torsdag den 1. september 2011

Sprød tærte med squash, spinat og gedeost...

Det sidste jeg lavede i køkkenet inden jeg tog på ferie var denne tærte. Jeg havde nogle grøntsager, en bøtte gedeost og en færdig tærtedej der skulle bruges - og så kunne min kattepasser (Max) spise resten af den over et par dage. Win-win.

Det er sjovt som lækre ting opstår af rester og begrænsninger.

Jeg ville gerne ha' haft en pose ost at gratinere tærten med - men en håndfuld hjemmelavet panko-rasp blandet med revet parmesan gav i stedet tærten en knasende lækker top.

Tærtebunden blev først forbagt i 12 minutter ved 200°C som her.

Der var 2 løg, en kæmpe squash og så den føromtalte gedeost + en stor pose spinat. Løgene blev først skåret i tynde både.

Squashen blev flækket på langs og udhulet. Jeg bruger et parisiennejern som har nogle dejlige skarpe kanter - det sparer kræfter.

For nemheds skyld kørte jeg squashen igennem riveskiven til foodprocessoren - halvdelen på den fine og den anden halvdel på den grove.

Ligeledes for nemheds skyld prøvede jeg at lave spinaten i mikroovnen. Magtede ikke lige at skulle til at bakse med en tung gryde og vand. Den grundigt skyllede spinat kom derfor i en egnet bøtte og fik 2 x 1 minut på fuld effekt.

Succes! Det faldt fint sammen.

Spinaten blev vredet fri for væde til en kugle inden den blev hakket groft.

Løg og squash blev sauteret, i lidt af olien fra gedeosten, til alt væden var fordampet. Det blev kølet lidt af og blandet med den hakkede spinat.

Gedeosten blev fisket op af olien og blendet *wroom wroom* sammen med 1 dl letmælk, salt, peber og godt med tørret basilikum. Frisk er at foretrække, men det havde jeg ikke.

Ostemassen piskes sammen med 4 æg og 2 fed presset hvidløg.

Grøntsagsblandingen kommes på den forbagte tærtebund og fordeles jævnt.

Ægge/osteblandingen hældes over og blandes godt sammen med grøntsagerne. Set i bagspejlet havde det nok været smartest at blande de to ting sammen inde det kom på tærtebunden. Next time!

Jeg rev en god håndfuld parmesan (den gode øko fra Änglamark, købt i Kvickly) og blandede med samme mængde panko-rasp.

Blandingen blev strøet med let hånd over hele tærtens top inden den kom i ovnen i ca 35 minutter.

Det gav en lækker gylden og sprød tærte.

Tærten fik lige lov til at samle sig lidt inden jeg spiste et par stykker. Mums, det var virkelig lækkert med den sprøde top. Jeg er meget glad for at jeg tog chancen med gedeosten, for den var virkelig god i fyldet. Det er de eneste gedeost jeg kan spise - og den smager altså overhovedet ikke af ged (læs: gnu). En god blandet salat med en syrlig dressing ville passe perfekt til. Men den her blev til en sen frokost i sig selv, jeg skulle jo ud og spise på 8000 om aftenen og havde ikke brug for mere.

Uh, og skulle der være nogen der ligger inde med lidt løse mærker fra Super Bedst som ellers går til spilde, så må I endelig sige til. Jeg har fået tilsendt en del, men mangler stadig nogen for at kunne få en lille gryde til. Mærkerne kan indløses til og med d. 10/9.


Og så lidt af det slemme. Orker du ikke klynk, så spring det endelig over.

Søndag eftermiddag tog jeg så her ud til Sif på 'ferie'. Puha, jeg var ikke helt klar over hvor meget jeg har haft brug for et break fra min hverdag. Jeg er klappet fuldstændig sammen. Tiden er fløjet af sted og jeg kan knapt forstå at det allerede er torsdag. Alle planer om at se tv-serier, læse bøger og cykle ture er gået helt i vasken. Tiden er brugt på at sove, hvile og glo ud i luften. Fibromyalgien er desværre spasset fuldstændig ud. Jeg har en mistanke om at jeg har kørt mig selv for hårdt længe og at det er det der har indhentet mig nu. De sidste par dage har været rigtig slemme og jeg har sgu helt ærligt haft lidt ondt af mig selv. Jeg har så ondt i ben, ankler og fødder at jeg ikke kan ha' sko på - men jeg kan ikke gå uden sko på et trægulv, for det er også en pine. Løse sandaler med ankelsokker er den eneste løsning, men det kan jeg ikke gå ret langt i.

I går blev jeg nødt til at aflyse sæsonens første aften hos Gourmet Girafferne, for tanken om en lang bustur med flere busser og så de forfærdelige smerter i fødderne gik bare slet ikke sammen. Men sådan kom det ikke til at gå alligevel. Lars fra Grydeskeen syntes bestemt ikke at jeg skulle gå glip af det - så han kom simpelthen og hentede mig og kørte mig helt herud igen. Nøj, hvor er jeg glad for det. Det var SÅ dejligt at se de andre igen og humøret steg mange grader. Selv om jeg ikke kunne lave noget var det alligevel dejligt at tusse lidt rundt og snakke med de andre. Først holdt vi generalforsamling og så gik de andre i gang i køkkenet. Det blev til 3 skønne retter. Hvidvinsdampede blåmuslinger med godt brød til forret. Hovedretten var kulmule med kartoffelskæl, dampede porrer og en reduceret bisque på pighvar. Desserten var chokoladefondant med flydende midte, et kræmmerhus med is og bagte blommer. Og prisen: 115 kr. Vi kan for øvrigt godt være et par stykker til på holdet, se her hvordan, hvornår og hvorledes.

I dag måtte jeg så melde pas og helt droppe alle planer. Jeg skulle ellers ha' været ude og spise med flere fra bestyrelsen for Slow Food Århus. Vi havde valgt 5 steder ud fra "Forsmag på gadeplan" som vi skulle ha' været rundt og besøge sammen med dem der havde lyst til at gå med. Nøj, hvor er det ærgerligt at jeg ikke kunne komme med. Jeg sidder og skriver det her mens jeg spiser et stykke rugbrød med spegepølse. Misundelsen over den lækre gourmetmad jeg går glip af vil ingen ende tage.
*suk*

Nå, men jeg har da et kærligt feriebarn og Angry Birds til computeren. Og ikke mindst: tid til at tænke. Jeg har gjort mig mange tanker om fremtiden og hvordan jeg skal gribe nogen af de problemstillinger an som jeg kæmper med.

Feriebarnet Gnaskepot er en fryd at være sammen med. Jeg kan virkelig mærke hvor meget mine egne 3 katte fylder derhjemme og hvor meget tid jeg bruger på dem. Det er både dejligt og hårdt med en pause fra dem.

Her er der en rolig kat der nyder solen i vindueskarmen og ellers bare nusser rundt. I morgen er jeg dog nødt til at skulle hjem og pakke ugens kasse ud - og glæder mig til at ae lidt med kattene inden jeg tager herud igen. Jeg ved der er laks med i kassen, så det tager jeg med herud og laver til aftensmad. Så håber jeg at Gnaskepot vil dele.

Sif kommer hjem lørdag aften og jeg glæder mig til at høre om alle de spændende ting hun har set i Paris. Jeg tager hjem søndag formiddag og hvis der på nogen måde er kræfter til det vil jeg gerne ud i Friheden kl 13 til "DM i hotdog". Er der nogen der vil med?


14 kommentarer:

 1. Jeg HADER gedeost der smager af ged - men den her smager knapt nok af ost ;-) Oh yes, feta vil være lige i vinkel - også favoritten her ♥

  SvarSlet
 2. Hun er en sweethart. Passer hende meget gerne igen!

  SvarSlet
 3. Det er bare SÅ dejligt med et pusterum. Ja, Den slags venner er guld værd :-) Tusind tak skal du ha'!

  SvarSlet
 4. Tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 5. Det er altså et hit med rasp når man ikke har ost nok ;-)

  Den lortekrop altså - først sådan en omgang og nu influenza oveni. Argh! Awww, tusind tak. Håber du har fået det bedre, jeg har tænkt meget på dig!

  *åndekram*

  SvarSlet
 6. Tusind tak søde Anne :-)

  SvarSlet
 7. Mmm.. sikke en flot tærte, skønne Malou!

  SvarSlet
 8. jeg slapper rigeligt af idag, og springer derfor stavekontrollen over og håber du kan læse mine sætninger med alle de manglende ord ;-)

  SvarSlet
 9. hehehe, jeg lavede porretærte i tirsdag med meget lidt ost og skulle jo have haft dit super tip med pankoen ovenpå. Det må blive næste gang!

  Jeg er ked af at høre kroppen teer sig, men godt at høre at du passer på dig selv og slapper af. Løst tøj rules, det hele handler alligevel om indstilling og udstråling og det har du jo masser af. Fødder op og hyg dig med Gnaskepot.
  Åndekram til dig,
  SS

  SvarSlet
 10. Mums, det ser godt ud. Hvad-skal-vi-have-til-aftensmad-krise er hermed afværget. Tak :-)

  SvarSlet
 11. Det er da vist meget godt at du skal passe Gnaskepot denne uge, så du netop får et pusterum fra dine egen vægge og pligter. Det lyder slemt med så mange smerter, dejligt din ven hentede dig. Rigtig god bedring. Jeg er meget bagud med at læse jeres andres blogs, så derfor har jeg ikke fået givet lyd et stykke tid
  KH Marianne

  SvarSlet
 12. Jeg er meget lidt vild med gedeost, men jeg kan forestille mig at det også ville være lækkert med feta (aka. min store (og eneste) oste-kærlighed) ;)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...