mandag den 14. marts 2016

Nem hjemmelavet is med saltet karamel...

Nå, men selv om det går langsomt, for det der forår, med at indfinde sig....kan man godt lave is. Min ismaskine har allerede snurret 3 gange - og her er hvad der kom ud af det: 

En smooth lækker is med smag af saltet karamel. Det er en smag uden lige! 

Arla Unika har åbnet butik i Århus midtby - og der var jeg forbi en dag. De havde den del økologisk 50% fløde, der var et par dage fra sidste salgsdato, til 5 kr for 2½ dl. I bedste Stop Spild Af Mad stil skulle jeg da gerne redde noget af det. Jeg tog kun 3 og lod resten stå (ARGH!). Fortrød det på vej hjem i bussen og skrev straks på Facebook at det var til at få - og jeg ved at det straks fik mere af den gode fløde afsat.

Det skal lige her indsparkes at man sagtens kan lave de her is med alm piskefløde - men så bør man skære lidt ned på vandmængden.

Så snart jeg var hjemme, gik jeg i skabe og skuffer, for at lede efter noget at lave is af - og med. 

Til 3 slags is skal der bruges ca 1½ dåse kondenseret mælk - jeg havde kun 1 på lager. Men så havde jeg den her, hvor det er kogt ind til en mælkekaramel - også kaldet dulce de leche.

Det er noget intenst og meget sødt stads.....men SÅ vanedannende. Jeg har skrevet lidt om det her.

200 g dulce de leche
2 dl vand
2½ dl 50% fløde
½-1 tsk flagesalt

Giv vandet et opkog og pisk mælkekaramellen ud i det. Tilsæt ½ tsk salt. Køl blandingen ned. Tilsæt fløden og smag til med ekstra salt til den ønskede balance er opnået. Sæt blandingen på køl til den er helt afkølet. Kom den i ismaskinen og kør den ca 25 minutter, overfør den til en bøtte og lad den fryse helt ind. 

Har du ikke en ismaskine, så frys den ind i en bøtte, men ompiskning hver halve time til den bliver sej i konsistensen.

Her er mine 3 is klar til at komme i maskinen. Den her med saltkaramel, en helt plain vanilje og en med en italiensk nøddecreme tilsat.

Klog af skade, satte jeg en mærkat på hver bøtte. Der er ingen grund til at gå alt for meget ind i det, men vidste du at gazpacho, uden fyld, ligner jordbærsorbet til forveksling når det er frossent? 

Det er en super idé lige at sætte sit serveringsglas på køl i ca 10 minutter inden anretning - så holder isen formen lidt længere. Den skulle pyntes af med lidt ekstra dulce de leche og flagesalt.

Bøtten med is blev taget op og sat på køl i 30 minutter inden anretning. Så var den perfekt i konsistensen til at kugle op.

Lidt dulce de leche kom i en lille sprøjtepose, så det var nemmere at komme på. Og til sidst et drys flagesalt. Oh la la....

For god ordens skyld kommer de 2 andre is lige med her også. De får ikke hver deres indlæg, da jeg allerede har lavet flere forskellige vanilje-is - og den nøddecreme jeg har brugt, ved jeg ikke hvor man kan få. 

Vanilje-is:

200 g kondenseret mælk
1 dl vand
2½ dl 50% fløde
Marven fra 1 vaniljestang eller ½-1 tsk vaniljepulver

Hasselnødde-is:

200 g kondenseret mælk
100 g hasselnøddesmør eller nøddecreme
2 dl vand
2½ dl 50% fløde

Det er den her nøddecreme jeg brugte. Den smager SÅ godt. Den blev købt i sommers på Kulinarisk Sydfyn, men jeg har desværre hverken set den før eller siden. Hver bid smager ligesom hjemme i Piemonte

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det går nok lidt tid før ismaskinen bliver fundet frem igen. Påsken nærmer sig nemligt med hastige skridt - og med den, den internationale vaffeldag og mit næste vaffeltema. Jeg har besluttet mig for at skyde min store sponsorerede give-away i gang allerede her i den kommende weekend, så vinderen kan nå at modtage sin præmie inden vaffeldagen d. 25/3.

Og nu vil jeg så flytte til vaffelland....og vafle ALT som vafles kan...

3 kommentarer:

 1. Noget siger mig at du blev en smule skuffet, da du spiste "jordbærisen" ;)

  SvarSlet
 2. Hvorfor bruge en ekstra fed fløde, hvis man alligevel kommer vand i? Hvilket jeg er lidt modstander af at man gør.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som du kan læse, fik jeg fløden billigt - så derfor. Normalt ville jeg bare bruge alm 38% fløde og ingen vand.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...