onsdag den 4. februar 2015

Langtidssimret grydesteg af ungkvæg på aromatisk linsebund...

Her får du opskriften på en gammeldaws grydesteg - og så alligevel ikke. Her er hverken sovs eller kartofler, men masser af grønt og bælgfrugter. Og ja, vi skal da også lige at smut forbi Indien på vejen....

Den smørmøre steg blev serveret på en bund af alt det labre linse-guf den havde simret i + en sprød og syrlig salat. Retten er min version af det karrysvin med linser som Signe lavede i sidste uge, da jeg var på besøg hos hende. 


Der skal en masse grønt til: fennikel, løg og gulerødder + hvidløg og ingefær. Jeg havde også en rest squash fra min spiselige snemand (havde kun brugt 1 skive til hans hat) som skulle bruges. Og så skulle der selvfølgelig bruges CP44 - som på ingen tid er blevet min foretrukne karryblanding. 


Jeg brugte 1 fennikelknold, 1 kæmpe gulerod, 5 løg, 1 squash, 6 fed hvidløg og et stort stykke ingefær.


Fennikel, gulerødder, squash og 3 af løgene blev snittet i tern.


De sidste 2 løg skulle blendes sammen med hvidløg, ingefær og 2 spsk CP44.


Det blev til en grov, aromatisk blanding. Jeg havde desværre ingen mosede eller flåede tomater at komme i - men et glas pastasauce fra skabet på 350 g kunne fint bruges i stedet.


Og så til kødet. En grydesteg af ungkvæg på ca 1300 g fra Kiwi. Nej, ikke øko - men født, slagtet og opskåret i DK.

Stegen blev duppet tør og brunet godt af i en blanding af olivenolie og SMØR. Den blev derefter smurt ind i ca halvdelen af den blendede aromatiske blanding og fik lov at trække på køkkenbordet mens resten blev gjort klart.

Og så til linserne. Jeg brugte 3 slags øko-linser: sorte beluga (150 g), umbriske (100 g) og røde (100 g). 

Ideen er at de skal blive til en slags dhal. Det er jo traditionelt en vegetarisk ret, men bestemt også en god ting at simre kød i.

Alle grøntsagerne blev sauteret i en smule olie, sammen med den anden halvdel af den blendede krydderblanding. Linserne blev vendt i og hele herligheden blev fyldt i min Crock-Pot.

Pastasaucen blev hældt på + 5 del vand. Og til sidst blev den marinerede steg lagt ned i midten. Der blev tændt for dyret, som først fik 3 timer på high og derefter 2 timer på low (stegen blev vendt efter hver time og linserne fik en omrøring). Bruger du en stegeso er stegetiden 3-4 timer ved 160°C.

Efter den behandling var stegen mør, saftig og smovset. Med en dyb ske øste jeg den væde fra der lå oven på linseblandingen op i en skål. Jeg ville nemlig ikke risikere at blandingen blev for tynd.

Jeg stak derefter et håndholdt piskeris ned i blandingen og piskede den godt igennem. De udkogte røde linser er med til at jævne den fint. Der blev smagt til med salt, peber og et skud balsamico. Det ligner kødsauce ikke?

Mens det hele simrede, havde jeg lavet en salat af 1 stor gulerod, ½ rød + ½ gul peberfrugt og ½ romanesco (en hybrid mellem blomkål og broccoli).

Kålen blev delt i buketter som blev snittet i skiver, guleroden lavet i strimler med en tyndtskræller og skåret i tyndere bånd - og de 2 slags peberfrugt snittet papirtyndt på mandolin. Salaten blev vendt sammen med urtesalt, friskkværnet peber, lidt olivenolie og et godt skud æblecidereddike. Og til sidst fik den et godt drys persille.

Stegen blev skåret i tynde skiver og serveret på den labre linseblanding. Også her gjorde et drys persille underværker. 

For at give lidt ekstra saft og kraft, øste jeg en smule af væden over. Nøj, sikke en dejlig søndagsmiddag. Argh, og det går nu op for mig at jeg glemte at servere min hotte mangochutney til. Flot fibrohjerne!

Og resterne?

Linseblandingen kan bruges som den er til pålæg. Den kan også blendes og serveres som dip.

Til frokost dagen efter fik jeg rugbrød med linse-guf, skiver af det kolde kød og resten af salaten. 

Der var stadig en masse tilbage - både kød, linser og væde.

Væden og halvdelen af kødet + ca 4 dl af linserne blev, i bedste Stop Spild Af Mad stil, til denne faux Mulligatawny (opskriften kommer i et senere indlæg). Den sidste smule kød og resten af linserne har jeg gemt i fryseren til en anden god gang.

God aften til alle der kommer her forbi....
1 kommentar:

  1. Sikke et ambitionsniveau du har! Tager virkelig hatten af for dig!!!

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...