søndag den 22. december 2013

Kirsebærrødkål...

I år er hele julemiddagen utraditionel - eller det vil sige, kendte elementer, men i helt nye udgaver. Ingen jul uden rødkål, så her får du min opskrift på en frugtig kirsebærrødkål med varme krydderier:

En liflig og ikke alt for sliksød kål med masser af smag. Billedet er af den helt nykogte kål uden lage - lagen blev derefter kogt ind til en tynd sirup og vendt i kålen.

Her er hvad jeg brugte:
 
1½ rødkålshoved
1 stort rødløg
½ L kirsebær gløgg fra Selleberg
1 dl figen-balsamico
1 dl lagereddike
1 dl mørk muscovado
1 dl tørrede kirsebær
1 ægte Alba kanelstang fra Mill & Morter
2 laurbærblade
5 grønne kardemommekapsler
5 nelliker
5 hel allehånde
2 stjerneanis
1 muskatblomme
Salt/peber  

Kålen blev snittet på min mandolin - det tog 5 minutter, så var det gjort. Løget fik samme tur. Jeg knuselsker det aggregat!

Jeg valgte at bruge ca ½ hoved rødkål til at lave lakridsrødkål version 2.0 ag - resten kom i stegesoen, som først havde stået i blød i koldt vand.

Alle krydderierne kom i min spiceball og lagt ned i kålen. Løget, sukker og væske kom ved og stegesoen blev sat ind i en kold ovn. Temperaturen blev sat på 200°C og kålen fik 1 time (med omrøring efter 30 min). Efter den time fik kålen et godt skud salt og peber - og de tørrede kirsebær kom i. Ovnen blev skruet ned til 125°C og kålen fik yderlige 1 time (med endnu en omrøring efter 30 min). Kålen fik derefter lov til at dryppe af i et dørslag. Lagen blev, som før nævnt, kogt ind til en tynd sirup og vendt i den afkølede kål. Og så skulle den selvfølgelig smages...

Max er på besøg og han insisterede at smage den på lun leverpostej, så jeg hev en Hanegal 9% op af fryserens dyb. Jeg havde lyst til rigtig varm mad, så jeg greb også en pakke gode pølser.

2 stykker rugbrød og 1 bakke leverpostej - lige som han foretrækker det. Og rigeligt at den gode kål.

Selv fik jeg 2 stegte pølser, en hurtig kartoffelpuré, sauce brown (også fra fryseren) og begge slags kål. Hallo, det var da lige det der skulle til.

Og så er det meste af julemiddagen faktisk på plads. Den kommer til at bestå af letrøgede, confiterede svinekæber med selleripuré, glaserede kastanjer, kirsebærrødkål, lakridsrødkål og rå rosenskålssalat med granatæble, appelsin og ristede cashewnødder.

Opskriften på den pivfrække lakridskål kommer i det næste indlæg.2 kommentarer:

 1. sidder og nyder et glas selleberg kirseberg gløgg imens jeg læser med hos dig. Svinekæberne kan du godt glæde dig til det er godt :-) jeg venter på rosenkålsopskriften da jeg har en pose på lager . Rigtig god jul til dig og Max

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, den gløgg er så god. Jeg elsker svinekæber og glæder mig godt nok til de her confiterede :-P

   Det er bare fintsnittet rå rosenkål, appelsinfileter, granaræblekerner og ristede cashewnødder + en marinaden af appelsinsaft, hvid balsamico, olivenolie, salt og peber. Nem og lækker.

   Tusind tak, også god jul til dig og dine.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...