torsdag den 11. februar 2016

Cremet polenta med Havgus...

Æh, sorry - her kommer endnu en resteret.....af rester fra i går - som i forvejen var rester fra i forgårs af en ret som ikke har været vist endnu. Ok, der forvirrede jeg endda mig selv. Nå, men jeg havde io hvert fald de lækreste saftige tex-mex kødboller i overskud fra min Meatball Sub som skulle blive til aftensmad. Men jeg syntes hverken ris, pasta eller andet kunne gå til. Men så kom jeg pludselig på at jeg da kunne smække en polenta sammen. Og sådan blev det:

Tung, cremet polenta med 2 slags ost og SMØR - helt perfekt til de lækre kødboller og en hurtig salat på spidskål.

Polenta er en tyk grød - kogt på majsmel. Den kan spises som grød eller afkøles, skæres i skriver og steges/grilles. Det er en lidt speciel 'blød' ting, som mange ikke rigtig bryder sig om - og som jeg selv lærte at spise i en relativ sen alder. Det var først da jeg, i sin tid, stødte på den her opskrift hos Jonas Kogebog, at jeg fik øjnene op for den gule grøds potentiale. Salt og fedme er et must!

I fryseren hentede jeg 2 små stykker Havgus fra Arla Unika. For et par uger siden bestilte jeg en tapas-platte udefra - og det var osten der var med. Som tidligere fanatisk ostehader, er det en stor sejr at kunne tage lidt ny ost ind på prøvebasis. Det der mangler af det øverste stykke, har jeg spist rent - og kunne lide det! Jeg ved dog at jeg skal stoppe i tide, for bare en bid for meget kan nemt ødelægge den ellers gode oplevelse. I bedste Stop Spild Af Mad stil røg resten af osten i fryseren - netop til et projekt som dette. Havgus er nemlig noget af det tætteste vi kan komme på parmesan på disse breddegrader, så jeg vurderede at den derfor sagtens ville kunne klare skærene i en polenta.

Jeg rev et pænt lille bjerg - og smed resten retur på frost til en anden god gang.

Jeg valgte også at bruge en god håndfuld revet mozzarella (også en rest) og en generøs portion SMØR, ligeledes fra Arla Unika. Man skal altid følge opskriften på pakken, da majsmel opfører sig forskelligt alt efter hvor groft/fint det er malet. Her var det 7,5 dl vand til 150 g majsmel. Jeg valgte også at tilsætte lidt urtesalt.  

Vand og salt blev bragt i kog - og majsmelet tilsat. Og så skulle der 'bare' piskes i ca 7 minutter. Til sidst blev der tilsat ost og SMØR - og der blev smagt til med lidt ekstra salt og et par dråber æblecidereddike (et par dråber syre gør underværker - prøv det). Nøj, det var hårdt. Og det er så sidste gang jeg laver polenta uden lånte armkræfter! 

Da både polenta og kødboller er blødt-i-blødt, skal der noget knas til - ellers keder munden sig. Jeg smækkede derfor en lynhurtig salat sammen af fintsnittet spidskål, rød peber og en håndfuld edamamembønner fra fryseren - med et hurtigt dryp af citronolie og hvidvinseddike.

En generøs portion polenta kom i en varm tallerken og blev toppet med de opvarmede kødboller. Et drys koriander både pyntede og smagte.

Ja tak! Desværre spiste jeg alt for meget, som i ALT for meget. Det er kraftig kost som mætter meget pludseligt - men det opdager man først når det er for sent. Mætheden steg eksponentielt over de følgende timer. *Ralle* lesson learned.....indtil næste gang. 

Der var en del polenta til overs - som kom i et smurt fad og satte på køl. Det skal jeg lege med på fredag, hvor jeg får en veninde til middag.

I dag står den på sammenskuds-madklub med mexikanske tema. Jeg har lavet både ko og kylling til at tage med - som skal bruges som fyld i hjemmelavede soft tacos. Hende der skal lægge hus til denne gang, har meldt ud at der er kaffe på kanden fra kl 15 - så jeg regner med at tage tidligt af sted. 

God torsdag til alle der kommer her forbi...

1 kommentar:

  1. Jeg elsker dine indlæg med rester! Det er til stor inspiration hvordan du altid finder en plads til hver enkelte råvare. Jeg er selv opdraget med, at intet smides ud og ser ingen skam i at bruge alt fra mit køleskab. Mine veninder griner nogle gange af min madpakke, hvis jeg skal rejse et par dage ud i fremtiden og så rydder ud derhjemme, men jeg synes virkelig det er arrogant at smide mad ud, når det altid kan bruges til noget. Og så viser du jo gang på gang på absolut glimrende vis, at restemad på ingen måde behøver være hverken smagløst, kedeligt eller næringsfattigt!

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...