søndag den 9. februar 2014

Tykstegsfilet af kronhjort med flødekysset grønt...

Det er ikke meget vildt jeg får lavet herhjemme - og det er en synd og skam, for det er jo noget pragtfuldt kød. I går blev det dog til kronhjort:

Mør, mør, mør tykstegsfilet, flødekyssede rodfrugter og en rustik blandet salat. Der var ikke et øje tørt!

I efteråret var jeg så heldig at vinde en konkurrence på Facebook hos Klosterhedens Vildt. Præmien var denne skønne omgang kronhjort: store pølser (har brugt et par stykker til grøntkålssuppe), hakket kød, steaks, koteletter, mørbrad og tykstegsfilet.Og det var den sidstnævnte pakke jeg havde tøet op i går hvor Stine Kagedåse kom til middag.

Pakken viste sig at gemme på 2 flotte stykker tykstegsfilet. De var ret tykke i den ene ende og tynde i den anden - så jeg besluttede mig for at snøre dem for at gøre stykkerne mere jævne.

Så kronhjorten blev udsat for blid bondage. De er ikke rullet, blot "spændt ind". Jeg foretrækker at bruge den metode hvor snoren låser, men man kan også sagtens bruge en simpel snøring.

Jeg valgte at salte kødet ca 5 timer inden det skulle tilberedes. Og det gjorde jeg med en skøn blanding lavet af 4 spsk salt fra Kalahariørkenen, 2 fed hvidløg, 12 enebær og en stor tot frisk rosmarin.

Det hele blev kørt i minihakkeren *wroom wroom* til et aromatisk kryddersalt.

Kronhjorten fik en generøs massage med saltet. Kødet trak på køl til ca 1 time inden tilberedning, hvor det blev taget ud så det kunne temperere. Og så til tilbehøret:

Som tilbehør skulle der være en slags 'flødekartofler' - bare uden kartofler. Så det blev til en masse gulerødder, knoldselleri og persillerødder i stedet. Grøntsagerne blev skrællet og snittet fint på mandolinen. De blev derefter lagt i en blanding af laktosefri fløde, finthakket rosmarin, urtesalt og friskkværnet peber.

Hele herligheden lægges i lag i et ildfast fad og presses blidt sammen. Fadet dækkes af folie og bages i ovnen i ca 2 timer på 160°C. Folien fjernes og ovnen skrues op til 180°C til overfladen er gylden.

Det færdige fad blev opvarmet mens kødet hvilede.

Salaten blev en version af den her. Stine spiser dog efter FODMAP, så der var visse grøntsager jeg måtte undgå. Det betød ingen kål eller løg - så det blev med bagt hokkaido, rød snackpeber, dampede grønne bønner og appelsinfileter. De snittede grøntsager blev vendt sammen med en marinade af olivenolie, æblecidereddike, urtesalt, friskkværnet peber + tørret estragon.

De marinerede grøntsager blev fordelt på en bund af skyllede spæde spinatblade og groft snittet hjertesalat.

Den færdige salat blev drysset med ristede cashewnødder, tamari-ristede græskarkerner og lidt nigellafrø.

Det tempererede kød blev duppet tørt for kødsaft og overskydende salt - og brunet af ved kraftig varme i en blanding af olivenolie og SMØR. Det kom derefter i et ovnfast fad, iført stegetermometer (indstillet på 57°C) og sat i ovnen ved 180°C. Da uret bippede blev kødet taget ud og fik lov til at hvile under folie i ca 10 minutter inden udskæring.

Oh la la....rød og laber - og med et minimum af safttab. Ønsker man kødet lidt mere medium kan det steges helt op til 60-62°C.

Jeg er dog helt vild (pun intended) med meget rødt kød. Vi spiste hele det ene stykke. Nøj, hvor var det noget fantastisk kød. 

Stine havde medbragt dessert som vi fik bagefter. Det var en lækker bananmousse med brændt solbærmarengs på toppen. Mums! 

------------------------------------------------------------------

I dag var en tiltrængt fastedag efter gårsdagens ædegilde. Jeg valgte dog at indtage et måltid sidst på eftermiddagen. I bedste Stop Spild Af Mad stil var jeg nemlig cyklet op til Max for at dele resterne med ham. Jeg skal nemlig faste både i dag og i morgen, så salaten og de flødekyssede rodfrugter ville gå til spilde hvis de ikke blev spist op i dag.

Max fik resten af rodfrugterne og jeg fik den her tallerken. Det er noget meget fedtfattigt kød og det er kun ca 100 kcal i 100 g. Jeg fik ca 225 g kød og salat for resten - så det var nok ca 450 kcal i alt. Og så bliver det næste måltid tirsdag morgen. 

Og status på vægten? Jeg har nu tabt præcis 25 kg på 6 mdr. Og som du kan se, lider jeg ingen nød...


6 kommentarer:

 1. I følge holdet på Monash universitetet i Melbourne som opdagede sammenhængen mellem tarmbetændelse og ufordøjede kulhydrater må man gerne spise kål (dog ikke savoy og blomkål). De har en app med angivelser af hvilke fødevarer de har undersøgt og hvad resultatet var. Se evt mere her: http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Foresten tak for at dele endnu en fantastisk opskrift! Næsten samme behandling - kryddersalt + massage -> køl natten over -> i ovnen på 90-100C når jeg tager på arbejde - er min ynglings til alt vildt. Salaten må jeg prøve - det kan godt blive en anelse ensformigt med grønt når man er på low fodmap diet.

   Slet
 2. Kæmpe tillykke med dit flotte vægttab, det er virkelig imponerende!

  SvarSlet
 3. Sikke dog en festmiddag! Jeg bliver helt glad bare af at læse om det :-) Og tillykke med vægttabet!

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Tusind tak for dine nyttige links til specielle ord. Kendte ikke til foodmaps, men jeg er straks hoppet om bord i diæten, da jeg har døjet så meget med maven altid, men det er kun blevet værre med alderen. Nu bobler maven istedet i spænding og forventning, for jeg har lige opdaget hvad mælk gør ved min mave og nu forstår jeg hvorfor. Fantastisk. Når jeg lige er kommet igang, kommer der helt sikkert nogle foodmap opskrifter ind på min side.
  Så tak og tillykke med dit megaflotte vægttab.

  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
 5. Kære Malou
  Det kød kunne simpelthen ikke være tilberedt smukkere. Hvor er det flot med vægttabet. Nu kender jeg ikke så meget til kuren, men er det ikke hårdt med to fastedage i træk?
  Kram Nadia

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...