lørdag den 5. januar 2013

Cannelloni med spinat, hytteost og røget laks...

Her er en Stop Spild Af Mad ret med en side røget laks som omdrejningspunkt. Der er desværre ingen mængder anført i det her indlæg - for min køkkenvægt besluttede sig pludselig for at 3 år i min tjeneste var nok. Så nu må jeg på jagt efter en ny.  

 Boblende, fristende comfort food lige fra ovnen.

Januar skal helst overleves uden alt for mange indkøb. Til denne ret måtte jeg købe en bøtte hytteost og et hoved broccoli - resten havde jeg på lager. Laksen havde jeg købt ind til brunch i julen. Scramble eggs med røget laks og spinat er noget af det bedste man kan få i juleferien - men ak, det var simpelthen ikke kræfter til den slags i år. Og NU skulle den altså bruges, for den var allerede en dag forbi sidste salgsdato. Tomatsuppen og mornaysaucen var en gave fra Karolines Køkken - da hun fyldte 50 år var jeg med til fødselsdagen og fik en goodiebag med hjem fyldt med produkter og kogebøger. De letfordærvelige ting er for længst brugt, men de her holdbare sager står bagerst i skabet til dage hvor nemme løsninger er påkrævet.

½ pose frossen spinat blev zappet i mikroen - og skulle derefter knuges fri for væde. Det havde jeg haft problemer med dagen før til pizzaen, så nu var jeg nødt til at finde på en anden løsning. Mine dumme fingre har ikke kræfter til at knuge noget som helst.

Livet med fibromyalgi er en sand perlerække af nye udfordringer. Der kommer hele tiden ting til som man pludselig ikke kan mere. I stedet for græde over spildt mælk gælder det om at finde en praktisk løsning. Her måtte jeg rode i mine skuffer efter et eller andet - og fandt min sne-jern. Det har jeg, ud over at lave kartoffelmos, med fordel brugt til at presse saft af granatæbler. Og sørme om jeg ikke kunne presse væde fra spinat med det også. Yes, endnu en udfordring overvundet!

De 2 løg blev snittede på min mandolin med den mindste julienneindsats. Det tager ingen tid og kræver et minimum af kræfter. En pludselig indskydelse fik mig til at gribe broccolien og se om den ikke kunne snittes på samme vis - og sørme om den ikke kunne. 

Løget fik følgeskab af lidt frisk timian og et fed revet hvidløg. De blev derefter sauteret i lidt olie, uden at tage farve. Broccolien blev tilsat og fik lidt varme med til sidst. Blandingen blev bredt ud på en tallerken for at afkøle lidt.

Laksen blev delt i 2 stykker og ca 300 g blev skåret i små tern. Resten af laksen røg i fryseren.

Spinaten blev hakket groft med en kniv og lagt i et fad sammen med løg/broccoliblandingen, hytteosten, ca 1 dl mornaysauce og et godt skud friskrevet muskatnød.

Jeg tog en latexhandske på og rodede det sammen med fingrene. Der skulle lidt mere mornaysauce til for at konsistensen blev sammenhængende nok.

Den røgede laks blev tilsat og der blev smagt til med salt og peber.

Og så kom fyldet i en kæmpe sprøjtepose.

Spidsen blev klippet af sprøjteposen og fyldet blev sprøjtet i de ventende pastarør. Det er nemmest at sprøjte lidt ind i begge ender. Sidst jeg lavede cannelloni brugte jeg også tomatsuppe i stedet for tomatsauce - og det blev rigtig godt. Så en god portion suppe i fadet først og så de fyldte pastarør ned ovenpå.

Rørene blev dækket med lidt ekstra suppe og resten af mornaysaucen.

Fadet blev drysset med et par håndfulde revet mozzarellaost og ditto parmesan. Den varme ovn ventede - og der fik fadet lov til at hygge sig i 35 minutter på 200°C.

Ja, nogen fotogen ret er det ikke - men pyt med det. Det smagte pragtfuldt. En grøn salat eller lidt dampet broccoli til ville ha' været godt - men jeg skulle bare ha' noget i skrutten i en fart. 

Pas på - det er en af den slags retter der holder grotesk godt på varmen. Selv efter ca 30 minutter på køkkenbordet var den rygende varm i midten. Jeg spiste godt til og tog en tilsvarende mængde fra til i aften. Resten kom jeg i en bøtte og cyklede forbi Max med. Så fik jeg lidt motion og han fik aftensmad. Jeg kunne umuligt ha' tømt det fad selv. 

Jeg fik ikke brugt alt fyldet til cannellonierne. Men jeg fik det tryllet om til noget andet:

En slags omelet/vaffel. Mere om det i det næste indlæg......32 kommentarer:

 1. Svar
  1. JA, det må du ;-) Jeg kommer ind og spiser hos dig d 12/1 - er du på arbejde der?

   Slet
 2. Åh hvor ser det lækkert ud. Så er det nu jeg savner en ovn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Du kan sagtens lave det i en stor pande med låg ved svag varme ;-)

   Slet
 3. DU er den ubesejrede og ukronede MADDRONNING! For faen, det er jo kunst, det du laver!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Rødme* Aww, hvor er du sød. Det er da en kompliment der er til at tage og føle på <3

   Slet
 4. Jeg må lige høre: Når du bruger latexhandsker, er det så et levn fra catering-uddannelsen, fordi du er "sippet" og ikke kan li' fedtede fingre eller er der en helt 3. grund. Og er det nogle specielle latexhandsker, for dem vi har her i huset synes jeg lugter af talkum, og det har jeg da ikke lyst til at få i maden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, der er flere grunde: a) Hygiejne - jeg har halvlange negle og ved hvad der kan gemme sig der. Jeg har mange sølvarmbånd på og dem vil jeg også gerne holde fri for madrester. b) Duft/lugt. Når jeg arbejder med f.eks røget fisk har jeg ikke lyst til at mine fingre skal lugte resten af dagen. c) Fotografering - når jeg skal tage billeder af fremgangsmåden er det nemmere at smutte i et par nye handsker end vaske hænder hele tinde, det udtørrer meget.

   Jeg bruger kun handsker uden pudder - kan ikke fordrage dem med. En kasse med 100 stk koster ca 50 kr i Metro ;-)

   Slet
 5. orv, det ligner hyggemad, når det er bedst. Er lidt misundelig lige nu kære Malou.
  Kh Nadia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var lige det det var. Kære Nadia, næste gang du er i byen må du kigge forbi til sådan en omgang ;-)

   Kh Malou

   Slet
 6. Det ser supermums ud .... jeg får en vegetar på middag imorgen, så det der kunne sørme godt være et godt bud på aftensmaden...godt nytår til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ja, det er nemt at lave den helt vegetarisk. Men lav endelig en salat til, der mangler lidt knas.

   Også godt nytår til dig :-)

   Slet
 7. Jeg kan anbefale denne vægt:
  http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/90100057/

  Den kan selvfølgelig veje i gram og kilo, men også i lbs og ounce, hvilket gør det meget nemmere at følge en engelsk opskrift.

  Håber det kan bruges :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for tippet, sådan en må jeg ud og ha' fat i. Fedt at den også kan de engelske inddelinger.

   Det kan det i hvert fald ;-)

   Slet
 8. Hvor ser det lækkert ud - jeg er ikke så meget for pasta, men min kæreste er en haj efter det, så det kunne være jeg skulle forsøge mig med denne her ret, for alt andet i den, er liiiige efter min smag B-) Så kunne vi jo mødes på midten.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det er heller ikke fordi jeg selv spiser så meget pasta, men lige her passer det meget fint. Man kan jo booste retten med flere grøntsager hvis man ønsker det.

   God ide met et kompromis. Håber I begge kan lide det :-)

   Slet
 9. Hej Malou.

  Før jul postede du et indlæg om en dims der lavede grøntsager i pastastrimler..
  Da jeg selv var interesseret i den, læste jeg flere anmeldelser af dimsen, og den skulle være rigtig dum at bruge. Ikke særlig ergonomisk!
  Jeg fandt en anden maskine, der hedder Spirali, som jeg fik, og den er virkelig god. Jeg ville bare anbefale dig den, da jeg også tror at den ville være noget for dig :)

  http://www.madforlivet.com/bloggen/312-lurch-spirali-grontsagsspaghetti.html

  God søndag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :-)

   Tusind tak for tippet - sådan en har jeg straks bestilt! Jeg har ikke prøvet den anden endnu, men har som dig efterfølgende læst at den er besværlig - hvilket ikke ligefrem har motiveret mig til at tage den i brug.

   Men nu glæder jeg mig til den nye kommer så jeg kan komme til at lave spiraler i stor stil.

   Også god søndag til dig :-)

   Slet
 10. Hvor ser det bare godt ud. Stiftede først bekendtskab med cannelloni lige før jul, hvor jeg rullede dem i frisk pasta, men de der rør er da meget nemmere at lege med. Glæder mig allerede til næste gang der skal pasta på bordet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   De er altså også dejlige rullet af frisk pasta. De her er dog meget nemme at fylde. God fornøjelse med næste pastaret :-)

   Slet
 11. Iiih jeg elsker dine Stop Spild af Mad opskrifter, de er altid så inspirerende. Og giver mig lyst til at prøve kræfter med "mix en masse" retter selv :D

  SvarSlet
 12. Skulle hilse og sige at det smagte FREMRAGENDE.

  /En glad Max

  SvarSlet
  Svar
  1. Er glad for du kunne lide det skatter. Tænkte nok at det lige var noget for dig :-)

   Slet
 13. Kære Malou.
  Kan kun istemme de rosende toner om din evne til at inspirere os andre :)
  Har lige afprøvet mit nye mandolinjern og hvilken skuffelse :( Cook & Baker En ommer! Med dine hænder som ikke altid kan klare midten må du have et som er til at betjene uden at man får kramper og står tilbage med halve løg... Vil du dele dine mandolinerfaringer med mig?
  Mange hilsner Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rikke

   Aww, tusind tak :-)

   Ak ja, det Cook & Baker har jeg også selv været så uheldig at købe på et tidspunkt. Det er SÅ ringe!

   Det kan du tro - jeg har et som er superskarpt og meget nemt at betjene. Det er det her - og jeg kan kun give det mine bedste anbefalinger :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 14. PS: Ved godt du ikke er en brevkasse, så jeg vil være taknemlig m blot en anbefaling :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm, du er altid velkommen til at stille spørgsmål til mine opskrifter og mit udstyr ;-)

   Slet
 15. uhm Malou den ryger lige på listen over de retter jeg skal have lavet til fryseren. Har termin om lidt under 2 måneder. Så alt hvad der kan laves til "færdigretter" er kærkommen. Og godt nytår!.

  SvarSlet
 16. Jeg har først lige fået øjnene op for din fantastiske blog, så jeg beklager hvis mine spørgsmål allerede er besvaret i tidligere indlæg, MEN, køber ud de friske pastarør eller laver du dem selv? :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...