lørdag den 22. oktober 2011

Rødkål med kirsebærsirup...

I torsdags lavede jeg årets julerødkål. Jeg stod og skulle bruge noget rødkål og besluttede mig for at lave en KÆMPE portion når jeg nu alligevel var i gang. Så er der kål i fryseren til hele december og den ting mindre at stresse over juleaften.

Der blev 1600 g færdig rødkål ud af den her portion. Den har fået et ekstra skud frugt i år og en lidt andre krydderier end sidste år.

Og denne gang lykkedes det mig at huske på egne begrænsninger og ikke bare gå i gang med en kniv. Det er hårdt arbejde at snitte 2 rødkålshoveder i strimler - så det fik foodprocessoren lov til at gøre for mig.

Det gjorde dog at kålen blev lidt grovere end jeg normalt foretrækker, men det skal jeg nok få vænnet mig til. Jeg havde længe gået og tænkt på hvordan kålen skulle laves denne gang og da jeg så fik en flaske kirsebærsirup fra Selleberg med hjem fra MAD messen sagde det *Pling* - jeg skulle da lave kirsebær-rødkål!

Der skulle godt med krydderier til også:

2 lauebærbærblade
20 sorte peberkorn
15 nelliker
10 hel allehånde
2-3 stjerneanis
8 grønne kardemommekapsler
2 'tomme' vaniljestænger
2 kanelstænger (Alba fra Mill & Mortar)
1 lakridsrod


Det er en rigtig god måde at få anvendt sine brugte vaniljestænger på. Lakridsroden giver et lidt støvet snert af lakrids, uden at det bliver for meget. Albakanelen er så fin i barken at det ikke anbefales at lade den koge med hel, den vil smuldre fuldstændig i stykker og være umulig at pille op.

Den blev derfor brækket i stykker om fyldt i min spice-ball. Alle de små krydderier fik et par dask med kødhammeren og kom samme vej. Har du ikke sådan en dims, så brug et kaffefilter.

Min spice-ball er desværre blevet lidt løs i hængslet, så jeg lukker den med et stykke snor for at være sikker på at krydderierne bliver derinde.

Kålen blev sauteret i en smule olivenolie til den faldt lidt sammen.

Og så manglede jeg bare en kogelage:

1½ dl kirsebærsirup fra Selleberg
1 dl rørsukker
5 dl æblesaft
1 dl hvidvinseddike
1 dl mørk balsamico
2 dl lagereddike


(Kirsebærsiruppen kan erstattes af en hjemmekogt sirup på ufortyndet kirsebærsaft f.eks Søbygaard + ekstra sukker)

Kålen simrer i lagen med krydderierne til den er sprødmør - eller hvordan du nu foretrækker din. Smag til med salt. 5 minutter før den tages af varmen tilsættes 40 g tørrede kirsebær.

Jeg havde fået de her med hjem fra Sydhavsøernes Frugtfestival hvor Søren fra Selleberg også havde en bod. Åh, jeg er fuldstændig forlibt i dem.

De er ikke tørre som rosiner - men minder mere om svesker. Den sød/syrlige kirsebærsmag er simpelthen så lækker. Jeg kom halvdelen i gryden og den anden halvdel lige ind i gabet. *Puf* så var de væk.

Når kålen har den ønskede mørhed fiskes den op med med en hulske og afkøles. Kogelagen sies og koges ind med 300 g rørsukker.

Det giver en intens sirup med en fortryllende smag. Tilsæt ca 1 dl til kålen og vend den jævnt i. Og så er kålen klar til brug. Gem resten af siruppen på køl - den er god til at runde julens saucer af med.

Jeg skulle dog kun bruge 150 g med det samme. Resten blev pakket til fryseren: 500 g til juleaften (ja, jeg ELSKER rødkål), 2 poser med 250 g til 2 x flæskesteg og 3 små poser a 150 g til sandwich og den slags.

Madpakken til i går: de rustikke burgerboller med æblegris og den nylavede kirsebær-rødkål.

Jeg sneg også lige en hjemmesyltet drueagurk ind inden overbollen blev lagt til rette. Det var ret fedt med en madpakke der var 100% hjemmelavet.

Koncerten var i verdensklasse - Tori Amos er virkelig noget for sig. Skriver mere om det på et andet tidspunkt (måske i en indlæg om selve madpakken), for køreturen i sig selv er en længere fortælling værd.

Nu vil jeg gå ud og komme mit nylavede æblesmør på glas og lave lidt aftensmad. Resten af aftenen kan jeg findes på sofaen. Tjaw!


7 kommentarer:

 1. Den tror jeg at jeg vil lave en variant af imorgen. Har planlagt julemåltidet ned til mindste detalje, så jeg dårligt skal lave noget den 24., og det her er sidste detalje. God jul frøken :-)

  SvarSlet
 2. Du nupper bare ;-)

  Dejligt at høre - jeg har det på samme måde med rødkål. Kan næsten ikke få nok :-D

  SvarSlet
 3. Den er fra Kunst og Køkkentøj. Lige nu kan du vinde en i min give-away ;-)

  SvarSlet
 4. Haps, den opskrift snupper jeg lige... Er vild med rødkål specielt hjemmelavet. Juleaften er næsten halvdelen af tallerkenen dækket med rødkål..., og sovs :-)

  SvarSlet
 5. Katrine Emma J Moeller29. januar 2012 kl. 18.41

  Hvor er den dog smart den spice-ball. Hvor har du fået den fra?

  www.frkmoeller.com

  SvarSlet
 6. Det lyder lækkert! Du glemte at skrive om den blev ligeså lækker som den lyder��:-)? Hvor meget rødkål brugte du til ovenstående opskrift? Mvh. Laura

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - den blev SÅ lækker :-P

   Som der står, brugte jeg 2 hele hoveder ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...