fredag den 4. juli 2014

Måltidssalat med spicy gris, romaine og 4 x bær...

Hov, der var sørme lige et ekstra skud i bøssen til den salte del af MadbloggerUdfordringen #3. Det var ikke planlagt, men voksede ud af et rent Stop Spild Af Mad projekt. Jeg elsker når tingene går op i en højere enhed! Dette bidrag er en måltidssalat der både mætter og smager uden at være for tung.

Saftig spicy marineret gris, sprød romainesalat og masser af grønt og hele 4 slags bær: stikkelsbær, ananaskirsebær, blåbær og tranebær. 

Det hele startede faktisk i tirsdags da jeg lavede mine bacon-løgringe. Der var en masse løg til overs - og det skulle ikke gå til spilde. Det blev derfor kørt mellemfint *wroom wroom* i min minihakker.

De hakkede løg simrede længe ved svag varme i lidt olivenolie. Det skal ikke brune, men karamellisere. Der kom ½ glas stikkelsbær kompot, 3 spsk Sriracha, 1 dl rørsukker og 1 dl eddike på. Det hele fik et godt opkog inden jeg stak stavblenderen i gryden.

Det blev til en sur/sød/stærk sauce. Den blev straks øremærket til fryseren og som glaze på grillede ting og sager. Men jeg fik også en anden ide:

Jeg havde fundet 4 små grissebasser på frost, som virkelig sang på sidste vers. De var begyndt at få små tørre frysebrændte pletter. Det blev også til 2 trætte løg.

De små grise fik fjernet fedtkanten, blev skåret igennem og snittet i lange strimler. Løgene blev snittet i mellemfine både.

Gris og løg blev vendt med en generøs portion af den labre sauce. Det fik lov til at trække ca 30 min på køkkenbordet før det blev stegt, af 3 omgange, i neutral olie på en knaldhed pande.

Det fik derefter en god portion ekstra Sriracha og et godt skud soya. 

Og så fik det lov til at køle lidt af. Og så til resten:

Jeg fandt det grønt jeg ville ha' i ugens kasse og ugens tilbehørspakke - romaine, gulerod, asparges og ærter.

Og se lige hvad jeg har med hjem fra Kulinarisk Sydfyn: biodynamiske ananaskirsebær fra Vejrø. De forhandles også hos øko-grønthandleren mellem Torvehallerne.

Kender du ananaskirsebær? De kaldes også Physalis. De ser ikke ud af meget, men bag det visne ydre gemmer de på en lille smagseksplosion.

Der var også økologiske blåbær med fra Skagenfood. Et par tynde asparges blev snittet skråt og en håndfuld ærter bælget. De blev overhældt med kogende vand og stod i 5 sekunder - og kom derefter i iskoldt vand.

Guleroden blev skrællet og kørt på min spiralmaskine. Jeg fandt lidt nigellafrø frem + en pose ristede kerner med tørrede tranebær.

4 kæmpe blade romaine blev skyllet og skåret over ca midt på. Den øverste del af bladene blev anrettet på en stor tallerken så de overlappede. Det er ikke kun for at få et bunddække i salaten, det tjener også som en praktisk måde at spise salaten på. Mere om det senere.

Resten af salaten blev snittet fint og vendt med de fine spiraler af gulerod - og fordelt ud over den grønne bund.

De snittede asparges kom på og en passende mængde af det lune svinekød blev fordelt ud over.

Ærter, ananaskirsebær og blåbær blev lagt til rette. Og til sidst fik hele herligheden et drys sprøde kerner, tranebær og nigellafrø.

Smuk mad - som gør ekstra glad. Det er sandt og det rimer. 

Og så til den tekniske finte: bladene kan nemt rulles omkring det fyld der ligger på dem. Det gør lige salaten 100 gange nemmere at spise.

Let og lækker sommermad til en varm dag. Resten af kødet kom i fryseren i små portioner. Det skal bruges i vietnamesiske pandekager sammen med en masse sprøde grøntsager.

Jeg har besluttet at droppe det søde bidrag. Kræfterne rækker ikke til det. Skidt pyt, nu blev det til 2 salte bidrag i stedet for.

Weekenden byder på biograf med hende her, bøf på altanen med ham her og fødselsdag hos hende her. Og så skal jeg da vist også ha' nogle flere dage på langs i næste uge.

God weekend til alle der kommer her forbi...
3 kommentarer:

 1. Smuk og delikat salat - du er sgu skrap :-)

  SvarSlet
 2. Laver du det søde bidrag en anden gang så...?

  SvarSlet
 3. Sikke du kan!
  Tak for endnu et bidrag til MadbloggerUdfordringen -
  må dog lige korrigere dig, da kirsebær, på trods af navnet, ikke er et bær, men er medlem i stenfrugt-familien :-)

  Knus La Cucina Nada/MadbloggerUdfordringen

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...