fredag den 20. december 2013

Lakridspeberkage...

Julen er en tid for både tradition og fornyelse. Jeg knuselsker peberkager og har jo den perfekte opskrift - men i år fik jeg alligevel lyst til at pille lidt ved den. For jeg elsker nemlig også lakrids.

Så det blev til en ny opskrift på lakridspeberkage - og en hær af små mænd til at tjene Lakridskongen.

Jeg tog udgangspunkt i den almindelige peberkagedej og ændrede smagsprofilen. Den mørke sirup blev erstattet af sød lakridssirup og kanelen af fint lakridspulver. Jeg valgte også kardemommen fra, men beholdt de resterende krydderier som alle spiller fint med lakrids.

100 g sød lakridssirup
75 g brun farin
60 g SMØR
½ tsk st. sort peber
½ tsk st. ingefær
½ tsk st. allehånde
½ tsk st. nellike
1 spsk fint lakridspulver
1 tsk natron
½ sammenpisket æg
250 g mel

Smelt lakridssirup, farin og SMØR sammen ved jævn varme. Tag gryden af varmen og rør krydderier + natron i. Lad massen køle lidt og rør derefter æg + mel i til det er en glat dej. Dejen lægges på køl i mindst 4 timer før den rulles ud og bages.

Den er meget mørk og dufter pragtfuldt. Og heldigvis var den lige så nem at arbejde med som den anden.

Så på ingen tid var peberkagehæren klar til at komme i ovnen. De små mænd fik 7 minutter på 180°C og fik lov til at køle ned på risten bagefter.

Efter bagning er de små soldater kun ganske lidt mørkere end alm peberkager - men duften....åh, duften....

Jeg pyntede et par stykker med små knapper af glasur og smagte på dem. Det fungerede ikke helt, så det blev valgt fra til fordel for denne sorte dekorationspen. 

Det blev enkelt og pænt - og jeg syntes det sorte signalerer lakrids på bedste vis.

Lakrids er jo som bekendt det nye sort - it's funny cos it's true! Er der efterhånden et produkt som ikke er forsøgt i en lakridsvariant? Lars Dahlager skriver på Listen: "Så kan man få 45+ -danbo med lakridssmag fra Emdrup Andelsmejeri i Netto. Venner, det eneste, lakrids smager godt i, er lakrids". Jeg må sige at jeg også trækker grænsen ved ost - men derudover er min lakridsiver langt fra peaket endnu. Det handler om at dossere det rigtigt, bruge det som krydderi og tænke det ind i de rette sammenhænge. Og i de her peberkager giver det både mening - og en helt fortryllende smag. 

Skal du prøve?


11 kommentarer:

 1. Uhh, det kunne man bestemt overveje!
  Har lige lavet vaniljekranse med lakrids - de smager sindsygt godt! 2 tsk lakridspulver i dejen og de færdige kranse drysset med rålakrids inden bagning - små himmerrigsmundfulde siger jeg dig! :)

  God jul!

  /Thea

  SvarSlet
  Svar
  1. Ommenom, vaniljekranse med lakrids lyder godt nok labert :-P

   God jul!

   Slet
 2. Ai, Malou
  Nu havde jeg lige affundet mig med at jeg ikke skulle bage noget i år og så smider du sådan en opskrift på bloggen.

  Skam dig : D

  VH Hanne/KunstnerKram

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, så går jeg straks i gang med at skamme mig....lidt :-D

   Dejen er jo lynhurtig at lave, så mon ikke du lige kan klemme sådan en portion ind inden jul? ;-)

   Slet
  2. Hej Malou
   Jeg nåede ikke noget som helst. Gad ikke. Tiden var ikke til det og havde faktisk slet ikke lyst til noget juleguf alligevel.

   Men jeg gemmer den, for jeg synes at opskriften er interessant.

   VH Hanne/KunstnerKram

   Slet
 3. Mmmm. Bliver helt lækkersulten. Jeg ELSKER nemlig også lakrids! Har i år forsøgt mig med lakridsspecier - De blev også rigtig lækre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt med en 'partner in crime' ;-)

   Mums, det lyder lækkert. Drømmer om jødekager med lakrids og madler - men det må blive til næste år!

   Slet
 4. Ummm sikke lækkerier. Jeg må vist lige snuppe en bagedag mere, jeg elsker lakrids.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Håber de smagte dig. Glædelig Jul!

   Slet
 5. Hej Malou !

  Sikke en spændende opskrift, som du her deler med os alle rundt omkring i de danske køkkener. Den skal helt klart afprøves ved lejlighed :-)

  God jul :-) Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten

   Tusind tak, jeg er glad for at opskriften faldt i din smag :-)

   Glædelig Jul!

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...