onsdag den 5. oktober 2011

Marokkansk gryderet...

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg er ret begejstret for marokkansk mad. Jeg går jo lige nu og venter på at mine saltsyltede citroner trækker færdigt så jeg kan lave en listig ret med dem. I weekenden kunne jeg dog ikke vente længere og kastede mig ud i en marokkansk omgang - med lidt assistance fra Urtekram.

En god krydret ret med både kød, grøntsager og kikærter. Som tilbehør cous cous med persille og en sprød citronmarineret gulerodssalat med æble og cashewnødder.

I den goodiebag vi fik med hjem fra Mad+Medier var der en af Urtekrams nye 'madkasser'. Det er en genvej til et varmt økologisk måltid - henvendt til den travle børnefamilie. Jeg fik et par af 'drengenes' kasser med hjem også så nu har jeg 3 varianter liggende (Kylling i karry & kanel, den her og Mild thaiwok). Så da Urtekram kontaktede mig og spurgte om de måtte sende mig kasserne til testning sagde pænt jeg nej tak - jeg nøjes med dem jeg har.

Kassen her indeholdt 219 g brune ris, en pose med 45 g krydderi og en pose med 48 g rosiner/abrikoser. På kassen står der "køb kun kød og grøntsager". Jeg må med det samme konstatere at jeg falder meget langt uden for målgruppen. Og så er det jeg undrer mig over er den virkelige målgruppe. Speltmor og speltfar? Jeg vil påstå at mange af de øko-familier derude har masser af brune ris og rosiner i basislageret. Det er svært at se det tidsbesparende i den her kasse. Men for dem der er urutinerede i køkkenet er det måske en anden sag?

Der anbefales ca 300 g blandede grøntsager på æsken. Jeg valgte dog at tilsætte den del mere end det - faktisk doblede jeg op på både kød og grønt. Så alt hvad jeg havde kom på bordet og så snittede jeg løs af det. Flasken med tomat blev dog pakket væk igen, den skal jeg bruge til noget andet.

Min lokale Super Best har desværre ikke økologisk kød. Men det her er det sidste stykke konventionelt svin jeg kommer til at købe i LANG tid. På torsdag jeg jeg nemlig på slagteriet og hente min lille sortbrogede velfærds grissebasse.

Halvdelen af svinefileten blev skåret i store tern til gryderetten. En dåse kikærter blev drænet og skyllet grundigt.

Resten af fileten blev skåret i strimler og frosset til thaiwokken.

Selv om retten er en simreret hvor grøntsagerne gerne skal blive møre, ville jeg gerne ha' lidt bid også. Derfor delte jeg grøntsagerne op i 2 portioner. Dem der skulle simre med var: løg, aubergine og gulerødder.

Dem der først skulle tilsættes til sidst: gul og rød peberfrugt, fennikel og squash, samt lidt gul og rød chili.

Jeg valgte lige at give dem et hurtigt knald på en varm pande i lidt olivenolie - inden de blev sat til side.

Og så startede jeg selve gryderetten op. Kødet blev brunet og simregrøntsagerne tilsat.


Brevet med krydderblandingen (himalayasalt, koriander, spidskommen, kardemomme, gurkemeje, muskatnød, citron, kanel, sort peber og cayennepeber) kom i sammen med 4 dl vand og posen med tørret frugt. Retten blev sat til at simre ca 25 minutter inden de sidste grøntsager og kikærterne skulle i.

I mellemtiden lavede jeg salaten. Et par gulerødder blev lavet til spåner med en tyndskræller. Et æble blev skåret i tern og vendt med citronsaft.

Æbleternene blev vendt med gulerodsspånerne og lidt olivenolie, salt og peber. En lille håndfuld cashewnødder og et drys nigellafrø (jomfru i det grønne) på toppen.

Jeg magtede simpelthen ikke at tygge i brune ris den dag, så det blev cous cous i stedet for. Det blev overhældt med lidt kogende vand, olivenolie og salt.

For at give det lidt ekstra spræl vendte jeg en god håndfuld hakket bredbladet persille i.

Efter ca 25 minutter tilsatte jeg de sidste grøntsagerne og kikærterne til gryderetten - og 5 minutter senere var maden klar.

Den ekstra chili gjorde retten lidt hot. For at læske lidt lavede jeg en dip af græsk yoghurt rørt op med lidt mælk og smagt til med citron og salt. Det endte med at blive et meget lækkert måltid.

Og der blev 4 portioner til fryseren. Det er bare skønt til de dårlige dage.

Hmm, retten var da helt fin - men jeg tror bestemt ikke at jeg kunne finde på at købe sådan en æske. Et godt brev marokkansk krydderblanding derimod ville jeg gerne investere i. Jeg vil til enhver tid foretrække at lave min egen krydderblanding, men til de dårlige dage ville det være rart med lidt hjælp.

Jeg har også lavet æsken med Kylling i karry & kanel. Det smagte faktisk rigtig godt - og der var lidt mere at hente i æsken. Den blogger jeg om ved lejlighed.


4 kommentarer:

 1. Tusind tak skal du ha' :-) Jeg er faktisk lige blevet nomineret til en webpris for bla mine billeder - og det er jeg helt vildt glad for.

  Jeg er helt enig! Men jeg håber da at der er nogen der vil få glæde af de æsker. For de kan sikkert redde aftensmaden hurtigt hvis man ikke er så ferm i et køkken.

  Varme klem

  SvarSlet
 2. Tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 3. Din marokkanske gryderet lyder helt vidunderlig - og sikke skønne billeder! Men hvad æsken med ris og rosiner skal gøre godt for, forstår jeg heller ikke. En færdig marokkansk krydderiblanding ville dog være mere end velkommen. Varme klem!

  SvarSlet
 4. Ser sgu lækkert ud - suuuuulten! :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...