torsdag den 20. oktober 2011

Pulled applepork aka trukket æblegris...

I går havde jeg haft gæster til spisning for første gang i lang tid. De skulle selvfølgelig trakteres med noget af Napoleon. Jeg var ikke et sekund i tvivl om at Römertopfen skulle hives frem til endnu en omgang gris med æble - for æbler og svinekød er virkelig godt sammen.

Det var rustik efterårsmad. Mos på kartofler, pastinak og selleri med den smørmøre grissebasse, grøntsagerne fra stegesoen, sauce lavet på den jævnede stegesky og en knasende salat.

LinkÆbler har jeg nok af i de her dage - formanden for Slow Food Århus kom lige forbi i går med en helt kasse belle de boskoop fra hans have. Jeg glæder mig til at lave Sifs krydrede apple butter af dem en af de nærmeste dage - specielt fordi jeg har brugt det allersidste af det jeg havde i går. Og jeg kan altså ikke overleve en vinter uden.

Römertopfen blev lagt i blød og jeg lavede et bunddække til den så længe. ½ lille selleriknold, 4 pastinakker, 2 æbler, 2 løg og en dusk timian.

Det hele blev skåret groft ud og sauteret i lidt olivenolie.

Og så blev det lagt til rette i den fugtmættede stegeso.

Det var de her 2 skinkestykker jeg havde taget op. Der var ikke ret meget bindevæv i, men jeg forsøgte mig nu alligevel med langtidsstegning.

Jeg valgte dog at trimme sværen og det meste af fedtet af. Når det nu er en 'alt i et ret' hvor garnituren og skyen skal bruges med det samme er det ikke godt hvis det er for fedtet.

Stykkerne blev brunet af i lidt olivenolie. Og så manglede jeg bare at lave marinaden.

Mit allersidste æblesmør, ca 3 spsk, blev blandet med 2 spsk fuldkornssennep, 3 fed presset hvidløg, 4 spsk æblecidereddike + friskkværnet sort peber og flagesalt.

Det giver en herlig sur/sød marinade med et godt ziing.

Marinaden blev fordelt jævnt over kødet og der blev hældt ½ liter økologisk æblejuice over. Det hele fik et ekstra drys salt og peber inden låget blev lagt på. Römertopfen blev sat i en kold ovn som straks blev skruet op på 130°C. 3 timer senere slukkede jeg for ovnen - men lod grisen stå og trække derinde i yderlige 1 time.

Jeg fiskede grisen op - den duftede forrygende. Stegeskyen blev sige fra og lavet til sauce. Den blev smagt til med lidt balsamico-glaze, æblejuice og salt inden den blev jævnet med lidt majsstivelse.

Den møre æblegris blev trukket i grove strimler og overhældt med lidt af stegeskyen ved servering. Salaten bestod af små blomkålsbuketter, agurk, gulerod og bladselleri. Det var rart med lidt knas til den ellers bløde ret. Jeg skal love for at der blev taget godt fra, det var en fornøjelse at se på. Til dessert fik de 3 slags is: citron, kirsebær og æble/kanel.

Og så kommer det rigtig fede: de tog sørme opvasken bagefter. Det var simpelthen sådan en hyggelig aften. Vi fik snakket, planlagt, talt om at madblogge + delt tips og ideer.

Og de havde også dejlige gaver med. Lækker Valrhona chokolade og masser af friske laurbærblade. Lige guf for en madblogger. Tusind tak til Britt og Mette for nogle skønne timer. Vi ses på tirsdag når vi rydder Inco.

Senere i dag skal jeg ind til byen og mødes med Max. Det er Århus (jeg NÆGTER at skrive det med dobbelt a) Dining week og vi har købt billet til den her menu på TGV. 3 retter for 200 kr - det var vi nødt til at hoppe med på. Det passer mig fint at skulle spise ude i morgen - for jeg skal bruge en del kræfter på at lave madpakke til på fredag. Der skal den skønherlige Vita og jeg nemlig på roadtrip til København for at høre Tori Amos. Det glæder jeg mig meget til. Helbredet og hukommelsen har drillet meget her i den seneste tid, så jeg ser frem til at skulle rare ting og bare nyde.


Og så går jeg utålmodigt og venter på en opringning. Min elskede lillesøster havde termin sidste onsdag - så hvert øjeblik det skal være får jeg en lille ny niece. Åh, det er spændende.

16 kommentarer:

 1. Mums så fik jeg prøvet din æblegris - og den var bare fantastisk;-) I dag følger vi så igen i dine fodspor og laver burger af resten....eller nærmere halvdelen af resten, sidste del ryger i fryseren til en anden dag;-)

  Jeg er virkelig glad for, at jeg har fundet din side her, den har bare en masse dejlig mad og bedst af alt, du laver skøn mad af almindelige råvare. Det er nemlig lidt vanskeligt at få fat i "ualmindelige" råvarer her på Grønland.

  Tror jeg vil lave dine hesteopskrifter - bare med hval istedet, de minder vist lidt om hinanden. I hvert fald efter hvad jeg kan kan huske af hestesmagen fra jeg var barn og spiste ved min bedstemor.

  Som sagt tak for en super blog og at du får skrevet på den så tit som du gør.

  Hilsen
  Christine

  SvarSlet
 2. Det ER det bare :-D

  SvarSlet
 3. Velbekomme :-) Det var virkelig hyggeligt. Også rart at se mere til dig. Jaha, her er nips galore :-D

  SvarSlet
 4. Tak skal du ha' :-) Jaha, det er bare den bedste måde at have gæster på.

  Åh ja, det billede kan jeg godt huske. Det var vild så mange appelsiner der kunne være i den lille pige. Hun har ENDELIG født :-)

  SvarSlet
 5. Tusind tak skal du ha' - det var godt nok lækkert :-)

  Ja, se så at komme i gang. Er sikker på at du kan lave mange lækre sager i den.

  Varme klem

  JA, nu er hun :-D

  SvarSlet
 6. *Klap klap* Det er også noget vildt lækkert simremad du har fået lavet i din ;-)

  SvarSlet
 7. Tak :-) Uh, spændende - håber de smager dig ;-)

  SvarSlet
 8. Tak skal du ha' :-) Jeg er SÅ glad for min. Den er tit på tilbud til ca 100 kr.

  SvarSlet
 9. Langtidsstegt svin is da bomb!! :)

  SvarSlet
 10. Uhm tak for mad! De timer fløj afsted. Dejligt lige at se en flig mere af skønne dig - jeg har fundet min overmand i sjovt nips ;)

  SvarSlet
 11. Sikke en skøn ret du har tryllet frem - god idé med æbler, pastinak, løg og selleri sammen med gris, og jeg kan næsten smage retten ud fra din beskrivelse. Her i reolen står en Römertopf, så det er bare at gå i gang. Tak for dejlig inspiration, Malou. Varme klem
  Er den lille ny niece kommet til verden?

  SvarSlet
 12. Det ser rigtig dejligt og "efterårs-agtigt" ud:-) Skønt med gæster der ikke kun er til glæde, men også til gavn. Jeg elsker den slags middage, hvor man ikke skal sidde og lege fremmede, og det hele skal være fint og fornemt og opvasken er gemt væk i et skab der truer med at sprænges:-)

  Sjovt du lige skrev om din søster, for jeg kom til at tænke på lige netop dig og hende forleden dag, da jeg skrællede en appelsin. Kom i tanker om det indlæg, hvor du skrev du skulle være moster, og postede et billede af alle de appelsiner hun spiste. Og så kom jeg i tanker om, hvorvidt hun mon havde født eller ej, for jeg syntes ikke du havde skrevet noget om det:-)

  SvarSlet
 13. Mmmm...mmmm... det her er den perfekte opvarmning til frokosten om lidt. Nu er jeg for alvor sulten! Klap din römertopf fra mig - min skal bruges på søndag :-)

  SvarSlet
 14. mums! Den skal helt sikkert prøves.. meget snart! Har i øvrigt en udgave af din kirsebæris og bananis til at ligge hjemme i fryseren:-)

  SvarSlet
 15. Åh altså, det ser lækkert ud! En stegeso står øverst på min julegaveliste!

  SvarSlet
 16. Hej Malou, jeg vil osse lave pulled pork i römersvinet og har købt en nakkefilet på 2100 gram. Hvor længe ville du give den?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...