torsdag den 5. december 2013

Fyldt mørbrad med græskarpuré og grønkålssalat...

Ugens opskrift til Kvickly er et helt måltid, lavet af gode økologiske råvarer. Julemåneden er fyldt med fede fristelser. Men man kan sagtens skrue ned for fedtet og op for smagen. Det er dog vigtigt at huske en smule af det sunde fedt så man kan få glæde af de fedtopløselige vitaminer.

Foto: Kvickly
Opgaven til uge 50 lød: Fersk Änglamark svinemørbrad, 550g. Julen er en fed måned i mange henseender. Lav et forslag på en lækker opskrift med fokus på fedtfattig mad

Her får du en dejlig fyldt mørbrad med et strejf af jul med et sundt og grønt tilbehør. 

Opskriften er til 4 pers.

1 Änglemark svinemørbrad
4 usvovlede abrikoser
12 hasselnødder
½ tsk st. kanel
Revet skal af ½ appelsin (gem resten til salaten)
Et par kviste frisk timian
1 æggehvide
Salt/peber
Olivenolie til stegning

Afpuds mørbraden for fedt og fjern sølvsenen. Skær et dybt snit på langs og flad mørbraden lidt ud. Skær abrikoserne i små tern og hak nødderne groft. Bland begge dele sammen med kanel, appelsinskal, hakket timian og æggehvide. Krydr kødet med salt og peber. Læg fyldet på og rul mørbraden stramt sammen. Luk sammen med enten med kødnåle eller snor. Krydr ydersiden med salt og peber. Brun kødet af på en pande i olivenolie og læg derefter mørbraden i et fad. Sæt mørbraden i ovnen og steg den færdig ved 150°C i ca 30 minutter. Den skal have en kernetemperatur på 60°C. Lad den færdigstegte mørbrad hvile utildækket i 10 minuttet før den skæres i tykke skiver og serveres.

Græskarpuré:

1 mellemstørrelse hokkaido eller butternut
3 fed hvidløg
2 tsk Herbamamare urteboullion
Vand
Salt/peber
1-2 tsk æblecidereddike

Flæk græskarret, skrab kernerne ud og skræl det. Skær det i grove tern og kom det i en gryde sammen med 3 fed pillet hvidløg skåret i skiver. Tilsæt urteboullion og hæld vand på så det lige akkurat dækker. Kog græskarret meget mørt og hæld det til afdrypning i en si. Gem kogevandet. Kom det afdryppede græskar i en skål og blend det med en stavblender – eller mos det igennem sien. Juster konsistensen med lidt af kogevandet hvis den er for tyk. Smag til med salt, peber og æblecidereddike.

Grønkålssalat:

400 g grønkål
2 appelsiner
1 mellem rødløg
1 lille glas sorte oliven uden sten
1 lille pose mandelsplitter
2 spsk æblecidereddike
2 spsk appelsinjuice
1 spsk olivenolie
1 tsk fuldkornsennep
2 tsk akaciehonning
Salt/peber

Rist mandelsplitterne gyldne på en mellemvarm tør pande og sæt dem til side. Skyl og afdryp grønkålen. Snit den fint. Stær top og bund af appelsinerne, stil dem på højkant og skær skallen af i lodrette baner. Skær hver appelsinfilet ud. Pil rødløget og skær det i tynde både. Hæld lagen fra de sorte oliven og skær dem i skiver. Pisk dressingen sammen af eddike, olie, sennep og honning. Smag til med salt og peber. Vend grønkålen i halvdelen af dressingen og læg den på et fad. Fordel appelsinfileter, rødløg og oliven på toppen. Dryp resten af dressingen over og drys til sidst med de ristede mandelsplitter.
 

2 kommentarer:

  1. Vil man kunne lave græskarpureen før tid og opvarme...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ork ja, sagtens. Den kan endda laves dagen før ;-)

      Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...