onsdag den 29. februar 2012

Vegetarisk moussaka...

Så længe jeg kan huske har jeg haft et had/kærlighedsforhold til den græske ovnret moussaka. Og det er centreret omkring en af rettens vigtigste ingredienser: aubergine. Er den skåret i tykke skiver og stegt i olie inden den kommer i retten er det 'no go' for mig.

Her er den dog skåret i meget tynde skiver og tilsat rå til retten i flere lag. Det gør virkelig en forskel. I stedet for at være fedtet, suger den her smag til sig. Jeg skævede til den her opskrift - men lavede den vegetarisk.

Inden Sif tog af sted sagde hun: "spis løs af min ost, mine grøntrester og alt det bacon du kan tåle fra fryseren". Fantastisk! Jeg havde selv 'Verdenskassen til 1 person i 4 dage' med - og det var der den lille aubergine var at finde. Og det var den der kom til at stille dagsordenen.

LinkJeg havde også ½ butternut squash (rest fra risottoen) med. Den flækkede jeg og brugte halvdelen af. Resten af grøntsagerne til saucen blev: 1 stort løg, 3 pastinakker og ½ stor peberfrugt - alt i små tern.

Grøntsagerne blev sauteret uden at tage farve i lidt olie sammen med 4 fed hvidløg. Der blev derefter tilsat 1 ds flåede tomater + en brik moset tomat på 500 g. Havde jeg haft nogle røde linser var de røget i her. Og så til krydderierne:

Moussaka kan være mere eller mindre krydret - jeg ville godt ha' godt med knald på. Sif har også en spiceball - så jeg kastede mig ud i hele krydderier. 1 kanelstang, 6 allehånde, 6 nelliker, lidt muskatblomme og 2 laurbærblade. Krydderierne blev knust let med bagsiden af en kniv og spærret inde i krydderikuglen. Den blev puttet i gryden og grøntsagssaucen simrede i små 2 timer mens jeg fik mig en lur. Den blev smagt til med salt, peber, sukker og et par dråber æblecidereddike. Den skal være ret salt - for kartoflerne og auberginen suger godt til sig.

Jeg har været så snu at tage min mandolin med i kufferten. Det handler jo om at spare mest muligt på armkræfterne. Kartoflerne blev skrællede og auberginen skyllet, og begge dele blev snittet i ret tynde skiver.

I et dybt ildfast fad lagde jeg først kartoffelskiver i bunden, derefter auberginer og øverst grøntsagssauce - og gentog det en gang til. Øverst skulle der så bechamelsauce.

I Sifs køleskab fandt jeg et stykke Gou-dan på 80 g og et lidt Pecorino. Jeg rev begge dele og gik i gang med at lave den opbagte sauce:

4 spsk SMØR (60 g)
4 spsk mel (60 g)
4 dl sødmælk
Salt, peber og revet muskatnød
Ost


Argh, hvad var det d0g for et vandvittigt projekt at gå i gang med? Min arm varslede arbejdsnedlæggelse efter ganske få omrøringer. Jeg måtte ha' gryden af og på pladen af mange omgange før saucen endelig var færdig.


Men færdig blev den da og hældt over retten. Den fik lige et lille ekstra drys Pecorino inden den røg i ovnen på 185°C i ca 1 time.

I mellemtiden biksede jeg en hurtig salat sammen. Feta og oliven var til overs fra bøffen, tomat og agurk fra ugens kasse. En hurtig dressing af hvidvinseddike, olie, salt og peber over - bum.

Den færdige moussaka var varm som boblende lava. Den fik lov til at stå på bordet i ca 30 minutter før jeg tog af den. PAS PÅ - det er den sikre vej til brandvabler i ganen hvis man går ombord i den for tidligt. Ja, jeg taler af bitre erfaringer og læg lige mærke til at jeg skriver erfaringer.

Well, nogen æstetisk oplevelse er det jo ikke. Retten er i kategorien 'klat på tallerken'. Heldigvis er salaten med til at pynte gevaldigt.

Dagen efter havde den dog sat sig og var nemmere at øse et pænt stykke op af. Det var en kæmpe portion jeg fik lavet, så der er til et par dage. Ret heldigt når nu jeg har totalskadet min højre arm i en bechamelrelateret ulykke.

I dag har jeg meldt afbud til Gourmet Girafferne - det gjorde jeg faktisk allerede i weekenden. Jeg tror det er bedst at jeg holder mig helt i ro i den her uge og forsøger at få bugt med den sidste rest influenza. Forkølelsen er heldigvis ved at være på retur, men der er et stykke vej endnu.

I morgen kommer Max forbi og siger hej til mig og feriebarnet aka Gnaskepot. Jeg har for et stykke tid siden købt en Sweetdeal til sushi fra Sino, så det henter han og bringer herud så vi kan spise sammen. Det er slut med at tage dumme chancer med rabatkuponer - så fremover køber jeg kun til stedet jeg kender og i forvejen kan lide. Sino skuffer ALDRIG og er, efter min mening, et af byens allerbedste sushisteder.


Nu vil jeg putte mig til rette på min luftmadras og se Kongen vender tilbage. Og skrid så, Viggo og jeg vil gerne være lidt alene *suk*.

10 kommentarer:

 1. TAK! Jeg har selv haft (har) samme forhold til moussake/fedtet aubergine, men selve ideen i retten er lige mig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anytime ;-)

   Det er første gang jeg har kunne spise moussaka uden af fiske dem fra. De sugede god smag til sig uden at bliver trælse :-)

   Slet
 2. Årh smukke. ÅndeViggo og alt godt! Knus.

  SvarSlet
  Svar
  1. OMG! Jeg er endda så hooked at jeg må spole tilbage ind i mellem for lige at få et ekstra kik :-D

   Knus

   Slet
 3. Kun sande madnørder tager mandolin jernet med på ferie ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, det er der nok noget om. Jeg har skam også min bedste stegepande med :-D

   Slet
 4. Lækker opskrift - men hvis du ikke kan li' de der lilla dæwler (jeg hader dem) hvorfor laver du så ikke bare "fake" versionen med kartofler istedet for. Den er lige vendt frygteligt tilbage hjemme hos os ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Uh, du kan tro jeg også tit udelader dem - men her var formålet jo netop at få brugt det der var med i ugens kasse. Det er tit en stor udfordring at få brugt det hele - men det er også en sjov udfordring som jeg elsker ;-)

   Slet
 5. En tanke: Kunne det være en mulighed for dig at aflaste din arm ved at lave bechamelsovs med en håndmikser??

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre :-(

   Jeg kan ikke rigtig holde en håndmikser - så jeg har en på stativ med roterende skål. Tror jeg fremover må bide i det sure æble og købe bechamelsauce på brik. I det hele taget bliver jeg nødt til at vælge flere færdige ting til - hellere det end gøre skade på mig selv.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...