onsdag den 16. januar 2013

Pulvermad, take-out og convenience...

Advarsel: dette er ikke et indlæg for de økofanatiske. Det er sjældent kig ind bag facaden her hos mig - og de ting jeg har været nødt til at spise mens jeg pakkede ned, flyttede, pakkede ud og stressede rundt - og nu her hvor jeg er i undtagelsestilstand pga fibrobøvl. Rugbrød og havregrød er basiskosten, men det er da også blevet til lidt andet:

For ikke længe siden så dagens ret sådan her ud. Medisterpølse med kartoffelmos, brun sauce, rødkål og syltede agurker. 2 af tingene var hjemmelavede - resten var fra frost eller pulver.

Det er gået op for mig at man kan tage Stop Spild Af Mad for langt. Denne pakke vakte stor moro da jeg pakkede den ud efter kagedåsernes pakkeleg til jul. Den blev straks stillet på mit tørlager og fotograferet sammen med alt mit øko-hejs på den der "Ha ha, så hvad vi fandt hjemme hos Klidmoster". Da jeg så kort tid efter skulle pakke røg den i en flyttekasse og kom med herover - for man smider jo ikke mad ud. 

Nu er jeg jo en dame med mange holdninger - og ekstra mange om Knorr. Jeg har til bevidstløshed fået serveret deres tidligere sortiment af saucer: Bearnaise, Hollandaise, Bretagne, Cabaret og hvad de nu hedder - og dem kan jeg simpelthen ikke snuppe. Sidste år lancerede Knorr så en række nye produkter bla Brun sauce, Persillesauce og Rødvinssauce. I den forbindelse startede tv-reklamerne at bombardere os med hvordan man kunne gratinere kartofler i ovnen i færdig sauce eller bruge den som basis for en gryderet. Jeg fik ondt af den generation der nu skulle vokse op og lære at røre pulver ud i vand lave mad på den måde.

Men hvor kritisk kan man tillade sig at være over for noget man ikke har smagt? Hvor var min egen tilgang til empirisk indlæring nu blevet af? Ak, jeg måtte tage den tunge tjans på mig og lave saucen. Og naturligvis med åbent sind - for jeg kunne jo tænkes at blive overrasket.

Der er 4 brev i en pakke. 1 brev skal tilsættes 2½ dl væske. Der anbefales vand - men man kan være kreativ og bruge mælk, fløde eller en blanding i det forhold man ønsker.

Knorr skriver: Hæld væsken i gryden. Tilsæt posens indhold. Og så skal den bare koges op og simre et minut - og så er der sauce. Det er jo et mirakel! Jeg må sige at synet af grydens indhold på dette tidspunkt var alt andet end appetitligt.

Min egen brune sauce vil ofte bestå at en kraftig indkogt fond, tilsmagt og jævnet med en smule majsstivelse. Hvad mon Knorr kommer i deres? Husk at ingredienserne komme i rækkefølge efter hvor meget der er i: vegetabilsk fedtstof, stivelse, hvedemel, sukker, salt, aroma (bla selleri), gærekstrakt, modificeret stivelse, maltodextrin, løgpulver, tomater, karamelliseret sukker, bygmaltekstrakt, sellerirod, krydderier og krydderurter, brunet løgsaftkoncentrat (løgsaft, vegetabilsk olie), fruktose, hvidløgspulver, sojasaucepulver (sojabønner, hvede), surhedsregulerende middel (citronsyre) og krydderiekstrakt

Der bliver ca 3 dl sauce ud af sådan et brev med 30g pulver. Bruger man vand til at lave saucen vil 1 dl (angivet som en portion) indeholde 45 kcal = 190 kJ. I den dl er der 2,5g fedt hvilket giver saucen en fedtenergiprocent på 50. Man kan desværre ikke helt regne det sådan ud, for 1 dl sauce vejer mere end 100g. Men det giver et fingerpeg om at ca halvdelen af energien i saucen kommer fra fedt. Saucen fik lov at simre på svagt blus mens jeg gjorde resten af middagen klar.

Kartoffelmosen kom også ud af en papæske. Det var mine elskede Idaho Spuds lavet på frysetørrede kartoffelflager. Det er et af de produkter af 'pulver' jeg tillader. Det er lavet af rigtige kartofler og der er et minimum af kemi tilsat. På 2 minutter har jeg kartoffelmos som smager ufattelig tæt på den ægte vare. Og på de meget dårlige dage et de guld værd hvis man bare gerne vil ha' lidt varmt i maven.

Pølserne hentede jeg i fryseren. Det er store kogte medisterpølser fra Tulip. Min kære lillesøster er netop startet op som Foodservicekonsulent for dem og skal normalt køre på Sjælland. Men Tulip har jo hovedsæde i Randers, så hun kommer heldigvis her forbi når hun skal på de kanter. Og denne gang faldt der et par store kødfulde pølser af. Dem ridsede jeg og stegte langsomt ved svag varme. 

De blev gyldne og fristende af den behandling. 

Jeg hev 200g hjemmelavet rødkål og af fryserne og zappede det. Og så var der jo næsten mad.

For at pimpe saucen bare lidt, brugte jeg et gammelt bissetrick: ristede løg. Det er utroligt hvad sådan en lille håndfuld kan gøre hvis de lige får lov at simre med lidt til sidst.

Jeg anrettede på en stor tallerken og lavede en 'vulkan' til saucen.

Og så var der mad. Og dommen? Den var da spiselig. Den er dog meget salt - alt for salt for min smag. Den havde den der smagsforstærkede smag som gærekstrakt giver. Efter ganske få bidder måtte jeg give op, saltmængden og mundfylden var bare ikke behagelig. Pølserne var heldigvis gode, så de kom på rugbrød sammen med rødkålen. 

De sidste 3 bleve røg direkte i skraldespanden. Der er mad og så er der mad. Men jeg prøvede!

Og hvad er der så ellers røget indenbords i de sidste par måneder?

Mere brun sauce. Denne gang tilhørende en bøfsandwich indtaget i Bauhaus. Jeg have glemt at spise og duften var deres fastfoodfælde fangede mig da jeg ankom. Hæslig omgang, spiser der aldrig igen. 

Det er også blevet til en roastbeefsandwich fra Kvickly. Den var nogenlunde, men den halvrådne salat trak voldsomt ned.

Ak ja, og så var der den stressede dag hvor jeg var på torvet og skulle bestille det store nye klædeskab (hip hurra for den udvidede brug af vedligeholdelseskontoen). Ved siden af bolighuset ligger Burger King og jeg tillod mig et besøg. Og så skete det mest pinlige: jeg faldt i søvn. Med nakken bagover op af væggen. Det har sikkert været et ømt syn. En venlig medarbejder lagde hånden på min skulder og sagde "undskyld, men du sider da vist og sover". Jeg kom til mig selv igen, undskyldte og tog flugten. Så pinligt altså. Men der gik ikke mange dage før den var gal igen. 

Der skulle jeg fragtes hjem fra IKEA med en reol. I ventetiden indtog jeg dette fyrstelige måltid bestående af verdens kedeligste pølser. Langsomt gled jeg tilbage i lædersofaen i venteområdet og blev også der vækket af en venlig sjæl. "Er hun fuld mor" hørte jeg en lille pige hviske til sit mødrene ophav. Ja, sgu - fuld af udmattelse. GODT den flytning snart var overstået.

Det blev dog til endnu en tur i IKEA - tror jeg nåede op på 5 i alt. Og der kan man jo ikke tage ud uden at få en omgang mellemkødsboller (don't ask, det er en kagedåseting). Se, jeg fik ligefrem en råkost til. Jow jow, det er jo på rette vej til et kernesundt liv.

Det blev også til en box inde fra Ha Long i Bruuns Galleri. Ikke godt. Men jeg skulle ind og se Hobitten og kunne ikke leve af popcorn alene. Kyllingen var som viskelæder og det hele var bare øv.

Men det har altså også været nogle lækre sager imellem:

Kebab på tallerken fra Istanbul Grill på Viby Torv. Men ris, tomatsauce, salat, tzatziki, humus, tabuli og fladbrød. Det har jeg fået 3 gange. Åh, det er godt - og der er til frokost dagen efter.

Og så har jeg været på Memphis Roadhouse et par gange....eller 4. Det er blevet til en del hot wings, brisket og cookie skillets. Noget jeg virkelig har trængt til ind i mellem alle rugbrødsmadderne og havregrøden. Den ene gang var dog til frokost sammen med Rikke. Der fik jeg denne Rib Sandwich som blæste mig helt omkuld. Sådan en havde jeg aldrig fået før. Det møre kød var pillet af benene og kommet i en hjemmebagt bolle med bbq-sauce, mayo, tomater og hjemmesyltet agurk. Og så var det de lækreste tykke sveller til. Verdensklasse simpelthen! 

I går endte også med take-out. Dagens planer blev aflyst, halvvejs pga vejret og halvvejs pga af mig. Jeg er altså klappet noget sammen og har ret mange smerter. Det er nok en forsinket reaktion på flytningen, brevet og alt der jeg har skulle holde styr på. I dag har jeg ligget i sengen hele dagen. 

Men når det her indlæg er postet vil jeg kravle ud og stege en bøf. Sådan en hev jeg nemlig op i aftes. Jeg er sikker på at en rosa rib-eye med blandet salat og et glas rødvin er lige hvad doktoren ville ordinere til mig i dag. 

Har du nogle ulødige og morsomme madbekendelser som du trænger til at få luft og aflad for? Så smid en kommentar, så kan vi grine af det sammen.
17 kommentarer:

 1. Jeg synes, det er skønt at se, at du også tyr til den mindre gode mad - lige som os andre en gang i mellem. Jeg håber for dig, at du snart er på ret køl igen.

  SvarSlet
 2. Kæmpe hovedpine hele dagen idag, medførte frossen biksemad fra brugsen. Pimpet lidt op med spejlæg fra egne høns, og hjemmelavet Ketchup.

  Jow, det smagte faktisk ok, ikke noget ophidsende men det opfyldte et behov.

  SvarSlet
 3. Man skal bestemt ikke kimse ad köttbullar fra Ikea - dem SKAL man have når man endelig er der! Med udkogte kartofler og sovs så tyk at man kan skære den i skiver, basta. Også selvom man til hverdag er en øko-kål-hippi..

  SvarSlet
 4. Indtil for nyligt har "Jeg maaagter ikke madlavning" resulteret i valg af et par freesbees fra den lokale pizza-pusher, men nu er der kommet en gang glutenintolerans på tværs af den feberredning, så jeg skal finde på noget nyt. Jeg må konstatere, at der er gluten i rigtig mange fast-food-løsninger.

  En besynderlig servering, som forsvandt da min pode flyttede hjemmefra (han ææælskede det): Spaghetti med stuvet spinat, drysset med reven parmesan og pyntet med en stjerneskåret tomat. Jeg kunne også godt lide det, men gemalen betragter det vist ikke en gang som mad :-)

  SvarSlet
 5. Uha ja, igår åd jeg et pølsehorn fra Føtex bageren, til 5 kr. Det lettede sulten men det var alligevel ikke en fed følelse....det var godt at aftensmaden var hjemmelavet og kødet var øko.
  Vh Charlotte G

  SvarSlet
 6. Når det hele bliver slemt herhjemme, står menuen på spaghetti med stegte pølseskiver med løg og rigtigt meget ketchup eller en grydefuld risengrød. Ikke just up-scale, øko eller hjemmespeltet, men det varmer i maven!

  SvarSlet
 7. Jeg elsker pommesfrites fra MacD(også selvom de er halvkolde og halvslatne) og de der sukkerbomber af nogle børneyoghurter- danonino hedder de vidst. Liddl har også en fantastisk yoghurt med stracitella. MUMS!

  SvarSlet
 8. Er nede med ondt i halsen og snot - og så er færdig købesuppe bare det bedste. Smagte Coops oksekødssuppe for første gang i går og den var faktisk ok. Ikke for salt, som færdigsupperne tit er og med suppegrøntsager, som var sprøde at tygge på. Meget positivt overrasket - og så nemt at lave at min husbond kunne tage over, nu hvor madmor er syg ;-)
  Mvh. Susanne

  SvarSlet
 9. Puh ha, må indrømme at jeg på en dårlig dag kan få en uimodståelig trang til parisertoast. Altså på den dårlige frosne måde... Og så en drueagurk og en cocio til.

  Men I må ikke sige det til nogen :)

  SvarSlet
 10. Nyder at læse at du også er et almindeligt menneske - ikke lige mht smerter og træthed, men med maden :)

  Håber at både brev giver positiv lyd fra sig, og at du kommer ovenpå snart igen.

  SvarSlet
 11. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sige andet end, at jeg er glad for, at også du har den slags dage. Selv har jeg det ikke ret godt p.t. og har heldigvis noget i fryseren o.s.v., når det går helt galt eller take-away, hvis det bliver helt kristisk.

  Med hensyn til Knorr - Jeg er da godt klar over, at det ikke er det sunde valg, men Bernaisen kan jeg faktisk godt lide. Har aldrig prøvet, at lave en selv, men det kan da være, jeg skulle - engang :-) Brun sovs og andre, kunne jeg ikke drømme om, da det er så let, at det kan jeg næsten altid overkomme. God bedring!

  SvarSlet
 12. Jeg elsker faktisk sådanne indlæg! For det kan alt for hurtigt blive lidt for pænt og 'opstillet' sådan, som man fremstiller sig selv på blogs :)

  En af mine guilty pleasures er de der sukker-doughnuts fra Mac D, men hvis det er decideret mad og når overskuddet bare ikke er der så kan jeg godt finde på, at køre en krydderbolle med en skive ost og syltetøj til middag.

  SvarSlet
 13. Pssst ... jeg har en svaghed for Filet o'fish fra McDonalds. Spiser dem en gang om året, når jeg er der med mine børn på første skoledag (en tradition hos os). MEN - det er altså TOPhemmeligt! ;)

  Rigtig god bedring til dig!

  :) Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Dem kan jeg også rigtig godt lide :-)

   Slet
 14. Jeg beklager virkelig på forhånd, men jeg skreg af grin over, at du er faldet i søvn på Burger King OG i Ikea. Ordet mellemkødsboller fik mig så over vippen og jeg sidder nu med mavekramper efter at grine så meget. Karma!

  Uha, guilty pleasure må være færdiglavede frikadeller. Det er jo det nemmeste i verden at smide sådan en fars sammen, men et par gange om året køber jeg altså sådan en pose med de færdiglavede. Og skal der være fest, så kan man da lige tage en færdiglavet kartoffelsalat med. JA, jeg skammer mig!

  SvarSlet
 15. Knorrs brun sovs kan jeg ikke li' - synes dog ikke, den er specielt salt, og jeg er ellers kendt for at spise meget lidtsaltet mad. Til gengæld har coop brun sovs i pulverform, der faktisk smager ganske fortrinligt. Og fra Knorrs sortiment spiser jeg med stor fornøjelse både grøn pebersovs og Bretagnen :-).

  Egentlig junkfood gør jeg ikke ret meget i - det er alt for dyrt. Men når vi nu hen på sommeren får en McDonald's her i min del af byen, så kommer der nok jævnligt til at stå en hamburger eller to på menuen.

  SvarSlet
 16. Uha, jeg kender det kun alt for godt. Især efter jeg arbejder fuldtid i en butik og ofte først er hjemme kl. 18.30 helt træt og med meget lavt blodsukker. Toast er og bliver en favorit, med "sandwich"skinke, sød sennep, tomatskiver og et par skiver ost, lidt smør og så i toasteren. Det føles meget syndigt og næringsfrit, men gør det det skal. Og så er det jo varmt! Ellers er spaghetti med købepesto også en favorit på sådanne dage. Min kæreste gider af princip ikke købepizzaer, fordi han synes det er for dyrt, men det sker da også en gang i mellem...

  Håber du snart får det bedre og falder på plads i dit nye sted :) Og grinede altså også en del da jeg læste det her indlæg - det er meget ironisk, skægt og overraskende på en skøn måde :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...