onsdag den 13. april 2011

Fond på røget kylling...

I går bloggede jeg om en trippeldækkersandwich med røget kylling. Her kan du se hvad jeg gjorde ved kyllingen inden den havnede i sandwichen + hvordan jeg kogte en fond på skroget.

Den store røgede, kogte kylling som Sødam sendte mig.

Jeg frygtede at den kolde kylling ville være svær at pille, men så snart jeg fik den ud af vakuumposen kunne jeg se at det ville blive 'easy peasy'. Skindet var lige til at hive af med en enkelt bevægelse.

Hele kyllingen vejede 2,1 kg og jeg fik 910 g reelt kød ud af det. Kødet i den bagerste skål, er de lunser jeg pillede af selve skroget - det blev til den lækreste frokostsalat. Det ene bryst blev til sandwiches, det andet + lidt lårkød blev til en frikasse og resten røg i fryseren til en omgang tarteletter.

Skind, ben, brusk og alt hvad kyllingen ellers havde at byde på røg i en stor gryde. Jeg hældte vand på til det lige netop dækkede.

I fryseren hentede jeg en pose hønsefond, som skulle koge med. Jeg ville nemlig gerne ha' at suppen/fonden fik en kraftig smag - men ikke kun fra det røgede skrog. Som til alm fond kom der lidt smagsgivere i: et par løg, 2 gulerødder, persillestilke fra fryseren, laurbærblade og sorte peberkorn. Jeg sætte gryden på blusset tidligt på aftenen og lod gryden simre ved svag varme til næste morgen.

Sikke en liflig duft at vågne op til. Fonden havde simret sig mørk og kraftig. Jeg lagde ud med at si den og hælde den op i en skål.

Da fonden jo var kogt på ALT hvad der var tilbage på den pillede fugl var der en del fedt i fonden. Det kan nemt skummes af med en stor ske, for det flyder ovenpå. Har man ikke mod på det, kan man bare køle fonden ned inden man fjerner fedtet. Fonden vil gelatinere og gøre det meget nemt at skrabe det stivnede fedt af.

Men det kunne jeg ikke vente på - jeg skulle nemlig bruge mit røgede hønsefedt med det samme. Til hvad kan du se i det næste afsnit hvor jeg laver min fortolkning af en klassisk hønsefrikasse.

1 kommentar:

  1. Hej Klidmoster. Det "ser/lyder" rigtigt lækkert ud. Jeg har lige købt mig en lille røgovn og kunne tænke mig selv at ryge en kylling. Har du nogle forslag til denne proces:) vh. Finnur

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...