torsdag den 10. marts 2016

Ølbraiseret oksetykkam med Havgus-gremolata...

Indrømmet: det her er ikke verdens smukkeste ret - men den har til gengæld en smuk, smuk smag. Jeg har sukket efter simremad længe, men kræfterne har ikke rigtig været til det.....men i går fik jeg mig endelig snøvlet sammen til af forlade dynen og kravle i Kvickly for at proviantere. Nu skulle der rigtig mad til!

Smørmørt kød og labre grøntsager i liflig aromatisk sauce - toppet med et ekstra skud velsmag. JA TAK!

Jeg gik lidt amok i grøntafdelingen og greb bare alt der der lige fristede. Så skulle det siden hen vise sig, hvad det skulle bruges til. Det eneste jeg var sikker på, da jeg handlede, var at det skulle bruges til noget ko i øl. Og ikke en hvilket som helts øl - men en Kors Øøll fra Ørbæk. Det er en ale med knald på smagen af mørkt sukker, malt og citrus. Perfekt til langtidssimring.


Til den her omgang blev det 3 store gulerødder, 3 stængler bladselleri, 1 stor fennikelknold, 5 små løg og 2 små røde peberfrugter.


Det hele blev snittet i rustikke stykker.

Peberfrugtterne skulle ikke simre med fra start, men tilsættes til sidst for at give lidt knas.

Økologisk kød i Kvickly? Ikke rigtigt. Der var lidt gris, kylling og en enkelt oksefilet - så jeg måtte tage til takke med denne konventionelle oksetykkam til den skræmmende billige pris af 65 kr. Magtede dog ikke de store sener og fedtbræmmer, så den kom en tur under kniven.

Den tykke kam blev befriet for uønskede ting og skåret i store chunks.

Det der blev trimmet af, blev dog ikke smidt væk. I bedste Stop Spild Af Mad stil går der intet til spilde her. Det er jo gratis smag! 

Først brunes kødet i en blanding af olivenolie og SMØR. Gør det af flere omgange, så det bruner ordentligt og sukkerstofferne karamelliserer. Det er Maillard-reaktionen vi er ude efter her. Smag, med smag på.

Det aftrimmede fik samme behandling, sammen med løg, hvidløg, fennikeltop og persillestilke (fra fondposen fra fryseren). Det kom i en gryde sammen med sorte peberkorn, frisk timian og et laurbærblad. Panden blev deglaceret (kogt af) med vand, under omrøring, så hvert et smagsmolekyle kom med. Til sidst blev væsken hældt i gryden, som fik lov at simre en rum tid.

Selve retten skulle også ha' et ekstra skud smag. Lidt soltørrede tomater (umami), frisk timian, den mørke øl og et godt skud krydderier.

Laurbær, stjerneanis, allehånde, nelliker, enebær, korianderfrø, brun + gul sennep og sorte peberkorn. 

Krydderierne kom i min spiceball. Grønt og kød blev blandet med de øvrige smagsgivere i min Crock-Pot - og overhældt med øllen (7,5 dl).

Den lille fond blev siet og tilsat også. Låg på og 6 timer på low. Den røde peber blev tilsat og simrede med det sidste kvarter.

Fyldet blev fisket op og væden hældt over i en gryde. Det er INTET væsketab i en Crock-Pot, så der er nødvendigt at reducere eller jævne. Jeg valgte den sidste model.

Stegeskyen blev smagt til med balsamico, rørsukker, salt og masser af friskkværnet sort peber - og jævnet med lidt majsstivelse. Fyldet kom retur i min Crock-Pot, sammen med den jævnede sauce, og den blev sat på varmholdningsfunktionen mens jeg lavede resten.

En simreret skriger på en god mos. Det blev til en blanding af kartoffel og blomkål. Kartoflerne kogte næsten færdige, før de fik selskab af blomkål i små buketter resten af kogetiden.

De møre grøntsager blev dampet tørre og kørt igennem en ricer (snejern).

Lidt mælk og SMØR blev varmet og pisket i - sammen med en god portion urtesalt. Og så manglede der kun et drys.

En gremolata (citron, hvidløg og persille) kan virkelig løfte en simreret til nye højder. Men det rå hvidløg passer altså ikke til alt. Det kan virke som en sømbeslået træskostøvle der losser en i smagsløgene - og her ville det smadre den delikate letkrydrede smag. Løsningen var i stedet at tage Havgus, som ville bidrage med ekstra umami i stedet.

Høvlet ost, fintrevet citronskal og hakket persille. Bland og drys!

En god portion mos og en ordentlig skudefuld ko i øl - og en håndfuld edamamebønner fra fryseren (ak ja, for farvens skyld).

Et godt drys Havgus-gremolata - og så var der mad. Og det er masser af rester til de kommende dage. Bonus! 

Jeg beklager det lidt rodede indlæg, er virkelig ikke på toppen. Syntes bare lige at den her skulle på alligevel...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I aften skal jeg forsøge at være det der 'frisk'. Anne og jeg skal nemlig besøge Smagsgiveriet til en aften med økologisk fjerkræ fra Gothenborg. Håber at endnu en dag på langs kan hjælpe lidt. Feberen er heldigvis på retur, det er 'kun' den pokkers hoste der mangler at komme styr på. 

God torsdag til alle der kommer her forbi...

1 kommentar:

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...