mandag den 8. februar 2016

Restehviskeren præsenterer: tilsæt blot æg...

Er blevet tildelt flere gastronomiske kælenavne igennem tiden, hvoraf mine 2 favoritter er Malou Automatique (fordi man pr automatik får mindst 5-7 idéer retur hvis man man spørger mig til råds om en råvare, ret eller teknik. Tak for det navn Tine) - og Restehviskeren....fordi jeg kan hviske til usikre rester og få dem til at blive til nye selvstændige måltider. Og da jeg tager mit virke som ambassadør for Stop Spild Af Mad bevægelsen seriøst, er det bare lige et kælenavn for mig. Og nu vil jeg gerne vise dig hvordan man med fordel kan hviske noget om æg til sine rester...      

I går blev en lille rest salat og bøf til en herlig frokostret - ved hjælp af 3 æg. 

Det var resterne fra min bøf med pisket baconSMØR og alibi-grønt der stod for skud.

Sådan en lille rest salat, der har stået natten over, er ret så slap i koderne og ofte i overhængende fare for at ryge direkte i skraldespanden. Er der tomat og agurk i, er den bedste løsning at spise den kold. Men hvis den, som her, er uden de helt vandige grøntsager - kan den med fordel varmebehandles. Den kom derfor i en si, for at få den overskydende væde fra - og så blev den sauteret i en smule olivenolie.

Bøffen blev trimmet og skåret i skiver (og fordelt mellem mig og 3 lækkersultne katte). Og ud over æg, skulle der naturligvis også sriracha til.

Da grøntsagerne var gennemvarme, blev der slået 3 æg ud oveni - som blev krydret med urtesalt og friskkværnet sort peber. Panden kom retur på varmen, men et låg over, til æggene havde sat sig.

Panden blev derefter tømt over på en frokosttallerken - og dryppet med en smule at den hotte røde sauce.

Den smule bøf, kattene levnede, og et drys 'nye' græskarkerner - og så var der frokost. Grønt, protein, sundt fedt - it's all good! 

Jeg ved at jeg normalt kalder bacon for det gastronomiske gaffatape - men æg kan altså også virkelig få ting til at hænge sammen og gå op i en højre enhed. Af samme grund har jeg altid æg på lager. Her får du en håndfuld eksempler til inspiration til rester med æg:

Det første er det mest åbenlyse: smæk et spejlæg på toppen. God til pandestegte rester af den ene eller anden beskaffenhed.

Her er en rest baked beans, ½ bolle, lidt confiteret bacon og 3 hotwings fra Memphis Roadhouse, blevet til en rustik tømmermændsmorgenmad ved hjælp af et dobbelt spejlæg.

Ingen pålæg - intet problem! Her har en kedelig halvtør bolle været en tur i vaffeljernet og er blevet fyldt med scrambled eggs. ost, ketchup og HP sauce - instant Egg Mc Muffin. Opskrift her.

Og så til et af de meste geniale medier til rester: tærten. Bland rester med æggemasse og bag. Nemmere bliver det ikke......og dog. Magter man ikke at skulle smække en tærtedej sammen, findes der en endnu nemmere løsning:

Bag tærtefyldet i tarteletter - som så bliver til en tærtelet (navngivet af Thomas). 

Hallo, hvor nemt er det lige? Opskrift her.

En rest pasta kan også blandes med en æggemasse, toppes med ost og bages i ovnen - og vupti, så er der pastagratin.

En rest kartoffelmos kan røres med æggeblomme og pisket æggehvide - og bruges som bagt låg for div rester gryderetter som chili con carne, kødsauce og stroganoff.

En rest kage eller tørt brød, kan smøres med SMØR og marmelade, overhældes med en æggemasse og bages til en bread and butter pudding. Opskrift her.

En rest kold grød kan røres op med æg og lidt mel - og bages til lækre vafler. Opskrift her.

Og som rosinen i pølseenden, nogle af de mere alternative pandekager det er blevet til - de er nemlig lavet af en rest gule ærter, rørt med æg og hakket dild. Opskrift her.  

Det var ægge så tosset vel? Har du andre forslag til rester med æg, må du meget gerne smide en kommentar. Jeg samler altid på nye sjove og nyttige tips. 


2 kommentarer:

 1. Asiatisk biksemad er også en super resteopsamler med æg. Og is, ikke mindst når der er fløde i overskud.

  Tak for dejlig inspiration.
  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
 2. Åh æg er en smuk ting til restemad. Jeg er ved at lave french toast af "brugte" kanelsnegle.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...