fredag den 13. december 2013

Julekrydret æblesmør...

Den 4. og sidste opskrift til Kvickly i denne omgang er et sikkert julehit: æblesmør. Ugens udfordring lød: Giv dit bud/dine bud på hvordan æbler kan indgå i til julens madlavning eller hyggestunder.

Æblesmør er en amerikansk opfindelse vi som æblenation sagtens kan tage til os. De varme krydderier gør det til en oplagt julespecialitet.

Server det til æbleskiver, på ristet brød eller til morgenmad sammen med græsk yoghurt. Smag f.eks julesaucen til med den og sæt et glas på julebordet i stedet for gelé.

1 kg økologiske æbler
1½ dl vand
1 dl æblecidereddike
200 g rørsukker
200 g mørk muscovadosukker
1 vaniljestang
1 tsk st. kanel
½ tsk st. nellike
½ tsk st. kardemomme
½ tsk st. ingefær
1 knsp salt

Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern stilk og blomst, men lad kernehuset blive. Kog æblerne meget møre med vand og eddike. Mos de kogte æbler igennem en si så skræl og kernehus kommer fra. Kom mosen tilbage i gryden og tilsæt de 2 slags sukker. Flæk vaniljestangen og skrab de sorte korn ud med bagsiden af en kniv. Kom begge dele i gryden sammen med de øvrige krydderier. Lad gryden simre i ca 2-3 timer ved svag varme, omrør ofte. Test om æblesmørret er tykt nok ved at lægge lidt på en underkop og glid fingeren igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen er det færdigt. Kom det færdige æblesmør på skoldede glas og opbevar det på køl. Det kan holde i flere måneder.
 

2 kommentarer:

 1. Hej Klidmoster
  Har prøvet at lave æblesmør efter en amerikans opskrift, men jeg fandt ud af at det er nemmere, når det skal koges ind, at brede det ud i et fad og komme det i ovnen, så skal man bare vende rundt i det med en spatel hver 20. minut. "Smørret" har jo en tendens til at boble som lava, det slipper man for i ovnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tusind tak for det tip - det var da godt nok en smart måde at lave det på. Min arm plejer virkelig at kæmpe med alt det røren rundt.

   Det skal jeg helt klart prøve næste gang :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...