onsdag den 2. januar 2013

Nytårsmenu fra Frederikshøj som take-away del 2...

Her kommer så anden del af nytårsmiddagen fra Frederikshøj (1. del kan læses her). De 2 første retter var så lækre og tilfredsstillende at jeg først fik mig snøvlet sammen til at servere hovedretten efter midnat. 

Foto: Jesper Rais
Jeg så det som den oplagte mulighed for at få indviet den gave jeg fik i sommer, som tak for at jeg havde været 'dommer' til Nordic Challenge:

Laguiole bestik med skæfter af oliventræ. Det havde jeg gemt til en ganske særlig lejlighed - og det var så nu det skulle på bordet. 

Foto: Jesper Rais
Hovedretten oksemørbrad med trøffel/kartoffel mosaik, vintersvampe, syltede løg og trøffelsauce var simpelthen SÅ men at gøre klar - og det skulle man ellers ikke tro ud fra billedet.

I kassen hentede jeg alle de forskellige delelementer. Ovnen blev tændt og så gik jeg i gang.

Oksemørbraden var pakket ind i en soufflefars med urter. Den blev duppet tør og fik lov til lige at smide den værste kulde inden den kom en hurtig tur på panden.

Jeg brunede den hurtigt af i en blanding af SMØR og olie - og så var den klar til 10 minutter i ovnen.

Den medfølgende kartoffelmosaik var en slags Pommes Anna - mange lag kartoffel presset sammen og bagt med rare sager imellem.

Den brunede jeg også lige af på panden inden den kom i ovnen.

Der var et ret sjovt blikfang med: et 'net' lavet på bønner. Det kunne ikke tåle så voldsom opvarmning, så det blev lagt på en tallerken og sat ovenpå saucen i et par minutter.

Kødet var intet mindre end perfekt. Det her stykke var sammensat af to stykker af den tynde ende af mørbrad, men det gjorde på ingen måde noget.

Garnituren bestod af svampe, løg, gulerødder og edamamebønner i en sur/sød lage - genialt med knasende bid og lidt skarphed til at skære igennem. Saucen var fortryllende og lidt rakte langt. Fantastisk dejligt bare at nyde noget man ikke kunne ha' lavet bedre selv - og stadig ha' fornemmelsen af at ha' hjulpet lidt til.

Jeg lovede at fortælle lidt om vinene. De var som nævnt økologiske og havde være julegaven fra Maxs arbejde - som han straks forærede til mig. Hvidvinen var perfekt til de 2 fiskeforretter - til den tørre side med et snert af hø. Rødvinen San Rafaelle Valpolicella Supiore 2007 er den bedste økologiske rødvin jeg har smagt til dato. En bulderbasse med masser af frugt og tyngde - et godt match til rødt oksekød og trøffel. Og så kom jeg desværre ikke længere i rækken. Jeg nippede lidt rødvin til desserten i stedet......og boblerne + kransekagen blev glemt og gemt.

For der kom lige en dessert i vejen. Den blev serveret ca 01:30. Som sagt, en meget ustresset og langsom nytårsaften.

Foto: Jesper Rais
Desserten: ananas og chokolade som plateau med chokolade/ananassorbet og flydende vaniljegelé. Endnu en visuel smuk ret med mange små delelementer - og plads til leg i anretningen.

I kassen var der en foliebakke som skulle i fryseren. Nederst plateauerne og øverst sorbet i støbte chokoladehalvkugler. 

Der var 3 små bakker: den nævnte vaniljegelé, en syrlig chokolademousse (på Manjari?) og en dulche de leche kogt på kondenseret mælk. En sidste bakke var fyldt med små sprøde marengsflager.

10 minutter før servering skulle plateauerne tages ud af fryseren og lægges på tallerkner.

Og så var der fri leg. Jeg brugte selvfølgelig nogle af de fif som Wassim Hallal gav i anretningsvideoen. De 3 'bløde' ting kom i sprøjteposer. Der fulgte 3 stk med, men jeg valgte at gemme dem og bruge mine egne små.

Jeg anrettede på en kvadratisk tallerken og forsøgte at lave en harmonisk, men dog stadig casual anretning.

Den støbte chokoladeskal med sorbet blev hentet i fryseren og placeret - og til sidst fik det hel et let drys med de sprøde flager. Wow, sikke en dessert. Sprødt, sødt, koldt, syrligt og helt igennem velkomponeret. På forhånd havde jeg været en smule spændt på hvordan chokolade og ananas spillede sammen - det er nemlig ikke ligefrem 2 smage jeg er vant til sammen. Men det spillede smukt!

Sikke en middag. Vi var begge virkelig imponerede - og enige om at det bestemt ikke var sidste gang nytårsmiddagen bliver hentet på Frederikshøj. Gourmetmad af utrolig høj kvalitet - men på et plan hvor alle kan følge med. Prisen er yderst rimelig: 425 kr pr kuvert (min 4 kuverter). Der var jo så til 2 dage - og faktisk havde jeg også kød til i dag.

Det betød rigtig meget for mig at komme afslappet og ustresset ind i det nye år. Jeg nød virkelig at gøre middagen klar og hyggede mig med det. Det var simpelthen så fedt at vide at det hele var gennemtænkt og at jeg med et minimum af indsats kunne sætte sådan en lækker middag på bordet. 

TUSIND TAK til Wassin og Co for en kæmpe gastronomisk oplevelse!

Resten af nytårsaftenen var stille og udramatisk. Alle bekymringer om kattenes angst for fyrværkeriet her på 1. sal viste sig at være totalt overflødige. De sov der meste af aftenen - når de altså ikke tiggede lækkerbidder. Vejret var jo heldigvis ikke gunstigt til fyrværkeri og det nød vi alle godt af. Dog kom der et brag i ny og næ - hvilket fik Trix til at skule en smule. Men i det store hele en totalt succes.

Flytningen har taget utroligt hårdt på mig og jeg skal derfor bruge den kommende til til at rekonvalescere i. I morgen står den dog på flyttesyn af den gamle lejlighed og aflevering af nøglerne. Det er et vigtigt kapitel i mit liv der slutter der - og det skal jeg bruge lidt kræfter på at gøre status over. 

Tak for alle de søde mails jeg har fået her i den sidste tid. Det er helt overvældende med alle de varme hilsner nytårshilsner. Kræfterne er altså meget små, men de bliver besvaret hen af vejen. 

Og så skal jeg ha' samlet nogle kræfter så jeg for alvor kan begynde at trylle i mit nye køkken......

Læs del 1 her.


1 kommentar:

  1. Det ser godt nok lækkert ud - og utroligt at de gør det til 4 personer (: og sikke flot du anretter (;
    Mvh Anna

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...