torsdag den 25. august 2011

Kringle med lakridsremonce...

I går fik jeg prøvet 3 ting før første gang: bage kringle herhjemme, spontant invitere en fremmed på besøg og været til Gastronomisk Undergrund.

I den tid jeg har kendt Sif har jeg virkelig beundret hendes kringle - den er i en klasse for sig. Så bevæbnet med hendes opskrift og teknik besluttede jeg mig endelig for at gøre et forsøg selv. Oh yes, og den blev NÆSTEN lige så godt som bagedronningens.

Jeg var i tvivl om hvad jeg skulle komme i den - creme, remonce eller æbler? Det problem løste sig dog hurtigt da jeg fandt en rest marcipan i køleskabet.

Så fik jeg også endelig lejlighed til at prøve mit nyindkøbte hvedemel fra Saltå Kvarn.

Opskriften på kringledejen er tyvstjålet her fra Sif og tilpasset til det jeg havde i huset. Min dej blev lavet i røremaskinen, så den bliver kun skrevet sådan - vil du lave den ved håndkraft, så følg Sifs instruktion.

Dej: Til 2 kringler - eller 1 kringle + horn og boller.
2,5 dl mælk (varmet til ca 38°C)
125 g rørsukker
1 tsk kardemomme
1 tsk flagesalt
40 gram gær
1 sammenpisket æg
125 g blødt SMØR (giv det 10 sek i mikroovnen)
ca 500 gram hvedemel


Den lune mælk kommes i røremaskinens skål sammen med rørsukker, salt, smuldret gær og det bløde SMØR. Lad det stå til gæren 'skummer' og flyder ovenpå - ca 15 minutter. Kør derefter på lav hastighed og tilsæt æg, kardemomme og melet lidt efter lidt. Gør til dejen er glat og smidig.

Dæk dejen til og lad den hæve ved stuetemperatur 30-40 minutter. Lav fyldet så længe.

Fyld:
75 g blødt SMØR
75 g rørsukker
125 g marcipan
3 tsk rålakridspulver


Mos først det bløde SMØR sammen med sukkeret.

Riv derefter marcipanen groft.

Mos det hele sammen med lakridspulveret.

Du godeste, sikke en smag. Jeg kom muligvis til at spise en del af fyldet inden det var færdigt. Men det var jo vigtigt at det blev smagt til ikke?

Da jeg havde lavet fyldet skrev jeg på Facebook "bager Siffoladekringle". En af mine Facebook-venner, Jeanet som bor her i byen, men som jeg aldrig har mødt IRL skrev "Hvornår skal jeg komme". Og ved I hvad? Jeg kiggede mig rundt i min rene lejlighed og skrev tilbage "hvad med 14.30".

Dejen var nu hævet til det tredobbelte og var klar til at rulle ud. Den blev først delt i 2 portioner.

Den ene portion blev rullet ud til et stort rektangel. (Vask bordet grundigt først) Åh, jeg elsker min slip-let kagerulle, den gør det meget nemt at rulle dej ud.

Med en skarp kniv snittede jeg en masse små snit i begge sider så kringlen kunne flettes (som jeg har set Sif gøre det). Det er ikke nødvendigt, man kan bare folde siderne ind over hinanden.

En passende mængde marcipan/lakridsremoncen lægges i en stribe på midten. Jeg brugte ikke det hele.

Kringlen flettes sammen ved at lægge snipperne ind over hinanden - sørg for at pakke enderne godt ind under så fyldet ikke render ud. Lav lige snipperne lidt bredere end mine, det var noget pilleværk. Læg kringlen på en plade med bagepapir og lad den hæve tildækket i 40 minutter. Tænd ovnen på 200°C.

Af resten af dejen og remoncen lavede jeg 5 horn og 5 boller. Af en eller anden grund fik jeg dem ikke fotograferet. Begge dele blev bagt i 14 minutter. Hornene kølede af og kom direkte i fryseren.

Den færdighævede kringle var godt nok noget af en basse.

Jeg piskede en æggeblomme sammen med lidt salt og 1 spsk vand til at pensle den med. Til sidst fik kringlen et lille drys rålakrids.

Kringlen fik 20 minutter ved 200°C. Jeanet ankom netop som den blev hevet ud af ovnen.

Den lune kringle blev skåret i trekantede stykker - for sådan huskede jeg mormor skar hendes ud.

Jeg må sige at jeg er meget tilfreds med resultatet. Kringlen var blød, men luftig og remoncen lige i vinkel. Endnu en ting lakrids kan bruges til.

Vi spiste kringle og snakkede i et par timer. Jeanet tog hjem og jeg sendte et par stykker kringle med. Det var meget hyggeligt og jeg er glad for at turde slå spontant til på den måde. Jeg var blevet meget træt og kunne heldigvis lige nå at klemme en lur ind inden jeg skulle ud af døren.


De billeder jeg fik taget til Gastronomisk Undergrund er af meget svingende kvalitet. På fredag får jeg heldigvis adgang til de professionelle billeder der blev taget, så jeg venter med at blogge om det til der. Vi fik 6 skønne, legesyge retter og jeg glæder mig til at vise dem frem.


18 kommentarer:

 1. Nøj hvor ser den god ud. Har tit savlet over Sifs kringler også. Nu sidder jeg og planlægger at bage kringle til min fødselsdag - men tror du den kan fryses? :)

  Mange hilsner
  Nina Charlotte

  SvarSlet
 2. Hej Inge
  Jeg er glad for at du kan lide opskriften. Den er også god med klassisk marcipanfyld. Jeg barsler med en kirsebærversion inden længe ;-)

  SvarSlet
 3. You said it ;-)

  SvarSlet
 4. Tak, jeg kan sige ude at lyve at det er den bedste jeg endnu har lavet ;-)

  SvarSlet
 5. Ha ha, tak skal du ha' :-) Ja, det er dejkrogen du skal bruge til dej, alt gærdej og tunge deje - spaden er kun til f.eks rørte deje som sandkage og den slags.

  SvarSlet
 6. Tusind tak Helle, jeg forsøgte at lave den så pæn som jeg kunne :-)

  Kan godt se det er dig ;-)

  SvarSlet
 7. Tak skal du ha' - jeg gjorde mig også meget umage med den :-) Nej, min morfor ville nok rynke på næsen over det fyld :-D

  SvarSlet
 8. Undskyld, jeg er ked af det - det var ikke med vanilje ;-)

  Kan du ikke lave en meget grov dej med en sukkerfri mandelpuré + lakridspulver i?

  SvarSlet
 9. *rødme* Tusind tak, hvor er du sød. Jeg har spist min del at betonkringler i tidens løb, så det er har bestemt heller ikke været mit favorit hjemmebag. Det ændrede sig godt nok efter jeg mødte Sif :-)

  Den her er let og luftig - og fyldt med det labreste snask :-D

  Tak, i lige måde.

  SvarSlet
 10. Hej Klidmoster

  Tusind tak for en dejlig opskrift. Har ikke bagt kringle i mange år, men da jeg så din opskrift og flotte billeder, måtte jeg i gang. Jeg havde ikke lakridspulver. Det er ikke lige på hylderne her i Spanien, så min udgave blev helt klassisk. Fantastisk.
  Venlig hilsen
  Inge

  SvarSlet
 11. Tak ska du ha' - det er jo en ægte Sif-kringle :-)

  Ja, den kan sagtens fryses. Du kan også tø den op og varme den forsigtigt. Pøj pøj med bageriet.

  SvarSlet
 12. Lakrids er godt - mere lakrids er endnu bedre! :-)

  SvarSlet
 13. Oh la la, det lyder virkeligt som en god kringle!

  SvarSlet
 14. Åha Frk Klidmoster, du skal da også lige friste og tak for det :D Nu till dagens dummmespørgsmål, jeg har nemlig sådan en fin røremaskine, men vi er ikke helt blevet dus endnu. Når man rører sådan en kringledej, er det så dejkrogen der sættes i brug?

  Hilsen fra den uvidende

  SvarSlet
 15. Wauw det der fletværk ser godt nok flot ud Malou !
  Tillykke med både kringle og visit ;)

  Helle (ja mig ;) )

  SvarSlet
 16. Sikke en smukt flettet kringle - og det lyder spændende med lakrids i! Det ville vores bedstemødre vist ikke have fundet på:)

  SvarSlet
 17. Ahhhh Klidmoster! du frister en stakkel på stivelsesfattig og sukkerfri diæt...men det ser knagme dejligt ud!

  SvarSlet
 18. C'est la vie by G.29. januar 2012 kl. 18.58

  Med fare for at gentage mig selv... Hvor er du bare god! Jeg sidder her og klokken er knap 9, og jeg er faktisk slet ikke særlig vild med kringle... men nu får jeg lyst til at lave én selv - dvs. mest til at flette. Sys dejen i kringle ofte bliver lidt kedelig/bastant, men jeg kan godt lide remonce, så jeg forstår snildt at du skulle smage godt til. Når man ser madprogrammer er deres mantra jo også, at man skal smage på maden ;)

  Dejlig dag til dig!

  /G.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...