samme værdier vi står for - så lad os samarbejde fremover i stedet for at "skændes" . Jeg retter blogindlægget igen og sender et link tilbage til din juleversion.
  De bedste hilsner
  Sannie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sannie

   Well, det kan jo ha' spillet ind ;-)

   Ja, det kan du tro vi kan blive enige om. Nu har vi begge lært noget af det.

   Lige netop - det syntes jeg vi skal gøre en dyd ud af. Jeg har også rettet lidt i teksten her, så ingen kan være i tvivl om hvad jeg mener.

   Glad hilsen
   Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...