onsdag den 21. september 2011

Tøm køleskabet i uge 38...

I denne uge kører Stop Spild Af Mad en kampagne, Tøm køleskabet i uge 38, på Facebook. Der er indlagt en konkurrence hvor du kan uploade et billede af din bedste ret lavet af rester. Du kan deltage lige her.

Jeg er virkelig glad for at der er kommet så stort fokus på madspild. Det er skræmmende at tænke på at en gennemsnitlig familie med 2 voksne og 2 børn smider mad ud for 10.000 kroner om året. Og statistikken siger at en hustand på 1 person vil smide 98,8 kg mad ud på 1 år. No way José - ikke her hos mig. Udover den langhårede hippie-snak om jordens resurser der allerede er brugt på at frembringe maden og hele verdensdele der sulter - så nægter jeg at smide penge i skraldespanden. Jeg vil ligefrem vædde med at jeg kan spise på Frederikshøj 3 gange om året for de penge jeg sparer ved at spise det maksimale af mine rester!

Mit bidrag er chili con tacosuppen lavet af den allersidste rest chili con carne og tomatsuppe. Den er toppet med rester fra ugens kasse og serveret med ostebrød lavet af tørre boller.

Den næstsidste rest chili blev forresten brug til at komme i en peberfrugt som også blev til et texmex måltid.

Det handler i virkeligheden om at ændre sin tankegang. Ikke tænke "hvad har jeg lyst til at komme på min pizza" - men derimod "hvad har jeg der kan komme på en pizza". Det kan give lidt spøjse smagskombinationer - men det kan også blive en uventet succes. Her blev en rest karbonade, lidt peberfrugt fra fryseren og en humpel ost til en ganske skøn pizza.

Der er mange rester som er enormt taknemmelige og nemme at få brugt. Koldt kød er altid et hit. Det kan bruges som fyld i pitabrød, på pizza, i en gryderet eller som det er på et stykke brød eller en sandwich. Her er den en rest hestebøf tryllet om til en 'roastbeef' sandwich.

Og her er så en mega sandwich der virkelig gjorde lykke. De sidste skiver af Bacon Explotion i en bolle med hjemmesyltede agurker.

Og så er der jo den ultimative restekage: trøfler. Det er en god ide at fryse sine kagerester i et stykke tid, for pludselig er der ender og krummer nok til en omgang hjemmelavede trøfler.

Et godt tip til at undgå rester er at leve 'stafet-mad'. Lav noget der kan bruges over flere dage. Her er en af mine 3 trins raketter:


En mos lavet af kogte kartofler (most igennem et sne-jern) og kogt blomkål (*wroom wroom* med stavblenderen) + lidt SMØR, en slat fløde og tilsmagt med salt og peber. Mosen blev delt op i 3 portioner til de næste 3 dage.

På dag 1 blev den til en skøn mos. Jeg tilsatte lidt varm mælk, hakket salvie og sprøde smørstegte skalotteløg.

På dag 3 blev mosen til en gratin. En æggeblomme blev rørt i sammen med hakket salvie, inden den piskede æggehvide blev vendt i. Panko-rasp på toppen og et par smørklatter - i ovnen 30 minutter.

Gratinen blev spist sammen med en BØF og 2 slags garniture af rosenkål. Den ene er en råkost med rosiner og pecannødder.

På dag 3 blev mosen til en purésuppe. Mos + grøntsagsfond (Herbamare) og en slat fløde. Suppen blev smagt med et par dråber æblecidereddike og serveret med en god portion rosenkålsråkost oveni. Fra fryseren hentede jeg et par af de grove snegle med løg og parmesan. 2 minutter på optøningsprogrammet i mikroovnen gør dem som nybagte. Skøn frokost.

Nå ja, og her til aften har jeg så spist resten af de 2 rosenkålssalater fra i går til en omgang Janssons Fristelse. Og ja, der er brugt en del fløde i de sidste dage. Arla sendte mig 6 x 2½ dl laktosefri fløde og det skal jo bruges. For man smider jo ikke mad ud, vel ;-)

Kom frisk, upload et billede af din bedste restemad - du kan vinde Selina Juuls kogebog 'Stop Spild Af Mad'.


24 kommentarer:

 1. *Bukker* Tak :-)

  Vi er helt enige!

  SvarSlet
 2. Wuhu, ikke det værste at ha' til fælles :-D

  Det er fuldt fortjent - jeg er SÅ vild med de grydelapper. De er flotte - og rigtig godt lavet. Lovely! :-)

  SvarSlet
 3. Ohhhh en bornholmerhane er en god tretrins-raket: Mormorkylling med agurkesalat og SOVS! til første dag, evt. tarteletter af restekød og suppe på 2. dag - og så lige en omgang kyllingesuppe eller kødbollesuppe af kyllingefond. Jeg prøver godt nok at bruge det jeg kan - men nogen gange er det altså virkelig svært. Har så meget respekt for din hittepåsomhed for at spare på mad og kræfter. Det kræver sgu hjerne, det der. Eller en totalt krea-sjæl, som jeg gerne ville eje, men bare ikke har altid.

  SvarSlet
 4. Takker stort for sådan en stor hjælp! Du er en stjerne du er!

  KH
  Selina
  som sidder og knokler...

  SvarSlet
 5. Totalt krea som altid - virkelig en fornøjelse at følge med. Havde slet ikke tænkt på, at man ku transformere mos til suppe, men selvfølgelig :)

  SvarSlet
 6. Dejlig inspiration fra din hånd

  SvarSlet
 7. Skønt initiativ og dine ideer er supergode, Malou! Her bruger vi også så godt som alle rester - jeg kalder det gerne rullende menu, og det vil sige, at det der er til rest genopstår i en ny sammensætning dagen efter. Varme klem!

  SvarSlet
 8. Jeg synes det er rigtigt at man tænker på ikke at smide mad ud, men jeg er absolut af den opfattelse at det er bedre at smide ud end at proppe det hele i munden! Man undgår at smide ud ved udelukkende at købe det man har brug for. Men lad for himlens skyld være med at spise ALT!!! Jeg mener afgjort det er bedre at smide ud end at spise mere end kroppen har brug for.

  SvarSlet
 9. her er ihvertfald et eksempel på lidt rester... http://madoghave-camillasandetliv.blogspot.com/2011/09/arme-riddere-en-test-af-gluten-allergi.html

  SvarSlet
 10. sejt indlæg, rester er sjovt. Men jeg synes også det handler om daglig og ugentlig planlægning. Jeg tyer til madplaner, og så indlægger jeg det som jeg ikke bruger en dag til den næste. Jeg ved at en øko-kylling er vildt dyr, men omvendt får vi mad 2 mand i 4 dage (og pt 3 i tre), eks vis som du gør i taco's og som risotto (som jeg har lært hos http://rlauridsen.blogspot.com/) Så står man ikke med en masse småting.
  Det som er min store udfordring er bladene uden på kålen, de yderste på porren, appelsinskralden, du ved det som jeg før har smidt ud. Er der noget at gøre ved det? hmm - kunne vi ikke hjælpes ad med det? Skal nok lægge nogle gode billeder i på FB
  Camilla

  SvarSlet
 11. Det er dejligt at kunne bruge sine rester. Omkring hver 14. dag mødes vi med nogle venner til "tøm køleskabet", hvor vi altid ender ud med en herlig buffet. Noget er der lidt af og andet er der meget af.
  Ud over at vi bruger vores rester, er det rigtig hyggeligt at være sammen på den måde.
  Held med din deltagelse i konkurrencen!
  Klem

  SvarSlet
 12. Like like like! Jeg hader ressourcespild og i særdeleshed madspild; det gør ondt på mig, miljøet og pengepungen.

  SvarSlet
 13. Jeg kan høre, at vi både har dovenskaben (længe leve!!!) til fælles OG at jeg tilsyneladende ikke er helt så dum til at være krea som jeg troede ;-) Jeg takker almægtigt for de fine roser :-D

  SvarSlet
 14. Tak skal du ha - jeg prøver så godt jeg kan :-)

  Dejligt at høre, det er nogle gode fif. Det er lige nøjagtig udfordringen i det der er sjov :-)

  SvarSlet
 15. Sådan! Det er lige sådan en bornholmerhane skal håndteres :-D

  Tak skal du ha' :-) Lad mig betro dig en lille hemmelighed: det er også motiveret af dovenskab. For hvis jeg kan lave mad af mine rester slipper jeg for at skulle over og handle. Awww, tak - hvor er du sød. Jeg elsker at være krea - og jeg synes nu faktisk også du er ret god til det ;-)

  SvarSlet
 16. Tusind tak for de søde ord :-)

  Kh
  Malou

  God arbejdslyst ;-)

  SvarSlet
 17. Tak skal du ha' :-) Er glad for at du kan bruge mine tips til noget.

  SvarSlet
 18. Du er rigtig god til at få brugt dine rester og få noget pændende ud af det. Jeg bruger også selv resterne så vidt muligt. Hvis der er nok til madpakken under en eller anden form, så er det rigtig godt. Dagens salat laver jeg som regel ikke ud fra en opskrift, men ud fra de ting jeg har liggende og som skal bruges. Og jeg har det også md at fryse rester ned i små bøtter, så er der til en hurtig frokost eller aftensmad til en person en anden gang. Det er en sjov og spændende ufordring at få maden til at strække så vidt muligt - og der er penge at spare.

  SvarSlet
 19. Tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 20. Tusind tak skal du ha' :-) "Rullende menu" - det er et skønt koncept. En rigtig god strategi til minimering af rester. Varme klem

  SvarSlet
 21. Naturligvis er det i indkøbsfasen man skal tænke sig om og ikke slæbe mere til hus end man kan få anvendt.

  Jeg handler sjældent - får det meste leveret fra Aarstiderne. Det er så min fornemmeste opgave af få brugt det hele. Og når Arla så sender 6 x fløde, ser jeg det som en mulighed for at få lavet nogle af de retter til bloggen jeg normalt ellers ikke ville lave. Hvad der ryger indenbords er mit valg ;-)

  SvarSlet
 22. Det er en god måde at bruge en rest brød på - ærgerligt at det skulle indtages af den grund ;-)

  SvarSlet
 23. Tak - det er bare rigtig sjovt med rester :-)

  En øko-kylling er rigtig nok dyr - men jeg kan også få vildt mange måltider ud af sådan en. Godt gået :-)

  De yderste blade på kålen skal bare blancheres og snittes fint. Det yderste af porren skylles godt og fryses til fond eller snittes til 'grønt pynt'. Appelsin og citronskaller kan koges til den skønneste marmelade. Jeg var til et kursus forleden med fokus bla på at minimere madspild - og der fik jeg en masse tips. Det kommer noget materiale på mail en af dagene. Det kunne da være sjovt at leve noget - det kan vi lige snakke om på lørdag ;-)

  SvarSlet
 24. Wow, det lyder bare som en vildt god ide med en 'reste-madklub' :-)

  Tak :-)
  Klem

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...