søndag den 14. august 2011

Bløde boller med emmer og hvede...

'Bagetrang'. Er det en anerkendt fænomen? Siden jeg bagte burgerboller i sidste uge har jeg konstant tænkt på at bage. I fredags spottede jeg så Heidis te-boller - og så måtte jeg altså i gang.

I løbet af et par timer havde jeg køkkenbordet fyldt med duftende gyldne boller.


Heidi skriver at portionen sagtens kunne trække noget mere kardemomme end der står i opskriften. Jeg valgte dog at bruge mindre endnu, for de her boller skulle først spises med smør og marmelade - og senere på dagen med pålæg. Her har du min version, lavet i røremaskine:

2½ dl vand (lunkent)
50 g gær
1 tsk salt
70 g rørsukker
1 æg

75 g blødt SMØR
1 tsk kardemomme
200 g emmermel
ca 350 g hvedemel

Rør gæren ud i det lune vand og kom det i røremaskinens skål. Rør ved lav hastighed og tilsæt salt, sukker, æg og SMØR. Bland kardemommen i emmermelet og hæld det til røreskålen. Rør en stund og tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Hold endelig lidt tilbage, jeg endte med kun at tilsætte 300 g. Kør dejen grundigt til den er blank og smidig.


Dejen fik lov at hæve i røreskålen 2 x 20 minutter - hvor den blev slået forsigtigt ned imellem hævningerne.

Ovnen blev tændt på 200°C og jeg begyndte at trille bollerne. For at få så ensartet en bagning boller som muligt vejer jeg dejen af. De her boller blev på 50 g pr stk. Der blev 19 stk.


Bollerne fik derefter lov til at hæve tildækkede i ca 25 minutter.Inden de kom i ovnen blev de penslet med en blanding af æggeblomme og vand.


Bollerne fik 13 minutter i ovnen. De blev derefter sat til afkøling på risten. Hold da op hvor dufter nybagte boller med kardemomme bare af 'hjemme hos mormor'.


Jeg var meget tilfreds med teksturen. Luftige og bløde.

Bollerne blev serverede med SMØR og 2 slags stikkelsbærmarmelade. Jeg har blogget om den ene her - den røde med anis kommer på et andet tidspunkt.

Og så vil jeg gerne vise det billede frem jeg fik taget i fredags i Bruuns Galleri i forbindelse med Foto for liv.

Hej, her er jeg så som jeg ser ud nu.

Det profilbillede jeg ellers har brugt på Twitter og Facebook er 12 år gammelt - taget da jeg var adskillige kilo lettere. En del at at skulle lægge kursen om og forholde sig til sig selv og sin vægt handler om at accepterer tingenes tilstand. Ja, jeg er overvægtig efter mange års over- og trøstespisning. Men nu gemmer jeg mig ikke længere bag gamle billeder af hvordan jeg ville ønske jeg stadig så ud. Jeg er blevet meget berørt over det her modige og personlige indlæg hos Tante Sød. Det klinger ind i så mange tanker og følelser som jeg selv går rundt med.44 kommentarer:

 1. Det er da et fantastisk billede? Ingen grund til at skamme sig dér ;)

  MHT til overvægt så ser de fleste mennesker det som mangel på selvdisciplin (og nogle gange også uvidenhed). Det gør jeg også, må jeg indrømme, men med mit super høje stofskifte er det jo alt for nemt at være på den høje hest når jeg ikke selv har stået i situationen.

  Note to self: Spis mere bacon :D

  SvarSlet
 2. Awwww, tusind tak - hvor er det sødt sagt :-)

  SvarSlet
 3. Wow, sikke da en bagelyst :-)

  Tusind tak, det er sødt sagt. Ja, det er en kamp - yoyo vægt er ikke sjovt. Jeg glæder mig til at komme i gang med den sund(ere) mad ;-)

  SvarSlet
 4. Ih, det er jeg glad for at høre :-)

  SvarSlet
 5. Det er det helt sikkert - jeg har ubevist forsøgt at dulme 'det dårlige' med mad og guf før i tiden. Nu er jeg dog mere til stede i det jeg spiser - og hvorfor. Ja, super godt blogindlæg Marianne har skrevet :-)

  SvarSlet
 6. Awww, tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 7. Hej Britt

  Tusind tak skal du ha' - det er jo sådan du kender mig :-D

  Vi ses d 31 ;-)

  Knus Malou

  SvarSlet
 8. Tusind tak :-)

  SvarSlet
 9. Tak Søde :-) Ja ja, ved det godt - er bare så lysfølsom :-D

  SvarSlet
 10. Awww, tusind tak skal du ha' - hvor er du sød :-)

  SvarSlet
 11. Tusind tak, Gitte :-) Dejligt at han er så god til at bage.

  Tak skal du ha' - jeg ligner den pige du har mødt på det :-) Varme klem

  SvarSlet
 12. Tusind tak skal du ha' :-)

  Åh, ja så kan jeg godt se at det er svært. Du godeste 10 år? Så har jeg også længe endnu :-)

  SvarSlet
 13. Tusind tak skal du ha' :-)

  Ja, det virker som om det er den generelle holdning. Det er også værkværdigt at de anoreksi-ramte ynkes og de overspisende overvægtige mobbes - når det nu er følelsesmæssige problemer der ligger til grund for begge dele.

  Tak, det er nemlig lige det det gør ;-)

  SvarSlet
 14. Yep, der er ikke meget slinger i valsen der :-)

  Awww, tak - det er sødt sagt. Du har jo efterhånden set mig både gak og pløk. Hvor er du sød :-)

  SvarSlet
 15. Awwwww *hmmmpf*

  SvarSlet
 16. Ha ha, det er knipset på en meget heldig dag må jeg røbe :-D

  Bacon gør altså lige 10 år yngre hvis man bruger det rigtigt ;-)

  SvarSlet
 17. Tusind tak, det er jeg glad for at du siger :-) Jeg har gemt mig bag det gammelt billede i maaaaange år efterhånden.

  Det er sådan her jeg ser ud og det må jeg hellere stå ved :-D

  SvarSlet
 18. Tak :-) Yep, det giver det bedste resultat - og man lærer hurtigt at regne det ud på øjemål ;-)

  SvarSlet
 19. Awww, du er sød <3

  SvarSlet
 20. Tak, nu jeg har jo også lært at trille boller på rigtig bagermaner - men begge hænder. Da jeg stod i lære skulle der hver dag trilles ca 300 boller - og det skulle gå tjept ;-)

  Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 21. *Rødme* Tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 22. Smukke boller og smukke Malou. Dine øjne er så milde, udtryksfulde og kønne!

  SvarSlet
 23. Katrine Emma J Moeller29. januar 2012 kl. 18.55

  Jeg er selv bidt af en gal bager, saa jeg kender det. Skal have bagt rundstykker og thebirkes i morgen til mandens foedselsdag. Det er med aerefrygt og spanding jeg gaar igang, da jeg ikek har proevet foer.

  Og saa synes jeg du er paen. Dine oejne har et saerligt blik og gnist. Jeg har selv kaempet med vaegten i 15 aar. Op og ned. Nu er den nede og det er 3. gang og jeg haaber sidste. Men det er en evig kamp. Saa ingen fordomme her ;o)

  Emma
  http://www.frkmoeller.com/

  SvarSlet
 24. Nej, jeg tænker blot, at der er en smerte, som forsøges holdt nede med mad. Det virker desværre kun kort tid.. Som alle de andre metoder af samme slags.
  Og jeg ville ønske, at flere ville give sig selv den gave at gå i gestaltterapi og få hjælp til at få det bedre - og samtidigt tabe sig. Det følges nemlig ad.
  Og ja - det var et rigtig godt blogindlæg, hun lavede der.

  SvarSlet
 25. Har lige lavet "dine" boller - hold nu op hvor er de lækre!

  SvarSlet
 26. Jeg synes, du ser dejlig ud - præcis som jeg havde forestillet mig.

  SvarSlet
 27. Hej Malou,
  Jeg synes, at det er et dejligt billede, det er sådan du ser ud, og det er sådan, vi kan li' dig!!!!
  Knus Britt

  SvarSlet
 28. Jep, du er dejlig!

  SvarSlet
 29. Både du og bollerne ser lækre ud, men solbriller smukke, suk :P (driller bare)

  SvarSlet
 30. Du er jo bare dejlig og smuk.. og nej, jeg har ikke fordomme overfor skønne, bløde, smukke, runde mennesker.. jeg er selv een af dem.. :)

  SvarSlet
 31. Madames huskeblog29. januar 2012 kl. 18.56

  Uhm, så skønne hjemmebagte boller, Malou! Vi også fået hjemmebag i dag - Monsieur har været i køkkenet og tryllet emmerbrød frem. Jeg synes, det er et dejligt billede af dig! Varme klem

  SvarSlet
 32. Jeg synes også, at du ser dejlig ud.

  Jeg vejer selv lidt for meget, men jeg har vejet meget mere, og jeg slår mig selv i hovedet hver gang, jeg ikke kan holde fingrene fra at overskride min tilladte mængde slik/chokolade/alt muligt andet, fordi jeg ved, hvor hurtigt det påvirker min vægt. Men det er dælens svært, også fordi min hovedpine er mindst på højt blodsukker.

  Jeg er blevet fortalt, at kroppen er 10 år om at holde op med at prøve at genvinde fordums storhed og holde op med at tro, at man sulter. Jaaah, så jeg har kun 7 år endnu! (host)

  SvarSlet
 33. Jeg synes du ser både køn og rar ud - de ekstra kilo gør ingen forskel i forhold til det gamle billede:)

  Der er vist en generel (godtaget?) holdning i vores samfund om at overvægt skyldes dumhed, mangel på selvdisciplin, dovenskab osv. osv. Det er en kæmpe fejl i mine øjne. Virkelig mange overvægtige har en høj vægt som et resultat af følelsesmæssige problemer og jeg synes ikke det er fair at danskerne åbenbart har de her indgroede fordomme overfor dem. Det er et godt indlæg du henviser til (Tante Sød) og det er kanongodt at du lægger kursen lidt om og forsøger at acceptere tingenes tilstand - for det handler i sidste ende om at hvile i sig selv!

  SvarSlet
 34. Det er altså bare de mest ens boller længe! Tak for tippet med at veje dem :)
  Du har meget udtryksfulde øjne (som plejer at være fuld af gak og løjer) - det er helt uvant at se dig se rolig, mild og blid ud ;) men det er et dejligt billede. Du har evnen til at "smize with your eyes", som Tyra Banks siger.

  SvarSlet
 35. Du er min egen lille Botticelli-Venus! Well, indtil du åbner munden, that is.

  SvarSlet
 36. vil gerne have så pæn hud. Vidste ikke, at bacon i rå mængder havde den effekt!

  SvarSlet
 37. Jeg synes det er rigtig stærkt du viser os DIG som den du er - især fordi nettet er så fuld af fantastiske glansbilleder. Og jeg kan faktisk bedre lide dette billede - fordi du bliver mere imødekommende og menneskelig. Det gamle billede ... jeg kan ikke lide at sige det, men du virker mere "lukket" og uimodtagelig. Det nye er meget meget bedre! Thumbs up for det!

  SvarSlet
 38. Smukke boller - det kan godt betale sig at veje dem af, kan jeg se :-)

  SvarSlet
 39. Well, heldigvis er du smadderpæn, så der er ingen grund til at gå og gemme dig væk :)

  SvarSlet
 40. C'est la vie by G.29. januar 2012 kl. 18.56

  Hvor ser dine boller bare fantastiske ud - de ligner jo professionelle boller! Hvor ville jeg ønske, jeg kunne bage sådan :)

  Og super billede af dig :)

  God søndag.

  /Gitte

  SvarSlet
 41. Jeg syns du er smuk.

  SvarSlet
 42. Tusind tak skal du ha' :-)

  Ak ja, jeg har selv været en hurtigt forbrændende pind er så ned på overvægtige - man må sige at jeg nu sidder i en anden grøft.

  Jaha, alt er bare bedre med bacon ;-)

  SvarSlet
 43. Hvor mange æg skal der i?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...