torsdag den 21. marts 2013

Salat med syltede rødløg og granatæble...

I går lavede jeg denne friske og knasende salat. Den var både smuk og sund - og det perfekte tilbehør til en omgang indisk kylling med hele pivtøjet.

Salaten er sprængfyldt af antioxidanter, vitaminer og mineraler fra løgene og de fine små granatæble-juveler.

Først laves lagen til de syltede løg. Den her er til den sure side - men du kan bare lave den så sur eller sød som du foretrækker. 

3 dl eddike
½ dl agavesirup
2 tsk anisfrø
2 tsk brune sennepsfrø
Et drys chiliflager
2 tsk salt

Bland det hele sammen i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Husk at lægge låg på, ellers får du dig lige en gratis rensning af bihulerne oveni.

Jeg plejer at komme laurbærblad i - men når vi nu skulle hjem til Indien var det meget passende at bruge et kanelblad i stedet for. Mens lagen køler en smule skæres løgene.

I stedet for at lave tynde både, blev det denne gang i papirtynde ringe. Jeg brugte min mandolin og det toge ingen tid.

Lagen blev hældt over løgene og blev sat på køl for at trække i 3 timer. De færdige løg blev fisket på af lagen og sat til afdrypning i en sigte. Og så til resten af salaten:

Granatæblet skal 'åbnes' så man kan få fat i de små saftige kerner. Det kan du se lige her hvordan man gør.

De små fine kerner er simpelthen så lækre. Spis dem som slik, på yoghurt eller som drys på en salat som her.

Og så blev salaten samlet: først et bunddække af snittet hjertesalat. Men man kan jo bruge lige den slags salat man kan lide.

De afdryppede løg, som nu er den yndigste lyserøde farve, fordeles over salatbunden. De smule lage der er tilbage vil fordele sig på salaten også. Det er ikke nødvendigt at tilsætte dressing af nogen art - men et par dråbe god olie vil hjælpe på optagelsen af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K).

De funklende granatæblekerner blev fordelt ud over sammen med en rest gul peberfrugt i tern. Til sidst fik salaten et lille drys nigellafrø (sorte løgfrø aka jomfru i det grønne). 

Det var det knasende element af middagen, men der skulle også være et kølende element. Det lavede jeg i form at en hurtig raita:

Det er en 'brug hvad der er i køleskabet' version. Under andre omstændigheder ville jeg nok bruge græsk yoghurt - men nu var det så altså skyr jeg havde.

1 stængel bladselleri, 10 cm agurk og 6 cherrytomater blev skåret i små stykker.

Dressingen blev rørt sammen af 1½ dl skyr, 1 fed revet hvidløg, 1 tsk stødt spidskommen, saften fra ½ citron og salt + peber.

Grøntsagerne blev vendt i dressingen og så blev den sat på køl til maden var klar.

Karryretten havde jeg hentet i fryseren. Det var en jeg lavede før jeg tog til København. Det var kylling, kikærter og en masse grøntsager i en aromatisk sauce med hjemmelavet karryblanding, moset tomat og kokosmælk. Jeg kogte en omgang basmatiris med Yellow Rice. Endnu engang viste min Kochblume sig uundværlig - ellers havde gryden kogt over ud over hele komfuret.

Jeg fandt lidt spicy Bombay-mix af kikærtemel og grønne ærter frem. Og så var der mad til mig og mine gæster. Jeg havde nemlig 2 Gourmet Giraffer på besøg i går. Vi skulle planlægge næste gang, sammensætte opskrifter og fordel opgaver. Temaet havde vi på plads: indisk. Så derfor syntes jeg at vi skulle ha' en bid mad der kunne kickstarte inspirationen.  

Og jeg fik sørme værtindegaver - endda af den spiselige slags. Dem har jeg kombineret i dag til en ret så laber morgenmad/brunch. Mere om det i næste indlæg.

Nu må jeg hellere komme under dynen. Er stadig sløj og hoster meget. Og jeg skal samle kræfter til i morgen. Der har Max nemlig fødselsdag og jeg har inviteret ham herned på middag. Og han skal simpelthen forkæles med langtidsstegt lammekølle. Jeg skal bare lige ha' fundet på noget tilbehør. Fransk eller græsk? Det vil tiden vise...
    

2 kommentarer:

 1. Øj, det lyder godt nok lækkert med en gang sprød løgsalat, elsker rødløg, især den syltede slags!
  Kunne forestille hvor godt det vil smage til indisk kylling.
  Og tillykke med Max, glæder mig til at se hvad du ender med at forkæle ham med af mad.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - det var bare en pragtfuld salat.

   Tak, han fik langtidsstegt lam - og det kommer på bloggen i morgen ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...