mandag den 3. oktober 2011

Fedtskat smedtskat...

I lørdags var så dagen hvor den latterlige fedtskat trådte i kraft. Nu skal du bonnes 16 kroner per kilo mættet fedt. Det er SÅ latterligt og vil føre til at ulødige udenlandske fødevarer indeholdende dårligt fedt vil få en meget større markedsandel. Fedtskatten er nemlig pålagt fabrikanten i Danmark - og ikke detailleddet. Så de gode danske specialoste, det økologiske gyldne SMØR og andre fantastiske produkter kommer til at bøde. For nu er det pludseligt SÅ usundt at vi skal betale mere for det?

Og lightprodukter med kunstig kemi vil få kronede dage. Mange vil droppe den gode fløde til fordel for f.eks den billigere Cremefine (som efter min mening er et overflødigt produkt). Og lur mig ikke om det ikke også snart kommer 'det falske smør' (fortjener ikke at blive skrevet med stort) på markedet. Det kan måske lyde provokerende fra en fatty-foodie som mig: men jeg vil ha' SMØR og fløde der smager af SMØR og fløde - ikke 'sundere' erstatningsprodukter der 'smager som den ægte'. Gu' gør det r** - det er noget kemisk knald med bismag af øv. Spiser man en god grov og fiberrig basiskost er der rigelig plads til at skeje ud med alt godt fra den mættede fedtpulje også.

Det kommer bare til at ramme samfundets svageste og fattigste: for undersøgelser viser desværre når de 'usunde' varer stiger, køber folk dem alligevel og fravælger i stedet frugt og grønt. De vælger også ofte kvantitet frem for kvalitet - så jeg spår at nu kommer margarinen (og den strøm af 'billigere' fedtstoffer der rammer markedet inden længe) for alvor tilbage i de husholdninger hvor det før måtte vige for SMØR.

Og hvad med restauranterne? Skal de satse på smag eller økonomi? Der er i hvert fald flere restauranter hvor jeg er færdig med at bestille bearnaise på - for nu begynder de at strække på dem smuktsmagende fedt til fordel for det billigere. Knorr kommer til at sidde tungt på saucerne i de danske husholdninger og det er *censureret af hensyn til børn og svagelige*.

Har jeg tænkt mig at ændre på mine indkøb? Nej, for jeg vil sgu ha' mit SMØR. Havregrød med ahornsirup, kanel og SMØR gør mæt og glad.

På MAD messen i weekenden købte jeg 1 kg af noget af det bedste SMØR der findes. Er der virkelig nogen der vil påstå at det er usundt? Skal jeg hellere leve af light produkter, sukkerholdig (men billige) mad og hvid pasta? Nej, så må jeg da lige ud og smøre mig en skive hvid toastbrød med tandplantemargarine. Uhm, maskinfremstillet og udvundet med kemikalier.

På fedtskattens første dag var dagens ret: confiteret and (en and kogt i en anden ands fedt), fuldkornspappadelle med kantareller i flødesauce samt dampet broccoli og gulerod. Fedt, men så utroligt godt.

Der er efterhånden en del af de danske madbloggere der har givet deres mening om fedtskatten til kende. Kim Schulz har samlet links til mange af dem her i hans indlæg. Det er virkelig spændende læsning, så jeg vil opfordre at du bruger lidt tid på at læse nogle af de forskellige vinkler.


23 kommentarer:

 1. Godt indlæg!
  Jeg har følgende kommentar:
  http://ubda.dk/?p=1435#more-1435
  Mvh
  Ubda

  SvarSlet
 2. Jeg må indrømme, at fedtafgiften ikke rigtig får mit pis i kog. Som udgangspunkt er det fint, at usunde madvarer koster mere - men det er bare ikke det, fedtafgiften er udtryk for, og det er her, den afgift fejler totalt. For ja, det er da først og fremmest en skjult skat, der kun rammer en del af de usunde madvarer (men langt fra alle) - men til gengæld også en del af de sunde madvarer (hvilket jo er ret grotesk).

  Jeg frygter ikke en light-bølge - der er i forvejen masser af lightprodukter - men jeg synes til gengæld, at det er bekymrende, hvis lokalproducenter stopper på grund af det administrationshelvede, som afgiften muligvis medfører, ligesom det også er noget pjat, hvis den kun rammer produkter, der er produceret i Danmark og ikke diverse crap-produkter fra udlandet.

  Fedtafgiften er desværre mere symbolpolitik end et reelt tiltag mod fedme. Den rammer forbi og er et sørgeligt bevis på, at afgifter ikke altid er særlig gennemtænkte eller udarbejdet af eksperter på området. Af samme grund er jeg heller ikke særlig overrasket - eller særlig sur. Jeg havde nemlig ikke særlig høje forventninger på dette område.

  Næ, den dag, hvor der er politikere, der tør sænke prisen på frugt og grønt, der bliver jeg overrasket - og glad. Tænk hvis der var politikere, der ville satse mere på guleroden (no pun intended) end pisken - se, det ville være fantastisk.

  SvarSlet
 3. Lige mine ord ;-)

  SvarSlet
 4. I couldn't agree more!

  SvarSlet
 5. This sounds like an excuse for government to get their hands on more of their peoples money.

  What will be next? Tax on sugar. Tax on Carbs? I mean it is just ridiculous! You Can not control people to that extreme. It will never affect peoples health. The only way to help people to control their weight is to teach them how to eat properly and exercise.. You can not force them.

  SvarSlet
 6. Det er fuldstændig pløk - håber det bliver ændret snart :-D

  SvarSlet
 7. Tak - er glad for at du er enig :-)

  Lad os håbe der bliver mere fokus på det og fødevarepriserne generelt!

  SvarSlet
 8. Jeg bryder mig bare ikke om den løftede pegefinger det er. Det er SÅ pløk at det også rammer nogle af de gode sunde råvarer.

  Der er med garanti mange gode små produkter der forsvinder i administrationshelvede nu - sikke en skam. Aha, smart med forventningerne skruet godt ned :-)

  Åh, den dag glæder jeg mig til - skal vi ikke krydse fingre for at den kommer?

  SvarSlet
 9. Kartoffel - kartoffel ;-D

  SvarSlet
 10. Jeg er helt enig!

  Lidt fløde gør jo ikke noget i det store regnskab - Cremefine er et ret så ulødigt produkt.

  Well said :-)

  SvarSlet
 11. Det er en skandale! Vi fortjener billigere sunde ting.

  SvarSlet
 12. Naturligvis - her er plads til alle meninger.

  Jeg er enig med dig langt hen af vejen. For meget fedt er usundt - om det så er godt øko eller ej.

  Som svar til din kommentar nr 1: Jeg siger ikke at det er det de kommer til - men at undersøgelser viser at det er det der sker ;-)

  Til 2: Det betyder ikke at DU gør - men igen, undersøgelser viser at mange forbrugere vil. De lærer nu at fedt er slemt og bør erstattes af noget andet.

  Jeg er meget bevist om at skelne mellem de som er bevist om hvad de putter i indkøbskurven og munden - og de forbrugere som bestemt ikke er. Dem der vil vælge frugt og grønt fra tilhører den sidste gruppe.

  Tak for konstruktiv feedback. Er glad for at der er plads til at vi kan være uenige :-)

  SvarSlet
 13. Lige mine ord! Tak :-)

  SvarSlet
 14. Jeg fortsætter også som før. Men jeg har ondt af dem det rammer på deres levebrød (bogstavelig talt).

  Hæ hæ, det er den eneste måde jeg kan lide det på :-)

  SvarSlet
 15. Jeg er helt enig med dig. Det er forfærdeligt at tænke på at alt det billige usunde "fødevare" bliver stemplet som sundere en dansk råvarer uden tilsætningsstoffer. Det er helt utroligt at der sidder nogen "kloge" hoveder og skal afgøre hvad der er sundt og ikke sundt, når de har så lidt forstand på det.

  SvarSlet
 16. SKIDEGODT skrevet Malou - jeg kunne ikke være mere enig! VI gider bare ikke have mere billigt knald fra udlandet hverken i vores egne køkkener eller når vi går ud og spiser! Gad vide om ikke den nye regering godt gider kigge på det her med andre øjne?

  SvarSlet
 17. Helt enig!
  Men husk - det er en afgift, ikke en skat.

  SvarSlet
 18. Anna, problemet er jo at det netop ikke vil få folk til at vælge sundere (hvis man altså anser fedtfattig for lig med sundt). Frugt og grønt bliver ikke billigere - tværtimod er det lige steget igen.

  SvarSlet
 19. Jeg synes den fedtskat lugter temmelig meget af, at der skal findes et påskud for at få flere penge i statskassen.

  En stigning på 1-2 kr på en kvart piske får sgu ikke få mig til at lade være med at købe den, hvis jeg synes min sovs har brug for at blive rundet af med ægte fløde (det der Cremefine giver kun farven, ikke smagen). Der er sikkert mange andre, der køber ind efter samme målestok som mig, så danskernes kost ændres nok ikke det store af den afgift, men afgiften vil da uden tvivl skæppe i statskassen (endnu mere end planlagt, hvis det ikke ændrer på befolkningens indkøbsvaner).

  SvarSlet
 20. Nu er det ikke fordi dette skal gøres til en lang debat om kost og økonomi, men jeg håber det er okay at svare en smule tilbage på dit indlæg? jeg synes nemlig du lægger lidt op til diskussion ;)

  Naturligvis er der stor forskel på hvordan "sundhed" defineres for den enkelte, og jeg tror skam også mere på go kvalitetssmør end lightprodukter fyldt med kemi. Der kommer dog et stort men; har man lyst til usunde (og ja, mættet fedt er altså usundt for kroppen selvom kvaliteten af smørret er økologisk og god) kan man jo stadig købe dem, de skal bare i højere grad prioriteres til i madbudgettet da de koster et par kroner mere.
  Jeg kan sagtens forstå det må være træls når man er vant til at anvende smør og fløde ofte i sin madlavning, men faktum er at den danske stat bruger millarder af kroner på overvægtsrelaterede sygdomme, så hvis et par procenter ekstra i prisen på mættet fedt kan være med til at begrænse indtaget af det, så synes jeg det er helt okay. Som sagt er det stadig op til den enkelte, det er bare noget der måske skal nydes i mindre mindre mængder og mere aktivt vælges til i husholdningen.

  Nu er mit indlæg vist lidt langt, jeg vil bare knytte to kommentarer endnu;
  1 - at de svageste nu kommer til at bruge alle deres penge på de usunde varer og i højere grad end tidligere vælge frugt/grønt fra, holder ikke efter min mening. Det er jo netop for at tilgodese alle i samfundet at de usunde varer bliver dyrere og de sunde billigere, så ALLE har mulighed for at spise sundt. Vælger man så stadig flødesovs fremfor frugt, jamen så er det jo et valg man træffer med de konsekvenser for helbredet det så medfører!
  2- bare fordi man vælger smør og fløde fra, betyder det altså ikke at man så vælger kemiske lightprodukter til, jeg holder mig fx. fra begge dele ;)

  Jeg er inspireret af din blog, dit gå på mod ift. din sygdom og dine hverdagsanekdoter, så bare fordi vi ikke er enige på dette punkt, betyder det ikke at jeg ikke nyder din blog :)

  SvarSlet
 21. Jeg synes heller ikke det er en særlig god idé. for hvordan vil de skelne fra "svagelige" der har brug for de fede produkter som fx min mormor på 94 år som har behov for de ekstra kalorier. Men i stedet skulle de lette skatterne eller fjerne momsen på alle de sunde produkter som frugt, grønt og magert kød. Det tror jeg vil give et bedre resultat i dt lange løb. :)
  /Lise

  SvarSlet
 22. Jeg synes heller ikke umiddelbart, at jeg vil ændre på mine indkøb grundet stigningen. Nu er det heller ikke fordi jeg spiser store mængder af smør og fløde generelt, så det er måske derfor. Det er ikke lige dén afgift, der smadrer budgettet. Det er lidt ærgerligt, at fedtskatten er så dårligt gennemtænkt.
  Jeg er stor fan af, at du spiser havregrød på den "usunde" måde - det gør jeg nemlig også! Så er det bare lidt sjovere...

  SvarSlet
 23. og så er der lige det med at mættet fedt er essentielt for kroppen, fedt er nødvendigt for hormon balancen og immunforsvaret og det gode fede smør nødvendigt for at danne smørsyre som tarmen har brug for... Forstår virkelig ikke hvorfor vi skal straffes for at købe sundt!!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...