søndag den 13. oktober 2013

Aromatisk andefyld...

Så er det den tid på året hvor man godt kan begynde så småt at overveje hvilket fyld der skal i årets mortens- og juleand. Jeg har taget glæderne lidt på forskud og lavet en kæmpe fritgående landand i weekenden - og her får du mit bud på et spændende aromatisk fyld:

Svesker og æbler er so last year! Ja ja, det er traditionelt - men også dødhamrende kedeligt. Der skal lidt spræl til. Her er et rigtig efterårsfyld med æbler, tørrede bær og nødder + en masse varme krydderier.

Det behøver ikke at blive alt for julet, så derfor har jeg ikke kanel med i dette fyld. Men der er masser af spændende aromaer fra bla muskatblomme, kardemomme og stjerneanis.

2 laurbærblade
1 hel muskatblomme (den orange hinde fra en muskatnød)
2 stjerneanis
1 tsk sorte peberkorn
10 nelliker
10 hel allehånde
10 grønne kardemommekapsler

Jeg valgte 2 forskellige æbler plukket i Britts have. Et Karin Schneider og et Filippa. I stedet for svesker, faldt valget på tørrede kirsebær. Og så røg der lige en håndfuld hasselnødder med også + økologisk timian.

Æblerne blev skåret ret småt og fik selskab af en håndfuld kirsebær og en ditto nødder. Krydderierne blev brækket i mindre stykker.

Det hele blev vendt sammen med kviste af timian og et godt drys flagesalt.

Jeg ved der sidder flere derude der gyser ved tanken om at stikke sin hånd ind i sådan en and. Fear not - jeg har en løsning klar: Kom fyldet i en stor engangssprøjtepose og klip et kæmpe hul - større den det på billedet. Stik posen så langt ind som muligt og klem fyldet ind. SÅ nemt og man få ikke engang fedtede fingre af det. Ta-dah...

Anden lukkes, krydres og steges på almindelig vis. I dag skulle den i min Römertopf - se hvordan det går for sig lige her.

Igennem tiden er det også blevet til andre slags fyld:

Her med æbler, appelsiner, rosiner og krydderier + en kande te i bradepanden. Se opskriften her.

Vælger man den gamle klassiske kombi svesker og æbler, kan man jo peppe den lidt op. Her med Kanel, kardemomme, nelliker, og stjerneanis + friske laurbærblade og timian. Find opskriften her.

Sidste jul lavede jeg den mest forrygende and - men fik aldrig blogget om den. Det var lige efter flytningen og der var ikke ret mange kræfter at gøre godt med. Men den and fik fyld af kvæder (kogt letmøre i druesaft), soltørrede abrikoser, tørrede kirsebær og hele perleløg + laurbærblade, kanelblade og masser af varme krydderier.

Og nu er dagens and blevet færdig og klar til at blive trancheret. Og så var det lige noget garniture der skulle laves også . Jeg må nok hellere komme i gang.

Mit håb er at du nu er blevet inspireret lidt til at lege med fyldet på de kommende ænder du skal lave. Eller kyllinger, for den sags skyld.

God lørdag til alle der kommer her forbi...   


2 kommentarer:

  1. Jamen, så må det jo blive "and a la Klidmoster" til Mortens aften i år. Det vil så være første gang, jeg selv tilbereder en and, så det skal nok blive spændende ;) Tak for gode tip :)

    SvarSlet
  2. He, noget for nørderne og mig:
    Det glæder mig med Filipa-æblet. Det var faktisk min mands grandkusine der "opfandt" den sort. Et kryds mellem et vildæble fra skoven og så et af havens æbletræer. Hendes familie boede ret centralt på Fyn.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...