torsdag den 30. maj 2013

Couscous-salat med granatæble...

Sørme om der ikke blev kræfter til at lave lidt mad i går alligevel. Det blev til en skøn salat med 'alt godt fra grøntsagsskuffen', couscous og tørrede kirsebær. 

Og den passede smukt på det store grønne fad fra Kähler. Salaten har et nært slægtskab med tabouleh, men har fået noget andet fyld.

Det er efterhånden meget længe siden jeg sidst har bestilt kasser fra Aarstiderne. Efter jeg har fået el-cyklen kan jeg meget nemmere selv handle - så det gør jeg. Der er dog stadig ting fra kasserne på mit tørlager - så der hentede jeg denne bøtte med 125g couscous. Jeg fulgte anvisningen på bøtten - og bredte det derefter ud på et fad til afkøling.

Hvad grøntsagsskuffen gemte. Efter at ha' snittet rødløget på mandolinen lagde jeg bundtet med forårsløg tilbage på køl. Det ville ha' været for meget løg.

Og bemærk lige granatæblet. Det købte jeg i Kvickly. Da jeg kom til kassen slog den unge kasseassistent det ind som en papaya. Da jeg påpegede fejlen grinede hun og rettede det med ordene: "Sorry, det er jo en mango". Ungdommen nu til dags (sådan må man sige når man er over 40). En ting er at hun aldrig har smagt et granatæble - men bør man ikke kende sortimentet i den butik hvor man ekspederer?  

½ fennikelknold fik også en tur på mandolinen, ½ gul peber blev snittet i små tern og ½ squash blev aet med julienneskrælleren. I skabets dyb fandt jeg en dåse kikærter - og dem drænede jeg og tog ca ⅓ af og kom i.

Og så skulle der persille i. Ikke en lille dusk - men et kæmpe bundt. Det kan med fordel vaskes og slynges tørt i en salatslynge inden det plukkes.

Og husk nu at gemme stilkene i en lille pose på frost til næste gang du skal koge fond. Det er gratis smag. Er du ikke en fondkoger, så smid dem f.eks med næste gang du skal koge kartofler.

Dressingen til salaten er meget klassisk: saften fra 1 citron, ca samme mængde god olivenolie, salt, peber og lidt tørret mynte. Frisk havde været at foretrække, men det var Kvickly ikke leveringsdygtige i.

Er dressingen for sur til din smag, kan den justeres med en smule sukker eller agavesirup.

⅓ af persillen tages fra som hele blade - resten hakkes. Granatæblet åbnes og de smukke kerner pilles ud af halvdelen - du kan se lige her hvordan man gør det. Og så fandt jeg de lækre tørrede kirsebær frem (købt i dyre domme i Torvehallerne). De kan er erstattes af rosiner, blåbær eller tørrede abrikoser skåret i tern. Brug den frugt du kan lide.

Bland først alle grøntsagerne sammen i en skål sammen med marinaden - og vend så den afkølede couscous i. Vend rundt til alt er jævnt fordelt. Fordel blandingen på et serveringsfad. Pynt med resten af persillen rundt i kanten og drys med lidt ekstra granatæblekerner og kirsebær.

Resten af kikærterne lavede jeg til en let creme. Det skulle ikke være en humus, da hvidløg nemt kunne overdøve de krydderier jeg skulle ha' på mit kød. Så det blev til en lidt anden smagsprofil, men stadig i det mellemøstlige.

Kikærterne blev blendet med 2 spsk ublegede sesamfrø, 1 tsk grønne fennikelfrø fra Mill & Mortar, salt, peber, 4 spsk olivenolie, saften af 1 citron og 1½ dl skyr. Det gav en aromatisk og frisk kikærtecreme som blev smagt til med lidt spidskommen til sidst.

Den smukke salat og den liflige creme blev serveret som tilbehør til små karbonader der var paneret i dukkah. Og dem får du opskriften på i det næste indlæg. 

I dag har jeg spist rester her til aften i et pitabrød. Det var bestemt heller ikke spor tosset.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dagen i dag er gået med at få plantet et par krukker til på altanen og en hyggelig frokost med KristineMefisto. Rigtig dejligt og afslappende.

Og nu må jeg hellere komme til køjs. Skal skrækkeligt tidligt op og på Skejby i morgen. Det årlige tjek for HPV venter. Med 2 kegleoperationer bag mig er det årlige besøg en livsnødvendighed. Men det er altså meget ubehageligt at blive klippet i. Jeg bliver nok nødt til at trøsteshoppe lidt bagefter....

Og så er det med at være frisk til lørdag. Nøj, hvor jeg glæder mig til at besøge Dragsholm Slot. Er sikker på at det bliver en fremragende oplevelse.

Har du forresten husket at deltage i min give-away? Der er 2 valgfri Mano fade fra Kähler på højkant.


3 kommentarer:

 1. hehe sjov lille ting med din mango, papaya/ granatæble. Til ekspedientens forsvar kan jeg sige, at der er enormt mange varer at huske på, og til deres timeløn, er jeg bare glad for, at hun ikke slog den ind som agurk.

  SvarSlet
 2. Åh ja, det har jeg også oplevet mange gange! Men som forhenværende Billa medarbejder, vil jeg undskylde den unge kasseekspedient og sige, at det er en smule urimeligt at bede vedkommende om at kende til hele sortimentet i et varehus, der er jo virkelig meget at holde styr på ;)
  Jeg arbejdede i Isenkram/Diverse, og må indrømme at jeg måtte da melde helt blankt hvis kunder spurgte ind til varer fra andre afd., medmindre det lige var noget jeg tilfældigvis kendte til :)

  Anyways, som altid ser det jo forrygende ud - og jeg er sikker på at det smagte ligeså, jeg elsker hvertfald selv både couscous, tabouleh og bulgursalat :D

  - Maj :D

  SvarSlet
 3. Haha! Har prøvet det samme! Ekspedienten spurgte mig, om jeg vidste hvad den her hed. Det var et rødkål. For crying out loud. Et rødkål! Men kan selvfølgelig være hun tror rødkål gror på glas.
  Hvor køber du tørret mynte henne?
  Lækker salat og lækker blog!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...