lørdag den 1. februar 2014

Gulerodskage med glaserede valnødder...

I går fyldte bloggen 5 år - og det blev fejret med en give-away og en fuldfed kage. Jeg havde fantaseret om at lave en spændende lagkage, men pga sygdom blev det en noget enklere løsning:

Saftig gulerodskage med varme krydderier, flødeostecreme og ahorn-glaserede valnødder. En moppedreng af en kage - pakket med overraskelser.

Opskriften blev lavet mens jeg rodede i skuffer og skabe. Den tog form og til min store glæde blev den til et Stop Spild Af Mad projekt - der dukkede nemlig flere rester op fra jul som var både gemt og glemt.

Der skulle smæk på smagen - så jeg valgte bla at komme friskrevet muskatnød i. Det er sådan et undervurderet krydderi i det søde køkken.

Sidste lørdag spiste jeg nr 50 gang på Memphis Roadhouse - og ejeren Chris havde bagt en skøn amerikansk gulerodskage til dessert (jeg har fået lov til at få opskriften til bloggen, så den kommer ved lejlighed). Den forsøgte jeg at efterligne efter at ha' udfrittet ham. Så derfor endte det med en kombination af pecannødder og valnødder + reven appelsinskal. Rosiner havde jeg ikke, men jeg fandt en pakke syltede pomeransskaller jeg havde købt før jul i Torvehallerne til at lave orangegrene af - de fik en chance.

Nå, ja - en opskrift ville jo nok være en god ide:

175 ml neutral olie - her raps
175 g muscovadosukker
3 æg
200 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk fint salt
2 tsk st kanel
1 tsk st nellike
1 tsk friskrevet muskatnød
250 g revet gulerod
Fintrevet skal af en appelsin
50 g syltet pomeransskal - eller lyse rosiner
50 g hakkede valnødder
50 g hakkede pecannødder

Jeg valgte at rive gulerødderne på mit Microplane rivejern som jeg ellers bruge til at lave parmesanflager med. Det gav nogle papirtynde og meget saftige strimler.

Sigt først melet sammen med salt, natron, bagepulver og krydderier. Pisk sukker og olie sammen til en homogen masse - og pisk langsomt æggene i et af gangen. Rør gulerod, nødder, pomerans og appelsinskal i blandingen - og vend til sidst melet i. Rør kun lige akkurat nok i dejen til at det hele hænger sammen.

Bag dejen i smurte forme, beklædt med bagepapir. Dejen passer til en springform på ca 24 cm. Jeg ville dog gerne ha' en meget høj kage, så jeg bagte dejen i 2 x 15 cm forme - ⅓ i den ene og  ⅔ i den anden. Den lille kage bagte 35 minutter og den store ca 50 minutter på 160°C.

Kagerne fik lov til at køle lidt af i formene inden de blev 'pakket ud' og lagt til afkøling på risten.

De afkølede kager blev trimmet så de begge havde en plan top - og den store blev flækket i 2 bunde. Og så var det på tide at lave den labre cream cheese frosting som skulle både imellem lagene og udenpå: 

Yey, så kunne jeg bruge saften fra den appelsin der havde måtte lade pelsen til selve kagen. SMØR, flødeost og flormelis er et must - og lidt ahornsirup for sjov og spas. Det har jeg fået af Maria's Daisies som er så sød at sende amerikanske lækkerier lavet af ahornsirup til mig.

400 g flødeost
200 g blødt SMØR
175 g flormelis
3 spsk ahornsirup
Saften af 1 appelsin

Pisk SMØR, flormelis og ahornsirup luftigt som en sommersky. Rør flødeosten helt cremet og vend den i blandingen - pas på ikke at piske for meget. Smag til med så meget appelsinsaft som du syntes. Sæt den færdige frosting på køl i en times tid inden den skal bruges.

Jeg kom frostning mellem bundene og smurte det på toppen - og resten blev sprøjtet på med en sprøjtepose. Ih, det lignede jo en lagkage - perfekt. Men der skulle lidt mere pynt til:

Endnu en rest fra jul skulle nemlig bruges. Nogle ret så fantastiske økologiske valnødder fra Frankrig - købt hos Vores Marked før jul.

De pæneste blev valgt fra til pynt, resten var dem som røg i selve kagen.

Der røg også lidt pecannødder med. Jeg valgte at glasere dem på samme måde som mine ahorn-kastanjer. Så 5 spsk ahornsirup blev varmet op med ca 10 g SMØR.

Nødderne blev vendt rundt i den boblende ahornkaramel til den begyndte at tykne.

De gyldne nødder blev fisket op og lagt til afkøling på bagepapir. Pecannødderne? Dem åd jeg!

Resten af karamellen blev lagt mellem to stykker bagepapir og rullet flad med en kagerulle. Da det var helt koldt kunne det hakkes til en dejlig sprød ahorn-krokant.

De glaserede valnødder blev lagt på kagen - som blev pyntet med 5 lys i dagens anledning.

Og så var der fødselsdag i det lille hyggelige madbloggerkøkken. 

Efter lysene var pustet ud fik kagen lige en hurtig ompyntning. Hullerne fik en lille dut frosting og toppen blev drysset med den hakkede ahorn-krokant.

Ja, jeg kunne godt ha' brugt et kursus i 'overskæring af kage' for de bunde er i 3 forskellige tykkelser. Oh well, det er jo heldigvis smagen det kommer an på.

Uha, sikke en kage. Tung, snasket og krydret - med masser af smag og tekstur.

Jeg fortsatte i Stop Spild Af Mad stilen og skrev straks til min veninde Helle at hendes mand gerne måtte køre forbi efter kage. Så jeg pakkede halvdelen i en kasse og sendte af sted. Jeg ved nemlig at de 2 har et blødt punkt for gulerodskage.

Det virker endelig som om penicillinen er begyndt at virke. Jeg kan endda høre noget på det ene øre igen. Det skal fejres med en bette kæmpe bøf i aften - for menuen har stået på take-out og suppe i en hel uge.

Phew, det blev jo til et maraton-indlæg. God weekend til alle der kommer her forbi og nåede helt herned...
7 kommentarer:

 1. Hvor ser den dog HIMMELSK ud :D Den mængde flødeost glasur burde der være på enhver gulerodskage! Og nødderne må bare være prikken over iét. Tillykke med de 5.

  God weekend til dig også.

  - Anne

  SvarSlet
 2. Helt fantastisk kage skulle jeg hilse og sige :-D

  SvarSlet
 3. Umm den ser god ud. Lige som en gulerodskage skal... Bliver jo helt kage sulten :-)

  SvarSlet
 4. Jeg vil nok mene, at din hang til at hænge dig i detaljerne som tykkelsen på lag, er HELT unødvendig! :-) Bare at lave så flot og garanteret yderst velsmagende en kage, er vist rigeligt - og så i syg tilstand! Det er ikke mange blogs, der får så flot en fødselsdag. Tillykke og pas nu på helbredet.

  SvarSlet
 5. Tillykke med bloggen.
  Hvor ser den helt fantastisk lækker ud!!!
  Jeg elsker gulerods kage og især en god krydret version.

  Lena

  SvarSlet
 6. Og voilà, der så jeg lige hvilken kage, jeg skal lave til min fødselsdag i marts! Så bliver det vist ikke bedre!

  Laura

  SvarSlet
 7. Hip hip hurra for en skøn blog med mad og meninger

  Tænkte så sent som i dag, at jeg snart ville bage en gulerodskage, så jeg tænker, at det her skønne indlæg må være et tegn fra de højere magter om, at jeg skal i gang!

  /Katrine :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...