torsdag den 17. november 2011

Langtidssimret kødsauce i Römertopf...

Så fik jeg fundet stegesoen frem igen - ikke for at stege, men for at koge. Jeg har ikke så mange kræfter i tiden, så der skulle gerne laves noget til mange dage med en minimal indsats. Det blev til en meget tyk og intens kødsauce, som kan bruges som basis til mange forskellige retter.

Her står den færdige kødsauce til afkøling på altanen. Der blev hele 3 kg.

Idéen opstod da der tikkede en sms ind fra Fenja som fortalte at de havde 3 x økologisk pastasauce på bud i den lokale Føtex for 10 kr. Det fik mig til at hoppe på en bus og købe sådan 6 med hjem. Jeg ville gerne ha' haft flere, men kunne ikke slæbe dem.

Det var også for at få brugt ALT fra ugens kasse. Kræfterne var så små at jeg allerede havde måtte bestille take-out en gang i denne uge - og jeg forudså en del af grøntsagerne ville ende i skraldespanden hvis ikke jeg gjorde noget ved dem nu. Noget der jo bestemt ikke passer ind i min Stop Spild Af Mad strategi. Det blev til lidt af en sjov blanding med både rodfrugter, aubergine og rød grønkål - men til den slags langtidssimrede ting dur det meste jo. Jeg skriver ikke vægt og mængde på - for det er ikke en decideret opskrift, men et forslag til hvordan man kan gøre. Brug det du har!

Naturen frembringer af og til nogle smukke sager - den her stribede aubergine er jeg helt forlibt i. Den var heldigvis ret nem at skære i små tern med en skarp kniv.

Resten af grøntsagerne blev skrællet, pillet og gjort klar - ikke mere snitteri, foodprocessoren fik lov at gøre resten af arbejdet.

Orange og gule gulerødder + pastinakker blev revet fint. Porrerne blev snittet i tynde skiver. Løgene blev bare blendet til sidst *wroom wroom* - ikke for fint.

Den røde grønkål blev skyllet grundigt. Meget, meget grundigt. Jeg tror den blev skyllet af 5 omgange. Den blev derefter slynget tør i min salatslynge inden den også fik en tur i blenderen.

3 fed hvidløg blev skåret i tynde skiver og der blev fundet timian og rosmarin i fryseren + et kæmpestort laurbærblad.

Der var forresten en der spurgte til hvordan jeg fryser mine krydderurter: de bliver vasket, duppet tørre og får pillet alle de grove stilke og stængler fra, inden de bliver løsfrosset i små bøtter. Så er de lige til at tage op og hakke.


Stegesoen blev lagt i blød i 30 minutter mens jeg gjorde fyldet klart. 800 g hakket oksekød blev brunet af flere omgange og alle grøntsagerne blev sauteret. Det hele blev blandet sammen i den fugtmættede Römertopf.

Der blev hældt 3 kartoner tomatsauce på a 390 g. Stegesoen blev sat i en kold ovn som blev tændt på 100°C.

Efter 8 timer tog jeg det ud og rørte lidt i det. Efter 11 timer så det sådan her ud. Når man laver gryderetter på den måde er der en minimal fordampning. Så selv om retten havde simret længe var den stadig meget våd. Men det var der råd for.

Man kan nemlig jævne med røde linser. De er smagsneutrale, giver ekstra protein og 'smelter' nærmest ud i den færdige ret.

Så jeg tilsatte 3 dl linser og satte stegesoen tilbage i ovnen i yderlige 2 timer. Retten var derefter klar til at smage til. Det blev den med æblecidereddike, balsamicoglaze og agavesirup, samt masser af salt og friskkværnet peber. Den færdige kødsauce blev fordelt i 4 bøtter og sat til afkøling på altanen. På 30 minutter var den kølet nok til at kunne komme i køleskabet.

Den blev samlet i 2 bøtter af pladshensyn. Som du kan se er det en meget kompakt sag - og den skal tyndes op ved brug med kraftig fond eller mere tomat. Men det er der jo ingen grund til at fylde fryseren med - noget jeg altid skal ha' med i overvejelserne ved så store portioner. Om lidt bliver det pakket i små portioner og indfrosset.

Men jeg skulle selvfølgelig ha' noget af det til aftensmad i går. Så jeg kogte noget fuldkornspasta.

Og rev noget af den røgede ost.

Lidt af kødsaucen blev tilsat en smule vand og vendt sammen med den kogte pasta. Det var virkelig comfort food. Det var en meget velsmagende ret - og der er godt nok til mange dage. Det er en lidt dyr ret i strøm - men den er så til gengæld billig i armkræfter. Og sådan er det jo med fibromyalgi - jeg kan tjene ind på gyngerne, hvad jeg har mistet på karrusellen.

Nu skal jeg lægge hovedet i blød og finde på en lækker og nemt lavet ret til i morgen. Jeg skal til bestyrelsesmøde i Slow Food Aarhus som er med sammenskuds-spisning og en tår vin. Kan godt mærke en snigende præstationsangst - for jeg skal lave mad til bla Anne Hjernøe og Michael Larsen fra Svineriet. Som det ser ud nu overvejer jeg en lun salat af bagte rodfrugter, kogte puy-linser og confiteret and - men jeg tager først beslutningen i morgen når jeg ved hvor meget overskud jeg har.

Det er nemlig også meget vigtigt at der er kræfter tilbage på kontoen til lørdag. Der skal Signe, Sif, Stine og jeg nemlig først forbi Salling for at besøge Anne au Chocolat som i dagens anledning deler smagsprøver ud af sine yndlings Valrhona Grand Cru chokolader. Og så skal vi ud og ha' en lille bid frokost bagefter. Lørdag aften skal Sif og jeg så på Bistroen for at fejre Kagedåsen Astrids fødselsdag. Så det bliver endnu en weekend med masser af lækker mad.

Resten af dagen vil jeg bare ligge ned og samle kræfter. Klar, parat - hvil!


5 kommentarer:

 1. Nu fik jeg endelig internet i min lille ny lejlighed! WOW Malou det ser dejligt ud :-) Alt det bedste til dig fra mig

  SvarSlet
 2. Römertopf for the win! *klapper min Römertopf*

  Lækker mad - og meget dekorativ også! Du er en stjerne.

  KH
  Selina

  SvarSlet
 3. Nums!
  11 timers kødsovs - sådan!

  Lyder spændende med madlavning til Anne Hjernøe.
  Hun var på et tidspunkt en stor helt for mig - nu har du jo overtaget pladsen ;-)
  (og så har jeg et eller andet med folk, der siger "SUPER" foran alting. Hun er meget dygtig til mad, men mand hvor var jeg ved at få nok af hendes "SUPER"-trip der...)

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Hvor ser det lækkert ud. Det er en metode, som jeg helt bestemt skal forsøge mig med - både i stegeso og med at jævne med linser.
  Ha' en fantastisk weekend.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 5. Med alle de lekre oppskrifter du legger ut, ender det med at jeg "er nødt til" å ønske meg en stegeso eller støbejernsgryde til jul :) Nammmmmm....!!!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...