torsdag den 12. februar 2015

Oksefrikadeller med pitabrød, kikærte-dip og salat...

Ret nr 2 fra måltidskassen var pitabrød med oksefrikadeller, salat og humus. Jeg prøvede virkelig at holde mig til opskriften, men det lykkedes ikke helt. Det var rigtig retromad for mig, for jeg spiser meget sjældent pitabrød - og når jeg gør er det oftest som tilbehør. En hurtig søgning her på bloggen viser at jeg faktisk kun har lavet et eneste med fyld i alle bloggens 6 år.  

Det blev et meget mættende og lækkert måltid. Og nogle helt fantastiske saftige oksefrikadeller.

Da jeg pakkede kassen ud i mandags, konstaterede jeg at kødet var pakket dagen før og skulle opbevares ved max 2°C. Det betød at enten skulle bruges med det samme eller en tur omkring fryseren. Og da jeg jo valgte at bruge fisken først, blev det den sidste løsning. Opskriften dikterede frikadeller, salat, en cremefraichedressing og humus. 

Jeg vurderede at det ville blive for 'vådt' med begge dele - og valgte i stedet at lave en hybrid: kikærte-dip.

½ ds afdryppede og skyllede kikærter, 1 stort fed revet hvidløg, ½ tsk spidskommen, saften fra ½ citron, en smule salt og 3 store spsk cremefraiche.

For at give den et ekstra lille spark, tilsatte jeg ½ tsk stødt chipotle (røget rød jalapeño). Der blev stukket en stavblender i *wroom wroom* og det blev blendet til en homogen dip. En god håndfuld persille blev blendet kortvarigt med til sidst. Dippen kom på køl for at trække smag, mens jeg lavede resten.

Frikadellerne skal udover det der ankom i kasserne (optøet kød, løg, hvidløg og spidskommen) indeholde mælk, æg, havregryn, salt og peber.

 Jeg havde kun meget grove gryn på lager, så de fik lige en tur i minihakkeren først.

250 g hakket oksekød
1 æg
½ dl letmælk
½ dl havregryn
1 lille fintrevet løg
1 fed revet hvidløg
½-1 tsk spidskommen 
Salt og friskkværnet sort peber.

Det hele røres til en ikke alt for fast fars. Jeg bruger min håndmikser med dejkrogene. Farsen fik lov til at trække 20 minutter.

Man kan vælge at stege oksefrikadellerne på panden, men jeg foretrækker at gøre det i ovnen. Så skal jeg ikke være over dem hele tiden. Jeg formede farsen til 9 kugler som blev trykket lidt flade (de vil trække sig sammen under stegning og få den perfekte frikadelleform). Har du ikke en slip-let plade som her, så brug bagepapir eller en silikonemåtte. Bag dellerne ved 200°C i 10-12 minutter på hver side.

Og så til salaten. Der skulle bruges iceberg, tomat og agurk. Jeg sneg en gulerod med i blandingen (og fortryder nu at jeg ikke også nuppede et lille rødløg).

En smule salat blev strimlet fint. Guleroden blev høvlet i bånd med en tyndskræller og snittet endnu tyndere. Halvdelen af agurken fik fjernet kernerne og blev snittet i tern, sammen med 1 tomat. Salaten blev vendt sammen med en smule hvid balsamico og et par dråber citronolie.

Og så var der salat, kikærte-dip og færdige frikadeller.

Der var 2 pitabrød med i kassen. Det ene røg i fryseren og det andet i ovnen for at lune på eftervarmen. Jeg stænkede det med lidt vand først.

Det er mig en fysisk umulighed at spise et fyldt pitabrød. Det går altid galt. Så jeg flækker det bare igennem og bruger det som en bolle. Underen fik først et generøst lag kikærte-dip.

Der blev toppet en god portion salat ovenpå. 

Der kunne lige være plads til 3½ frikadelle. Endnu en portion salat kom på - og til sidst overen, også smurt med dip.

Sådan, sikke en moppedreng!

Resten af salaten og dippen blev serveret til. Og jeg må indrømme at der kun var 3 frikadeller tilbage da jeg pakkede væk - og de kom straks i fryseren til en anden god gang.

I morgen dikterer menuen stegt kyllingeoverlår med indisk rispilaff. Og den opskrift kommer jeg til at pille en del ved. 

Det er lidt en udfordring for mig med den kasse - for jeg plejer ikke at spise ret mange hurtige kulhydrater. Og nu har jeg allerede fået kartofler og hvedebrød - og i morgen er det hvide ris og i overmorgen kartofler igen. Nu ser jeg lige hvordan min mave reagerer og så kan det være jeg bliver nødt til at snyde lidt og bytte risene ud med quinoa - og kartoflerne med blomkål.

Risene kan holde længe på tørlageret og kartoflerne kan jeg fyre af på lørdag. Der har jeg nemlig inviteret Max på Valentines middag, som består af stenbiderrogn, jomfruhummer, røget laks, en kæmpe porterhouse steak af krogmodnet okse og bearnaise. Jeg har revet mig og købt hele pakken samlet hos Skagenfood. Max er så god til at invitere mig ud og forkæle mig - så nu er det min tur til at give lidt igen.

Og nu må jeg hellere få gjort noget ved køkkenet, så det er klart til i morgen....3 kommentarer:

 1. Sjovt, at du heller ikke kan holde dig til opskrifterne:-)
  Jeg kommer også altid lige til at eksperimentere lidt, tilsætte lidt mere af noget og smage til med noget andet....

  SvarSlet
 2. Det ser rigtigt lækkert ud, men.......... min autist-hjerne spænder ben for mig :D Du skriver 4½ frikadelle i pitabrødet. Men der er 7!!?? Så tænker jeg, at det nok er 7 halve deller, men det passer så kun med 3½ delle.
  Det kan min hjerne og jeg godt bruge megen tid på :) Jeg elsker at følge dig både her og på FB........... :)

  SvarSlet
 3. Hold nu op hvor ser det godt ud Malou. Jeg ved ikke hvorfor jeg altid ender på din blog når jeg er allermest sulten. Det er meget farligt.
  Tak for skøn inspiration og tak for tippet med bare at skære pitabrødet over. Jeg kan heller ikke finde ud af at spise dem.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...