torsdag den 3. oktober 2013

Paradisæblesnaps...

Advarsel: jeg ved det er tidligt - med det her er årets første juleforberedelse. I år har jeg nemlig været så heldig at få fingre i nogle små fine paradisæbler og de skulle straks laves til julesnaps. I søndags var jeg sammen med Anne, ude hos Britt for at hygge, drikke te (og se lige det kagebord - som jeg ikke spiste af da det var en fastedag) og plukke æbler i Britts have. Ud over 2 slags spiseæbler var der også en træ med paradisæbler.

En frugt-plukker er en herlig ting. Jeg kunne endda selv plukke nogle af æblerne med den.

Malus-et eller andet - hvilken sort det nøjagtigt er står hen i det uvisse. Men det er også mindre vigtigt til snaps. De små fine æbler blev skyllet, pillet fri for grene, blomster og andet hejs - og skåret i halve. Nogle på langs og andre på tværs.

De var også røde indeni. Smukke, ikke?

Man kan f.eks bruge god vodka eller klar snaps til at hælde over. Jeg havde dog set forkert på sprut-lageret og den halve flaske Brøndum jeg havde stående var allerede optaget af frøene af spansk kørvel aka sødskærm. Nå, så måtte det jo blive Linie Akvavit i stedet for. Der var stadig et par flasker tilbage af dem jeg vandt sidste år.

De overskårne æbler kom i et rengjort syltetøjsglas og blev dækket helt med snaps - og så blev det stillet mørkt. Nu skal den trække i minimum 10 uger inden æblerne skal sies fra. Det var også på høje tide den blev sat over for den er til Kagedåsernes julefrox midt i december.

Troede du kun det var en kost jeg fløj på? Der tog du helt og aldeles fejl - og det lykkedes Anne af skaffe bevis. Og sig så hurtigt efter mig: Jeg plukker frisk frugt med en brugt frugt-plukker x 10.

Skal du lave snaps til jul?
 

12 kommentarer:

 1. Jeg elsker at lave snaps til jul. Sidste år var jeg ude i noget med havtorn, gulerod og appelsin. I år bliver det med et asiatisk flair - til en asiatisk inspireret stegt sildemad! Ih det bliver sjovt.

  SvarSlet
 2. Tror jeg skal ud og finde de æbler til en omgang snaps selv, skal nemlig holde jul hos mig for allerførste gange :) Så smager maden ikke ordentligt kan jeg altid drikke de gamle i hegnet :). Hvor mange gram æbler skal jeg på jagt efter, for at der er nok til en et sytletøjsglas ?

  SvarSlet
 3. Hej Malou !
  Jeg afprøver forskellige opskrifter på julesnaps hvert år. Denne opskrift med tørret applesinskal stammer fra min far´s side af familen, og den er indtil videre min favourit: http://kitchenofkiki.blogspot.dk/2011/12/christmas-calendar-door-9-christmas.html

  SvarSlet
 4. Ser rigtigt lækkert ud, dog ville jeg have ventet til jeg havde en lidt mere neutral snaps. Det er jo nærmest helligbrøde at bruge Linie Akvavit til at lave kryddersnaps :-D. Jeg må dog prøve æblesnapsen, tror jeg.

  SvarSlet
 5. I mine unge dage var denne sang meget populær - og vi kunne den selvfølgelig allesammen uden ad (lige en kommentar til dit frugt-plukker-citat nederst) :)

  http://www.youtube.com/watch?v=wlW_sriMZQM

  SvarSlet
 6. JA! Min farfar skal have en flaske hjemmelavet blåbærsnaps med bær fra skoven... glæder mig til at se hvad han siger til julegaven :)

  /Kristina.

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  Hahahaha ... elsker dig på frugtplukkeren! :D
  Jeg har lavet snaps på citronverbena + den obligatoriske med solbær. Jeg har granatæbler i fryseren - har læst et sted, at de skulle bides af lidt frost, inden de kom i snapsen. Mine har så bidt i 2 år ... så ved ikke lige, om de bliver til noget ;o)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 8. Nix, jeg tager Linie Akvavitten ren ;)

  SvarSlet
 9. Nej, jeg skal desværre ikke lave snaps i år. Holder mig til min mjødbrygning, som lige just er startet.
  Du skulle prøve det et år - det er helt fantastisk! :)

  SvarSlet
 10. Jeg har selv begivet mig ud i at lave en æble/pærer snaps. Den har stået i en lille uge og trukket nu, men de øverste æbler som ikke er helt dækket af snaps er selvf. begyndt at oxidere, hvilket sådan set ikke gør mig noget. Kom så til at tænke på om de øverste æbler, som ikke er dækket helt af snaps kan rådne?

  SvarSlet
 11. Hej Malou,

  Jeg har efterlignet, samlet paradisæbler og overhældt med vodka. I dag skulle jeg lige smage - vi nærmer os jo jul! Snapsen er vildt flot, den første smag er fantastisk - men så kommer der en bitterhed ind over. Det er lige så man bliver helt tør i munden og tungen føles ru.

  Den kan godt drikkes, men det er knap så spændende, som jeg havde håbet. Nogen ideer til, hvad jeg kan gøre ved bitterheden?

  Kh Liv

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Liv

   Argh, jeg har glemt at skrive en opfølgning på det her. Min var også lidt bitter, så jeg tilsatte 2 dl sukker - det fik den til at smage pragtfuldt. Hver en dråbe blev drukket i fredags til kagedåsernes julefrokost :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...