torsdag den 21. april 2011

Farvel til Tine Bryld...

I dag lader jeg ramsløgene hvile - opskrifterne må vente. Det bliver meget personligt her i dag og har du kun lyst til at læse om madrelaterede ting - så kom tilbage i morgen. I dag vil jeg sige farvel til en vigtig person i mit liv.

Jeg vågnede op for 1 time siden til nyheden om at Tine Bryld er død i nat. Det kom lidt bag på mig hvor kraftigt jeg reagerede på det og at jeg ligefrem begyndte at græde. Og dog - for i 1992 gav Tine Bryld mig 3 timer af sit liv - 3 timer som senere viste sig at være dem der reddede mit. Uden pis og patos - den samtale fik mig på benene igen efter nogle rigtig slemme år. Men det var samtidig den hårdeste telefonsamtale jeg har haft i mit liv.

I årene der er gået siden vores telefonsamtale har mine følelser svinget frem og tilbage. Jeg har skiftevis elsket og hadet Tine Bryld. Hun sagde nemlig nogle ting til mig som jeg dengang ikke kunne forholde mig til - og som hun derfor kom til at personificere. Det er først efter jeg begyndte at arbejde målrettet med fortiden, at det faldt på plads - og min følelser skiftede til taknemmelighed. Hun anklagede mig nemlig for at lyve dengang. Jeg græd og fortalte hende om mig og min mor - og nogle af de ting min mor havde sagt i effekt og som rungede som malmklokker i mit hoved. Tine Bryld sagde at sådan var der INGEN mor der ville tale til sit barn - og hun ville ikke tale med mig hvis jeg løj. Resten af samtalen var dog fuldstændig fantastisk og det endte med at jeg fik en kontakt til en psykolog til videre behandling.

I mange år løb det mig dog koldt ned at ryggen når nogen nævnte Tine Bryld. Jeg formede den mening at hun var farlig og løb med en halv vind. At det var uforsvarligt at rådgive folk over telefonen som man ikke kendte bedre. Men fakta var at jeg følte mig afvist. Der var nemlig gået en grusom sandhed op for mig: hvis ikke engang Tine Bryld troede på mig - så var der ingen der nogensinde ville. Heldigvis tog jeg fejl.

Det handlede jo i virkeligheden om forholdet mellem min mor og jeg. De ting min mor sagde til mig vil jeg ALDRIG glemme. Selv om de blev sagt i vrede og affekt ved jeg at hun mente dem. De var med i den store 'må bryde med fortiden for at komme videre' pulje - men de var ikke tungen på vægtskålen. Det er nu 3½ år siden jeg brød med min mor. Jeg havde frygtet at jeg af og til ville fortryde bare lidt og være i tvivl - men den frihed og ro det har givet er ubetalelig.

Jeg har tit tænkt på Tine Bryld og overvejet at sende hende et brev. En up-date på det hele. Men blokerede, for mon ikke hun fik tusindvis af den slags breve? Sidste år fik hun en hjerneblødning og det fik mig til helt at droppe planerne. Nu er det sidste chance, så her kommer de ord jeg gerne ville ha' skrevet:


Kære Tine Bryld

19 år er gået siden vores samtale på Tværs. Jeg har tit tænkt på dig - både godt og dårligt. Jeg blev forfærdelig ulykkelig da du anklagede mig for at lyve - noget der fik mig til at hade dig i en årrække. Det had smeltede dog væk jo mere indsigt jeg fik i mig selv og den menneskelige psyke. Du åbnede jo bare mine øjne for HVOR galt det stod til med min mor og jeg - noget jeg ikke var i stand til at forholde mig til i 1992 hvor jeg trods alt kun var 19 år og 'ubagt'.

Du gav mig en masse redskaber og håb for fremtiden. Det tog jeg til mig og opsøgte den hjælp der skulle til. Selv om mit liv langt fra er den dans på roser er det alligevel lykkedes mig at få det bedste ud af det. Jeg har valgt min mor fra - ikke for at hævne mig, men for at kunne tage ansvar for min del af det der skete og for at komme videre. Du fortalte mig dengang at man ikke skulle holde fast i mennesker der ikke var gode for en - hellere ikke familie. Det tog mig mange år at omsætte til noget brugbart - men det lykkedes til sidst.

Du berørte en masse menneskers liv og har hjulpet mange af Danmarks forpinte sjæle. Tak fordi du gjorde en forskel for mig - det vil jeg aldrig glemme!

Farvel og tak for alt.

17 kommentarer:

 1. Hun gjorde det godt, den Tine. Glæder mig, at du kom videre!

  SvarSlet
 2. Dit brev fik mig til at tude - Tine betød SÅ meget for SÅ mange.
  Et smukt liv....

  SvarSlet
 3. <3 til dig! Jeg har faktisk tænkt noget af det samme omkring rådgivning på telefon. Og jeg er glad for at du fik rejst dig igen. Knus Stinne

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Smukt og stærkt indlæg!
  Knus og tanker
  Hanne

  SvarSlet
 5. Tine er en af de mennesker, der har betydet mest for den danske ungdom gennem de sidste mange år, og hun vil uden tvivl blive savnet. Jeg hørte mange af programmerne, da jeg var yngre, og syntes, at hun var rigtig god til at tackle det - også selvom hun ind imellem måtte stryge folk lidt mod hårene. Er glad for at hun hjalp dig videre - også selvom hun gjorde det på en lidt tough måde :-)

  Hav en skøn påske og nus misserne fra mig.

  SvarSlet
 6. Tine Bryld er og har været en vigtig for mange unge og har været det i mange mange år. En der forstod men også en der sagde tingene som de var og ikke som man gerne ville høre. Danmark har mistet noget dyrbart.
  Fint indlæg som sætter tanker igang om hvad der egentligt er vigtig her i livet.

  SvarSlet
 7. Årh, smukke dame. Nu er det sgu mig, der sidder og tuder. Knus til dig.

  SvarSlet
 8. Uden Pis og Patos. Det er der mange, der kunne lære noget af. Tak fordi du deler!

  SvarSlet
 9. Et stærkt og personligt indlæg, Malou - du gør indtryk. Nøjagtigt lige som Tine Bryld har gjort i årtier for mange mange mennesker. Hun har i sandhed gjort en stor forskel og har levet et meningsfyldt liv. Hendes karakteristiske stemme og person vil blive savnet meget. Dejligt at høre hvad hun betød for dig personligt.
  God påske

  SvarSlet
 10. uha...det ramte lige i maven.
  den gode dame tine bryld, har osse betydet ret meget for min selvudvikling. hun var osse den der satte gang i processen, dengang jeg snakkede med hende engang sidst i 80erne.
  da jeg var mindre lå jeg hver søndag aften og lyttede til tværs. græd og grinede. der lærte at verden var meget større end den lille lukkede frikant jeg voksede op i.
  hun var fantastisk! ære være hendes minde!
  -charlotte

  SvarSlet
 11. Det var forkert af hende at anklage dig for at lyve. Punktum. Det var hendes ansvar.
  Jeg er meget imponeret over, at du alligevel formåede at tage andre af hendes ord til dig på den gode måde - og at du med tiden fandt tilgivelse for at hun også kun var et menneske.

  Hun gjorde en forskel. Og tak til alle dem, som gør det. Giv det videre - på den ene eller den anden måde, så bliver det et bedre sted at være.

  Og med hensyn til at bryde. Det er ikke kun af det dårlige. Vi vælger ikke selv vores familier, men vi kan vælge, hvad vi vil lade os byde.

  Hurra for, at du har sagt ja til det gode og nej til det dårlige!

  Og RIP til Tine ♥

  SvarSlet
 12. Godt skrevet!
  Et stort tab at Tine ikke er her mere.
  Men et større tab for dig at måtte nå til den erkendelse at bryde med din Mor. Det burde ingen udsættes for. Det må have været meget hårdt.

  Stort knus herfra
  Annette

  SvarSlet
 13. Sender masser af tanker til dig. Tines død berører både gamle og unge og i særdeleshed mange, der som dig, har været i direkte kontakt med hende. Tak for et stærkt og bevægende indlæg Malou!

  SvarSlet
 14. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 15. Det er slet ikke spor sjovt at bryde med den ene eller begge sine forældre. Jeg har selv valgt at bryde med mit fædrende ophav og jeg ville sgu lyve, hvis jeg sagde det havde været nemt. Det var det første skridt på vejen til at arbejde med min egen turbulente fortid og jeg endte hos en psykolog, som efter en omgang stress, depression og talrige issues begyndte at få mig på ret kurs. Jeg er hende evigt taknemmelig og jeg kan fuldstændig følge dig - nogen gange er de ting man ikke vil høre, netop de ting man har brug for, for at komme videre. Sandheden gør ondt - men den får os til at rykke. Amen.

  SvarSlet
 16. Det er først efter at have læst dit indlæg, at det virkelig går op for mig, at hun ikke er her længere... Tine Bryld.
  Jeg har gennemlæst alle hendes ungdomsromaner og var fast lytter af Tværs (før Barometret - fast rutine hver eneste søndag i mange mange år).

  Godt at du endte med at slutte fred - mest med dig selv - men også med Tine Bryld. Jeg er helt enig i, at man ikke skal beholde folk i ens liv, der ikke er gode for én. Heller ikke familie...

  Mange kærlige hilsner
  Eva

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...