fredag den 19. august 2011

Hjemmelavet panko-rasp...

Panko er en grov japansk type rasp (lavet af hvedebrød, bagt ved at sende strøm igennem det - se her hvordan) som bruges til at panere dybstegte ting i. Nå man f.eks får en makirulle med crispy ebi er det panko rejen er rullet i inden stegning. Det kan fås i asiatiske butikker - men hvorfor købe det når man kan lave det selv?

Her er mit hjemmelavede panko. Jeg har ikke givet det strøm, men stirret lidt olmt på det. Forskellen på panko og alm rasp er: til panko bruges friskt brød der rives og tørres - til alm rasp tørres brødet først og smuldres bagefter.

Til sammenligning er her købt panko. Det er hvidere - men ellers er der ikke den store forskel. Det er at foretrække at lave sit eget - for så ved man hvad der er i. Det er ikke til at vide hvilke melbehandlingsmidler og andet hejs der er i - for der er som regel ikke nogen dansk ingrediensliste på poserne.

Den købte panko er fra Far East Trading i Banegårdsgade (200 g for 15 kr).


For at lave sit eget panko skal man købe et franskbrød. Det nytter ikke at bage et selv - for man kan desværre ikke få krummen luftig nok i en alm ovn. Hjemmebagt brød (uden kerner) egner sig dog fortrinligt til alm rasp.

Jeg erhvervede mig et franskbrød i den lokale til 12.95 kr. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har købt sådan et, for så hvidt brød spiser jeg slet ikke mere.

Jeg skar det først i 2 halve og skar toppen af hver halvdel. Alt skorpen blev skrællet af. Ovnen blev tændt på 100°C.


Brødet skal rives på den groveste riveplade til en foodprocessor. 


Jeg skar det derfor ud i stykker der passede med maskinens...øh, hals?


Brødet rives ved jævn hastighed.

Kom den 'rå' panko i en bradepande og sæt den i ovnen. Den skal tørre langsomt. Giv den 10 minutter af gangen og vend forsigtigt rund i brødkrummerne efter hvert interval. Den her potion fik først 3 x 10 minutter. Ovnen blev derefter skruet op på 150°C og pankoen fik yderlige 10 minutter. Og så var den knastør som ønsket.


Den færdige panko kom over på et fad og fik lov til at køle helt ned.Det jeg skal bruge her i den kommende uge kom i et lufttæt glas.Resten kan opbevares i fryseren. Først kommes pankoen i en pose og flades ud.


Derefter suger man forsigtigt luften ud af posen med munden og lukker tæt. Der kommes endnu en pose omkring inden den kommer i fryseren. Raspen kan holde længe da fryseren er et tørt miljø og temperaturen forhindre mugdannelse i brødet (hvis man nu ikke har fået det tørret godt nok).

Se lige hvor lækker gylden og sprød en karbonade man kan lave med panko. Det knas det giver er simpelthen i verdensklasse. (Den her er dog lavet med det købte, fik først ideen til at lave det selv mens jeg spiste den).

Men hvad så med de skorper jeg skar af brødet - røg de i skraldespanden?

Nej da, de blev til de lækreste bruschetta med hvidløg, olivenolie, grøntsagssauce og parmesan. Det passede perfekt til konceptet Stop Spild Af Mad.

31 kommentarer:

 1. Hej Ole.

  Tak, jeg er glad for at du kan bruge det til noget :-)

  Nej, det er ikke det der bruges på KFC - så vidt jeg ved er deres klassiske panering lavet på mel, krydderier og pulversuppe og pulverdressing. De har også en panering med store flager - men det er vist cornflakes der er brugt i den.

  SvarSlet
 2. tak for et godt indlæg, har ledt efter det længe.
  er det noget lignende det de bruger i restuaranten kentucky freid chicken.
  mvh ole

  SvarSlet
 3. Fedt indlæg! Jeg har aldrig hørt om panko før, så jeg var også lige omkring filmen.
  Tak - det kunne jeg godt finde på at lave selv, jeg er nemlig så politisk ukorrekt, at jeg elsker krebinetter! :-D

  SvarSlet
 4. Har ikke den store erfaring med panko-rasp... men det skal da prøves.. det ser ihvertfald lækkert ud med lidt større sprøde stykker omkring kylling, eller en karbonade som du viser der.

  Men du kan måske få problemer med kondens når du tager det iskolde rasp ud af fryseren... men det må vel komme an på en prøve.

  SvarSlet
 5. *rødme* tak :-)

  Hov, karbonaden er lavet med det købte - det skal jeg måske lige skrive ind.

  Det bør opbevares i fryseren hvis det skal gemmes i længere tid, for hvis det ikke er tørret grundig nok vil der danne sig mug og skimmelsvampe. Man kan jo sagtens bare lave en mindre portion.

  Det er ikke noget problem med fugt i fryseren - der er jo ikke rigtig noget vand i brødet der kan danne iskrystaller ved frysning. Så det skulle gerne være friskt og tørt, men koldt, når man tager det op igen. Jeg har ikke prøvet det endnu, men læst mig til det ;-)

  Uh, ja - jeg har har haft kik på den Bamix fidus - men du har ret, halsen er meget lille. Men jeg er da glad for at den trods alt kan bruges til noget :-D

  SvarSlet
 6. Du er jo nærmest genial! Jeg troede faktisk ikke man kunne lave det selv, fordi der skulle være nogle fedtstoffer i panko-blandingen der ikke kan undværes - men det karbonaderesultat ser jo fantastisk ud.
  Undrer mig dog over hvorfor det skal opbevares i fryseren - bliver det ikke varmet tørt nok til at det kan holde sig i skabet, ligesom almindeligt hjemmelavet rasp? Og hvordan når du tør det op og skal bruge det - bliver det så ikke fugtigt, eller skal det tørres i ovnen igen?
  P.S. Og så har jeg da lige fundet en anvendelse til "foodprocessoren" til Bamixen, som jeg ellers ikke synes kan bruges til ret meget, da halsen er alt for smal :-)

  SvarSlet
 7. Yep! Her er Myren grydesvamp og Trix kartoffelskræller - Iske, han er undskyldt :-D

  SvarSlet
 8. God pointe - de har også godt af at arbejde lidt for føden :-D

  SvarSlet
 9. Tak :-)

  Uh, jeg tror faktisk at hvis du lader det udskårne brød ligge på bordet i et par timer og tørre lidt ud - så kan det rives i hånden. Ellers kan du få kattene til at flå det for dig ;-)

  SvarSlet
 10. Det er så rasende smart - lige bortset fra at jeg ikke har en foodprocessor *suk*
  ... næste gang, jeg vil træne min tålmodighed, vil jeg købe et hvidt brød og pille det fra hinanden :-D

  SvarSlet
 11. Tak :-)

  Det er fascinerende at bage brød med elektrisk strøm, ikke?

  Ha ha, godt - det er det bedste :-D

  SvarSlet
 12. Det er virkelig godt at panere i. Ja, jeg er noget spændt på hvordan det holder sig i fryseren. må hellere prøve at tage noget op snart ;-)

  SvarSlet
 13. Tusind tak for den meget grundige vejledning. Jeg bruger en hel del panko, da jeg elsker den konsistens det får. Har dog aldrig tænkt på at lave det selv.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 14. jeg har nu prøvet denne fremgang, men synes bare brødet klumper sammen, skal det tørre inden jeg river det?
  ps. jeg bruger bamix

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det skal ikke tørre. Du skriver at du bruger denne fremgangsmåde - men bruger Bamix. Det må du lige forklare nærmere.

   River du det i en SliceSy med riveindsats eller hvad?

   Slet
 15. Haps haps.. Skal straks hjem og lave panko. Tusind tak! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, er glad for at du kan bruge inspirationen. Det er jo noget billigere at lave det selv :-)

   Slet
 16. Hej Malou!

  Det må jeg også få prøvet - det lyder utroligt lækkert - og nemt, så behøver man jo ikke jagte en forretning, hvor de har det...
  Tak!

  Hilsen Olga

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Olga

   Super at du kan bruge opskriften - det er SÅ nemt :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 17. Hej hvad er start temperaturen på ovenen? VH Johan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Johan

   Som der står i indlægget: 100°C

   /Malou

   Slet
 18. Hej Malou.

  Hvor mange dl fik du ca ud af ét brød? Jeg skal bruge 10 dl, så jeg regner med, jeg nok skal have nogle stykker, men om det er 2 eller det er 5, er jo et godt spørgsmål ;)

  De bedste hilsener

  Christine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christine

   Puha, det kan jeg ikke svare på. Det er 4 år siden og jeg målte det ikke. Men 2 brød lyder nok meget passende :-)

   Mange hilsner
   Malou

   Slet
  2. Hej Malou.

   Hæ hæ, det forstår jeg ikke - det er jo nærmest i går ;) Ej, ville måske også være skræmt af sådan en hukommelse, men kunne jo godt være, du havde skrevet det ned et sted :)

   Jeg må prøve at starte med 2 brød og så lave dem et par dage i forvejen, så jeg kan se, om jeg har brug for mere. Hvis jeg husker det, skal jeg nok lige skrive, hvor stor mængde, jeg får :)

   God weekend

   Christine

   Slet
  3. Hej igen.

   Bageren havde ikke store brød, men jeg fik ca 9 dl af 4 små franskbrød :)

   God weekend

   Christine

   Slet
 19. Hej
  Nu har jeg så lige revet 2 formbrød, af billigste bake-off, men jeg kan ikke få min Råkost indsats til min Kenwood til at rive det så det forbliver løst, det klumper og blive nogert der mest af alt ligner riskorn.
  Nogen gode ideer ?

  Per

  SvarSlet
 20. hej hej
  Først en KÆMPE ROS for dit (gammel) indlæg :D
  Jeg så den "panko" i madmagasinet, og som jeg er en forholdsvis besværlig person (fødevare allergi) skal jeg faktisk laver næsten ALT fra bundet.
  Spørgsmål: Jeg plejer bruger til alm rasp toast (fulkorns og alm) eller tja franskbrød. MEN kan man laver det der Panko af alm toast?! Jeg synes ikke jeg får svaret på det nogle steder. Og ja jeg har læst mange side om hjemmelavet panko, men syntes din side var den mest tiltrækkende :P
  Hilsen Gabi

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* tusind tak :)

   Ork, du kan sagtens lave det af toastbrød - men du skal fjerne skorpen og rive det i bittesmå stykker først. Du kan evt lade det ligge og tørre lidt ud i et par timer på køkkenbordet først, så er det nok lidt nemmere at ha' emd at gøre.

   Waa, tusind tak <3

   Slet
 21. hej igen, nu er min panko er også førdig, og skal laver i aften karbonader :P (y)
  igen TUSIND TAK <3
  Samt, vil jeg roser yderlige din side, som er gemt i favorit ;)

  SvarSlet
 22. jeg så Gordon Ramsey bruge panko til at jævne en pastasauce. Det virker bare

  SvarSlet
 23. For pokker det smager godt ...har aldrig hørt om panko før ....men hvor er det lækkert og som du siger bruge skorperne til brusetta med god olivenolie og hjemmelavet pesto og ovntørrede tomater i olie og hvidløg ...hold da op ingen madspild...det er så lækkert det du laver og lægger op ...stor tak......dine sider bliver gemt .

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...