mandag den 25. marts 2013

Tzatziki og græsk bønnesalat til lam...

Her er et par bud på tilbehør til lammekød. Passer fint til alt slags lam f.eks langtidsstegt lammekølle, rosa lammeculotte eller en saftig lammefrikadelle.

Tzatziki er jo en klassiker fra det græske køkken - her i en udgave med skyr. Og da jeg ikke rigtig kan forsvare at lave en 'ren' tomatsalat på den her årstid, blev det til en græskinspireret bønnesalat.

Tzatzikien først: 

Tzatziki er en græsk kold....æh, salat? Dip? Sauce? Nå, men lige meget hvad det defineres som - det er en base af yoghurt (afdryppet eller græsk) tilsat agurk og hvidløg. Der er mange forskellige måder at lave den på. Nogle vil ha' den 'ren', nogen tilsætter dild, andre oregano og andre igen mynte. 

Man kan skære, rive eller snitte agurkerne - alt efter temperament. Det samme gælder for om man vil salte dem for at trække væde og bitterstoffer ud. Det gider jeg ikke bøvle med - de danske økologiske agurker er hverken bitre eller (alt for) vandede. Jeg flækkede den derfor blot, skrabede kernerne ud og snittede den på min mandolin - på den fine julienneindsats.

Det gav fine tynde agurkestrimler. Jeg 'æltede' dem lidt med fingrene og klemte så meget væde fra som jeg kunne.

Basen blev rørt sammen af:

200 g græsk yoghurt 10%
150 g skyr
2 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft
1 stort fed revet hvidløg
Salt/peber
Tørret mynte - efter smag.

Det hele piskes sammen og agurken tilsættes inden den smages til. Tzatzikien bliver bedst af at trække på køl i et par timer inden servering så smagen kan udvikle sig. Det er en god ide lige at smage den til igen inden den skal på bordet - en lille justering med salt, citron og krydderurter kan virkelig gøre en forskel.

Tag den ud fra køl lidt tid før den skal bruges - den er bedst når den ikke er helt iskold. Inden serveringen fik tzatzikien et ekstra drys tørret mynte.

Og så til bønnesalaten:

Frisk fra frost - grønne øko-bønner. Man kan godt få friske bønner i butikkerne nu, men de kommer fra Afrika. 'Friske' grøntsager der har rejst 12.000 km? Det syntes jeg er helt gak. Så hellere frosne. Bønnerne kom i en skål og blev overhældt med kogende vand. De trak i ca 5 minutter, kom i koldt vand og derefter i et dørslag til afdrypning.

Ja ja, spanske tomater er heller ikke optimalt - og derfor blev det heller ikke til en tomatsalat. Men jeg valgte alligevel at købe en lille bakke. De giver en lille forsmag af den sommer det forhåbentligt snart må være på vej.

De afdryppede bønner fik selskab af en håndfuld tomater i både, en gul peber i strimler, et lille finthakket rødløg og lidt grønne oliven uden sten.

Jeg valgte også at vende en masse grofthakket bladbladet persille og en bøtte 'feta' i. Og så manglede jeg bare en dressing. Den blev rørs sammen af: olivenolie, hvidvinseddike, fuldkornssennep + salt og peber.

Det blev en god og fyldig salat med både knas og bid.

Man kan servere 'græske kartofler' til - store kartoffelbåde, vendt med olie og krydderier, bagt sprøde i ovnen. Min kartofler blev dog tilberedt lidt anderledes.

De kom nemlig i den stegesky som lammekøllen efterlod da jeg stegte den.

Det gav nogle meget lækre kartofler. Man kan også sagtens koge kartoflerne i en gryde med lidt fond eller bouillon - det booster virkelig smagen.

Det var perfekt tilbehør til det smørmøre lam. Middagen var en stor succes og der blev spist godt til.

"Stilleben med kat"
Menuen var nemlig ønsket af fredagens fødselar - og var hans fødselsdagsgave fra mig. Så han kom ned efter arbejde i fredags for at blive forkælet med sin livret. Han var vild med det hele......Trixie ville bare ha' lam, lam og mere lam.  

Alle resterne af lammet blev tryllet til en ret så laber Blanquette d'agneau - og den kommer i det næste indlæg.


3 kommentarer:

 1. Mums, det ser herligt ud. Jeg kan næsten ikke vente til påske :-)

  SvarSlet
 2. Mmm, måske jeg alligevel skulle sætte en lammekølle i ovnen her i påsken... Sådan en kalder jo på bønner, oliven og tzatziki.

  SvarSlet
 3. Kære Malou,
  Til lykke til fødselaren. Tænk at være kommet i en alder, hvor det er nødvendigt med en (lodden) assistent til at hjælpe med at spise. Tihi.
  Skønt at høre, du tager stilling til de grønne Kenya-bønner og tomater udenfor sæson.
  Hedelam ser interessant ud - men det er ikke økologisk, vel?
  Kh, Mette

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...