søndag den 11. september 2011

Ahornsirup-is med kandiseret bacon...

Intet bacon-flip uden en is også. Jeg har barslet med den her i et stykke tid, men har haft problemer med at omsætte ideen til virkelighed. For skulle det være en is med baconstykker i eller skulle det være a'la Heston Blumenthals hvor stegt bacon trækker i mælk/fløde inden der laves is af det? Og så var det jo lige min begejstring for kombinationen af ahornsirup og bacon.

Løsningen fandt jeg i bogen I LOVE BACON! af Jayne Rockwell - hvor de 2 opskrifter "Maple-bacon ice cream" (is lavet på ahornsirup med hakket sprød bacon) og "Pig candy ice cream" (vaniljeis med bacon-krokant) kunne kombineres med min is-opskrift med kondenseret mælk. Jeg gider simpelthen ikke lave en kogt iscreme med æggeblommer efter jeg er begyndt med den kondenserede mælk. Det gør jo så også at man hurtigt kan gå i gang med at lave is når lysten og ideerne melder sig.

Iscremen:

1 dl ahornsirup
2½ dl kogende vand
1 ds kondenseret mælk
2½ dl fløde


Opløs ahornsiruppen i det kogende vand.

Pisk den kondenserede mælk ud i blandingen og til sidst fløden. Sæt iscremen på køl og hald den køle helt af inden den køres i ismaskine. Alternativt kan den også sættes i fryseren og piskes godt igennem hver halve time indtil den er næsten helt frossen.

Mens iscremen kølede, kandiserede jeg 9 stykker bacon. Jeg læste mig til hvordan det kan gøres her.

Ovnen blev tændt på 175°C. På en plade lavede jeg en 'bakke' af stanniol. Det er vigtigt at der er kanter på, ellers vil der komme smeltet sukker overalt. Folien blev derefter drysset med et godt lag mørk muscovado-sukker.

Baconen blev lagt ovenpå sukkeret. Det er en fordel at bruge mager bacon, så smelter der ikke så meget fedt ud i det varme sukker.

Der blev drysset godt med sukker på toppen, inden pladen kom i ovnen i ca 25 minutter.

Jeg tog pladen ud og vendte baconen et par gange undervejs. Sukkeret gjorde det meget mørkt, men det brankede ikke.

Det er helt vildt som smeltet sukker bobler. Kanten var ikke høj nok, så der kom en del smeltes sukker ud på pladen. En anden gang vil jeg nok vælge at lave det i et pyrexfad uden folie.

Efter kandiseringen blev baconen flyttet over til afkøling på et stykke bagepapir. Brug en tang og pas på - det er frelling varmt!

Når baconen er kølet helt af er det meget hårdt og alligevel nemt at bide i. Jeg kastede 3 stykker i mig før jeg kom i tanke om at det var til isen. Ups!

Det der overlevede blev hakket ret fint. Voila...bacon-krokant.

Iscremen kørte 45 minutter i ismaskinen inden den kom i en fryseegnet bøtte - den hakkede kandiserede bacon kom i og blev rørt godt ind i isen.

Og sådan ser den færdige is så ud. Det ligner jo bare stracciatella - og det kan man godt spille lidt på.

Når den bliver kuglet op er det dog en helt anden sag. Det karamelliserede sukker trækker nogle rigtig fine striber.

Den cremede søde is, det salte røgede bacon og det sprøde knas. Det er virkelig en laber is. Jeg ved godt at det for nogen vil kræve en heldragt af ja-hat - men giv den en chance. Tænk bare på hvor populær saltet karamel er blevet.....det her er ikke meget anderledes i smagen. Tænk ikke på bacon som en kødvare, men som et krydderi.

Hvis I ikke tror mig, så tro Homer Simpson: “Mmmm. Move over, eggs. Bacon just got a new best friend – fudge.”


43 kommentarer:

 1. Jakob Rix Iversen29. januar 2012 kl. 18.27

  Uanset mit forsøg på et åbent sind er der nok nogle opskrifter, hvor jeg trods alt er lidt for meget veganer :D
  Bortset fra det, så tak for en spændende blog...

  SvarSlet
 2. Det smager FREMragende skulle jeg hilse og sige :-)

  SvarSlet
 3. Jeg sad og savlede i nat da jeg så dit indlæg, og det er ikke blevet mindre ;)
  Overvejer virkelig en fryser mere + en ismaskine :$ (en lille skabs giver ikke meget plads)

  Ja, kan da lave 'wannabe' uden maskinen, men... ;)

  SvarSlet
 4. Ja, jeg så det... Har bare for meget om ørerne med arbejde og private projekter, fx lige et badeværelse, der skal fixes... *host* Og er det desværre en hverdag, hvor chefen kræver mit nærvær. Men skønt lyder det helt sikkert!
  Æv, hvorfor ikke lige arrangement et par uger før, hvor jeg har ferie?! :P

  SvarSlet
 5. Sæt i gang! :-)

  Så du at der er lakridsmiddag her i Århus d 10/11?

  SvarSlet
 6. Ewww fik det helt skidt ved tanken, men må tage hatten af for din eventyrlyst :-) Hvordan smagte det så? Og er der andre der har turde smage ;-)

  SvarSlet
 7. bliver altid så begejstret for de baconting, du afprøver :) Du gør ligesom det, jeg ikke selv tør, for jeg ender altid med den sikre løsning, som jeg ved smager godt

  SvarSlet
 8. Ew-ew-ewww. Det var min grænse! Men jeg fatter så heller ikke det fantastiske ved bacon. Bevares, det er udmærket, men jeg foretrækker un BOEUF! (Eller bare nogle kikærter??)

  SvarSlet
 9. Jeg elske når du opfinder nye isopskrifter. Det lyder bare alt for coolt med en baconis

  SvarSlet
 10. Lotte Skeldal Andersen29. januar 2012 kl. 18.49

  Og her var lige et link: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=frak

  SvarSlet
 11. Lotte Skeldal Andersen29. januar 2012 kl. 18.49

  Frell... Den havde jeg ikke hørt før. En anden god en er "frak", som de bruger i Battlestar Galactica, som for øvrigt er en fremragende serie. Ellers kan man være rigtig skæg og bruge den fra venner: "flingin' flangin'", kan dog kun bruges som adjektiv.....tror jeg. Nå, ja. Isen ser mega lækker ud. Den må jeg prøve at lave. Kan man stadig få kondenseret mælk i fakta for billigt?

  SvarSlet
 12. Jeg kan faktisk næsten smage det inde i munden allerede - og selvom jeg ALDRIG har smagt noget lignende, så har jeg faktisk taget ja-hatten på allerede. Den sødt-krydrede ahornsirup, flødeisen, det brune sukker og så noget godt bacon.... Jamen, hvorfor ikke? Det er specielt, men det funker. Og mig, som putter lakrids i alt og ingenting, skal vist heller ikke komme for godt igang *fnis*

  SvarSlet
 13. Du milde, hvor lyder det dog lækkert, Malou! Men min tålmodighed i et køkken rækker vist ikke ... ;O)) Klem og ha' en dejlig søndag!

  SvarSlet
 14. Jeg bliver nødt til at lave det her til et par baconglade mennesker i min omgangskreds, hehehe :-D

  Ja-hatte er godt!

  SvarSlet
 15. "En heldragt af Ja-hat" Fantastisk udtryk :-)

  SvarSlet
 16. Fårk mand, det var altså en god ide!!! Bacon med lakridssirup... (skal man så vælge den søde eller salte... hm... den søde må kunne give det mest spændende resultat tror jeg)... Nu skal jeg bare lige finde et par pølser, som det klæder. Eller et par æg. Men et par øko-oksepøller skulle vel nok kunne klare den sag, tror jeg egentlig. Som min kærestes ven siger, der er ungkarl: Det er guffe-guf! :P

  SvarSlet
 17. Det er alligevel imponerende at du spiste det hele på 2 dage. Jeg må hellere lave en ny portion på et tidspunkt ;-)

  SvarSlet
 18. Uh, det smagte ganske henrivende. Den søde ahornsirup i flødeis og det knasende karamelliserede letrøgede bacon. Ork ja, Max er endnu mere vild med det end jeg ;-)

  SvarSlet
 19. Awww, tak - det er sødt sagt. Livet er for kort til sikre løsninger ;-)

  SvarSlet
 20. Ha ha, hver sin lyst :-) Uh, jeg har lige købt en oksefilet og skåret op - så det vare ikke længe før der kommer BØF ;-)

  SvarSlet
 21. *Bukker* Tak :-)

  SvarSlet
 22. Frell og dren - det er nogle vildt gode ord. Frak er også rigtig godt. I Firefly bander de på kinesisk - det er bare for sært :-)

  Tak, det er virkelig en nice is. Aner det ikke, jeg køber mit hos Klostergrønt her i Århus.

  SvarSlet
 23. Det smager svinegodt! Det forsvandt på ingen tid - overvejer at lave en portion mere. Uh, mon man kan kombinere lakrids og bacon? Bage det i ovnen med lakridssirup? Det skal prøves :-D

  SvarSlet
 24. Tak :-) Ork, det er altså ikke så besværligt. Varme klem

  SvarSlet
 25. Åh, det er lige noget for baconelskere i alle aldre :-)

  Ja-hatte er det nye sort!

  SvarSlet
 26. Tak :-) Den her ismaskine har et ret lille fryseelement - men den færdige is fylder jo. Kan du ikke bare spise den hurtigt? ;-)

  SvarSlet
 27. Ja, er det ikke fedt? Jeg kan desværre ikke selv tage æren for det - og jeg har desværre glemt hvor jeg har det fra.

  SvarSlet
 28. Jeg tænkte på, om den sukkermasse, der er tilbage i bradepanden evt. kunne bruges i en omgang hjemmelavede karameller baseret på kondenseret mælk;) Sukkermassen smager kanon af en blanding af mørk farin og bacon;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm, det lyder som en god ide :-P

   Slet
  2. Jeg forsøgte mig med opskriften herfra http://anneauchocolat.dk/?p=152 og erstattede rørsukkeret med muscovado/bacon sukkermassen fra den kandiserede bacon og lod karamelmassen koge i 20 min. Synes dog ikke den bliver ordentlig fast efter afkøling, så jeg opbevarer den i fryseren. Men mums den smager godt:)

   Slet
 29. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanne.
   Du må altså virkelig ha' mig meget undskyldt - men hvis du læser indlægget grundigt bør der ikke være tvivlsspørgsmål ;-)

   Slet
  2. Sannes oprindelige spørgsmål:

   "Hej. Lyder skønt. Skal prøve det i morgen. Men lige 2 spørgsmål.
   Skal piskefløden piskes til flødeskum først?
   Hvornår skal bacon krokanten i?
   Før eller efter den er kørt i maskinen?
   Kan ikke helt lure det.
   Håber du kan hjælpe"
   Slet

   Slet
 30. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Her stod:

   "Du må undskylde. Jeg er ikke "total madnørd". Derfor søgte jeg inspiration her. Har ikke prøvet at lave sådan noget her før. Derfor stillede jeg, for mig, relevante spørgsmål.
   Undskyld hvis det er for de mere selvsikre mad entusiaster. Jeg sletter mine indlæg. Beklager at jeg har spildt din tid og finder inspiration et andet sted.
   Godt nytår!"

   Slet
 31. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanne.

   Jeg er virkelig ked af at du reagerer sådan. Og jeg må indrømme at jeg har meget svært ved at forstå sådan en overreaktion - og at du sletter dine spørgsmål igen.

   En af de ting der kendetegner mine opskrifter er at de er gennemarbejdede, lette at følge og udførligt beskrevet. Det gør jeg for at de kan følges af alle - selv dem der ikke er så rutinerede i et køkken. Og igen må jeg sige - svarene på dine spørgsmål er at finde i indlægget.

   Du spørger om fløden skal piskes inden den skal i isen. Nej, for så havde det stået i teksten. Der står "Pisk den kondenserende mælk ud i blandingen og til sidst fløden" - og billedet viser den kondenserende mælk pisket ud i kaffen, samt fløden (upisket) i et målebæger.

   Du spørger også om baconen skal i isen mens den kører i ismaskinen eller bagefter, for det kan du ikke gennemskue. Og det på trods af at der er et billede af den færdigkørte is i en bøtte med baconen drysset over og teksten "Iscremen kørte i 45 minutter inden den kom i en fryseegnet bøtte - den hakkede kandiserede bacon kom i og blev rørt godt ind i isen".

   Det er mig en gåde at mit første svar kan 'såre din stolthed' - for jeg beder dig blot læse teksten igen, mere grundigt.

   Jeg står gerne på spring (også her i min ferie hvor jeg ellers gerne vil holde lidt fri) for at hjælpe med relevante spørgsmål til mine opskrifter - hvis de handler om noget køkkenteknisk eller råvarerne. Men det er altså spild af min tid at besvare spørgsmål der nemt kan besvares hvis man læser hvad der står og følger anvisningen. Bruger du ikke kogebøger? Hvad gør du så hvis du er i tvivl om noget der?

   Jeg håber virkelig det har givet dig bare lidt at tænke over. For du har også såret mig lidt - ved at få mig til at bruge tid på at skrive det her.

   Godt Nytår!

   Slet
  2. Og her stod der:

   "Man kan sige at det eneste jeg fik ud af mit spørgsmål, var en smule såret stolthed :("

   Slet
 32. Jeg slettede mine kommentarer fordi jeg simpelthen blev så ked af det. Jeg følte mig nedgjort. I princippet aner du intet om hvor svært tingene er for mig, og hvor svært det kan være for mig at udfordre mig selv. Og er man usikker på noget skal man bare spørge.
  Men det var en fejl her.
  Havde du været en god veninde, havde jeg trukket på smilebåndet over din kommentar. Men her blev jeg bage nedgjort.
  Du behøver ikke kommentere yderligere på det her i din kostbare tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. At du følte dig nedgjort er HELT for egen regning. Jeg svarede dig ret pænt og opfordrede dig blot til at læse teksten igen.

   Nej, det aner jeg intet om - men jeg bryder mig ikke om at du nærmest lægger det over på mig at jeg skal lære dig at læse en tekst. For dine spørgsmål handlede jo om at du ikke læste hvad der stod - ikke om hvor rutineret du er i et køkken. Som sagt, så svarer jeg hjertens gerne på spørgsmål om opskrifter, hvis åbenlyse svar ikke fremgår af en gennemlæsning af teksten.

   Havde du været en god veninde, havde jeg svaret "Læs teksten, der står ALT hvad du har brug for at vide".

   Endnu engang, jeg nedgjorde dig ikke - den projektion må du helt selv tage ejerskab over.

   Nej, det behøver jeg ikke kommentere mere på - men når du kommer her ind på min blog med den attitude bliver det fulgt til dørs. For jeg forsøger at skabe et forum med plads til alle - men hjælp til selvhjælp. Det er ikke forbudt at tænke lidt selv!

   Slet
 33. Hej Klidmoster.
  Jeg vil bare sige tak for en virkelig god isopskrift.
  Den bedste jeg har fundet - kombinationen af ahornsirup og kondenseret mælk gør lige grundisen lidt mere krydret på en måde, der går virkelig godt til baconen.
  Dine fotos af baconkaramelliseringsprocessen har også gjort opskriften meget lettere at gå til.
  Det er 3 år siden jeg opdagede den og den er på det årlige sommerrepertoire.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Cecilie
   Tusind tak for de fine ord. Er meget glad for at du kan lide isen. Ih, det er dejligt at høre. Jeg skriver ikke så meget her på bloggen, for tiden, men poster nye opskrifter og flere is, løbende her på Instagram https://www.instagram.com/klidmoster.dk/

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...