lørdag den 24. september 2011

Lun crossiant-pudding med ahornsirup...

Vi har ikke den store tradition for bread-and-butter puddings i Danmark. Det nærmeste vi kommer på det er vel nærmest arme riddere. Jeg havde engang en engelsk veninde der lærte mig at lave den skønneste pudding af daggammelt hvedebrød smurt med SMØR og orangemarmelade, overhældt med en æggemasse og bagt i ovnen. Uhm, det var bare kræs. For nyligt snublede jeg så over Nigellas version her som er lavet med croissanter - den forelskede jeg mig pladask i. Men hvornår står man lige og har croissanter i overskud til den slags? *Puf* 3 dage senere stod jeg pludselig med en pose croissanter - det måtte være et tegn. Mere om det senere.

Gylden og lækker lige fra ovnen. Det er en skam duften ikke kan komme med her.

Nigella koger en karamel og blander med double cream (48%) + sødmælk. Det lyder godt, men er lidt besværligt. Jeg lavede derfor en meget simpel udgave - som er meget nem og hurtig:

2 croissanter
100 g ahornsirup
2½ dl fløde
2 æg

Tænd ovnen på 180°C. Bland fløde og ahornsirup og varm det op i en gryde.

Smør et ildfast fat med SMØR. Slå æggene ud.

Riv croissanterne i stykker med fingrene og fordel dem i fadet. Pisk æggene sammen.

Pisk den lune flødeblanding i æggene - lidt af gangen.

Hæld blandingen over croissanterne og lad dem suge i ca 5 minutter. Drys lidt rørsukker på toppen.

Bag puddingen i 20 - 25 minutter alt efter hvor fast du vil ha' den.

Server den lun med et lille skud fløde. Det var aldrig faldet mig ind at man kunne bruge croissanter til andet end blot som brød. Men nu må jeg sige at jeg er Nigella dybt taknemmelig - for det er virkelig en himmerigsmundfuld.

Men hvor fik jeg så croissanterne fra?


Herfra! I torsdags var jeg, igennem en kontakt hos Økologisk Landsforening, blevet inviteret til et inspirationsseminar henvendt til kantiner. Arrangementet, der havde fokus på omlægning til økologi, klimavenlig mad og minimering af madspild, blev afholdt hos Bent Brandt som leverer det labreste udstyr. Vi fik bla demonstreret det spritnye Rational SelfCooking Center som jeg bare ville slå ihjel for. En ovn som kan ALT. Bent Brandts kok og inspirationskonsulent Kim Schytt lagde lige ud med at bage 10 plader croissanter - hver og en blev perfekte og lige jævnt bagt.

Man kan endda spejle æg i den ovn. Virkelig praktisk. Det muliggøre spejlæg til en buffet eller et stort ryk. Lovkravet til spejlæg dikterer nemlig at der kun må steges et æg af gangen på en pande pga salmonellafaren. Her er der en plade med 8 små 'pander'. Så på under 1,5 minut kan man spejle 80 æg. Ja tak.

Birte Brorson er en ildsjæl af format. Med begejstring og kyndighed fortalte hun om hvordan man kan minimere sit madspild, strække sine økologiske råvarer og lægge køkkendriften om uden at skrue prisen op. Det var vildt inspirerende - og jo lige vand på min mølle. Vi blev derefter delt ind i 4 hold og gik i gang med at lave en fælles økologisk buffet - og med at bruge de forskellige ting vi lige havde lært i praksis.

Vaskede skræller af gulerod og pastinak blev lavet til lækre chips i vidunder-ovnen.

Her er et billede af den færdige buffet.

Den her salat lavede jeg. Det er fintsnittet hvidkål med æbler og rosiner i en olie/eddike/hvidløgsmarinade. Den er toppet med tamari-ristede solsikkekerner og Kirks gedeost.

Der blev bagt det lækreste knækbrød, som jeg glæder mig til at få opskriften på. Suppen er jordskok og kartoffel med persilleolie lavet på stilke.

Der blev lavet 3 slags frikadeller med svinekød - med 3 forskellige slags 'strække-midler': bulgur, kartoffel og squash. Jeg var meget begejstret for dem med bulgur. Det gav en saftig frikadelle og du kunne ikke smage at der var 200 g bulgur til 400 g kød. Der var også en lækker salat på grønkål, butterbeans i 'ukrudts -pesto', bagte porrer, gulerods- og rødbedetzatziki, humus, bagte rodfrugter, rugbrødscroutoner med hvidløg og vegetariske frikadeller lavet på bulgur. Desserten var en sweet potatoe pie.

Og når vi nu havde lært ikke at smide unødige rester ud - så fik vi fordelt resterne imellem os. Jeg fik grønkål, lidt frikadeller og en pose af de lækre croissanter med hjem. I bedste Stop Spild Af Mad stil blev de brugt til at spise og lave pudding af. Du kan forresten stadig nå at uploade et billede af din bedste ret af rester til kampagnen Tøm køleskabet i uge 38 på Facebook. Konkurrencen slutter ved midnat på søndag.

18 kommentarer:

 1. Tror lige det er noget for dig ;-)

  Tak for tippet - det er da virkelig billigt.

  SvarSlet
 2. Hej Birte

  Det var meget inspirerende at møde dig. Jeg lærte et par gode fif - og det er jeg glad for. Tak, jeg er glad for at du kan lide bloggen. Ha ha, jeg gjorde mig også umage med salaten :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 3. Det er såmænd så lidt - der er gået sport i at bruge rester :-D

  Kh Malou

  SvarSlet
 4. Det er overraskende godt - skal helt sikkert prøve igen. Awww, tak :-)

  SvarSlet
 5. Nope, her er det æggene der ikke kan undværes - det er dem der giver konsistensen ;-)

  SvarSlet
 6. Det er lidt ligesom med hjemmelavede romkugler - hvor tit er det lige, man har kagerester? :-D
  Men super at du fik mulighed for at lave det alligevel. Ret spændende arrangement - jeg bliver i rigtig godt humør af at se alle de lækre salater :-)

  SvarSlet
 7. Sej, sej ovn!

  Knækbrøddene ligner forresten dem, der på et tidspunkt var opskrift på mange steder rundt omkring - dem kender du sikkert godt, men hvis ikke kan du fx se min opskrift her http://hjemmehosxenia.blogspot.com/2010/11/hjemmelavet-knkbrd.html
  Eller var der noget mere specielt ved dem?

  SvarSlet
 8. Åh gud åh gud åh gud!!! GIEF!!!! OVN!!!! OMG - nogen, der kender en stærk mand der har nøgler til sådan et køkken??? Fååårk mand. Klidmoster, nogen gange gør du mig så misundelig at jeg ikke ved, hvor jeg skal gøre af alt det karse, der vokser ud af ørerne på mig!!! Hvor lyder det festligt... (Og noget helt off topic: Tror du man kan lave sådan en pudding med sojabaseret fløde-ting??! For det ser godt nok læx ud!)

  SvarSlet
 9. "Romkugler"? Altså Piskehaps, hvad fabler du om? Herovre hedder det trøfler ;-)

  Det er en rigtig lækker dessert/brunch-ret, spåiste ikke andet hele dagen *bøvs*.

  Ja, fedt arrangement - fik en masse gode ideer med hjem + dejlige salater i maven :-)

  SvarSlet
 10. Ja, er det ikke en fed ovn?

  Det der er specielt med dem her er at de er bagt med en del vand - som nedsætter fedtprocenten. Kernerne er selvfølgelig stadige fulde af godt fedt, men det er for at tilsætte mindst muligt ekstra.

  Tak for opskriften, den ser skøn ud :-)

  SvarSlet
 11. Hæ, det er måske sådan jeg fik hekseskud - forsøgte også at rende med den ovn :-D

  Det var et ret godt arrangement - meget inspirerende. Karsesuppe skulle være dejligt ;-)

  Yes, jeg vil foreslå dig at bruge Promel. Det er æggene der ikke kan byttes ud, for deres sufflerende effekt kan man ikke efterligne. Tak, det er en fyldig med lækker dessert :-)

  SvarSlet
 12. Kære Malou
  Den brød-budding ser virkelig lækker ud.
  Jeg har af og til set versioner i engelske madprogrammer, men har ikke rigtigt turdet hoppe ud i det. Har haft en forestilling om, at det får en virkelig mærkelig konsistens ... men du har omvendt mig, absolut en ting, som skal prøves på et tidspunkt!
  Knus Hanne

  SvarSlet
 13. Kære Hanne

  Tak skal du ha - den var overraskende lækker :-)

  Konsistensen er lidt anderledes end vi er vant til - det er jo en slags sød omelet. Men jo mere brødet suger først, jo bedre. Jeg er sikker på at den ville være et hit til brunch som det søde indslag i stedet for f.eks amerikanske pandekager.

  Knus Malou

  SvarSlet
 14. Cool! Var ikke sikker på om man kunne prøve sådan noget med soja-dims, eller om det SKULLE være med mælk, fordi mælken har en signifikant rolle at spille, ligesom fx i kagecreme eller andet ;-)

  SvarSlet
 15. Jeg har flere gange bagt en brød/æblebudding med en rest brød - virkelig godt! Du er bare en ørn til stop spild af mad :-)

  SvarSlet
 16. Tusinde tak for reklamen, du Søde :-)

  KH
  Selina

  SvarSlet
 17. Hej og stor tak for den meget flotte kritik af vores kursus - sikken nogen gode billeder du har taget og en blog med hjerte på rette sted i forhold til det, jeg også gerne vil i et køkken.....din salat var bare super perfekt! (Har nemlig også set den i en del mishandlede udgaver :-) Bedste hilsener fra Birte Brorson

  SvarSlet
 18. Den opskrift må jeg prøve en dag. De har i øvrigt smørcroissanter til 2 stk for 6 kr som fast pris i Lidl.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...