torsdag den 15. januar 2015

Suppe kogt på smeltet snemand...

I går morges da jeg vågnede dalede den fineste sne ned fra himlen. Jeg skyndte mig at lave en lille snemand på altanen (Den foregående sætning er muligvis lemfældig omgang med sandheden, men vil trække spor igennem resten af indlægget). Desværre var vejret så varmt at den frosne fyr smeltede bort på rekordtid. Han skulle dog ikke gå til spilde, så jeg omsatte ham til denne lille liflige suppe:

En krydret varm orange suppe, pimpet efter alle kunstens regler.

Den smeltede snemand + næsen af gulerod, øjne af hel allehånde og mund af sorte peberkorn. Det skulle naturligvis ikke gå til spilde. Men det var jo nok en god ide at finde lidt ekstra at komme i gryden også. 

I grøntsagsskuffen fandt jeg flere snemandsnæser, der virkelig trængte til at blive brugt.

I bedste Stop Spild Af Mad stil fandt jeg flere brugbare rester der kunne komme i. En rest baked beans fra en fastedag og de 2 sidste porre fra det bundt Anne fandt på cykelstien under stormen. Snemandens øjne og mund fik selskab af lidt hel koriander, sorte sennepsfrø, hel spidskommen og et laurbærblad. For at få lidt ekstra spark på smagen valgte jeg Sambhar som jeg også brugte til min mac 'n cheese ligesom hjemme i Indien. Det indeholder spidskommen, koriander, sort peber, sennepsfrø, bukkehornsfrø, chilipulver, asafoetida og gurkemeje. Der skulle også urtebouillon og creamed coconut til.

Det er ikke helt til at sige hvor meget af den smeltede snemand der skal til, det kan være nødvendigt at der skal suppleres lidt med vand fra hanen.

De hele krydderier kom i en stor te-si. Snemandsnæserne blev skrællede og skåret i mindre bidder. Den mindste blev dog høvlet helt i spåner med tyndtskrælleren til pynt. Det hvide fra porrerne blev snittet fint. En smule af det grønne blev snittet, endnu finere, til pynt.

Porrerne blev sauteret i lidt olivenolie, uden at tage farve. Snemandsnæserne blev tilsat sammen med baked beans, urtebouillon og te-sien med de hele krydderier. Der blev hældt smeltet snemand på til det lige akkurat dækkede. Der blev lagt låg på og gryden fik lov til at simre i ca 20 minutter.

Te-sien med krydderier blev fisket op og der blev tilsat Sambhar + creamed coconut. Da det igen boblede, stak jeg en stavblender i *Wroom wroom*. Den blendede suppe blev smagt til med salt, friskkværnet peber og et skud æblecidereddike. Snemandsnæser kan godt være ret så søde, så det er vigtigt at sødmen bliver balanceret med salt og syre.

Juster den færdige suppe med mere smeltet snemand hvis det et nødvendigt for konsistensen. Server i en opvarmet skål.

Suppen kan pyntes hvis man har lyst. Her fik den en spiral af skyr - som en slags snedrive.

Med en tandstik blev der trukket skiftevis mod og fra midten.

Gulerodsspånerne og det fintsnittede grønne porre blev vendt i en smule citronolie og lidt æblecidereddike.

Blandingen blev toppet op på suppen, som også fik et lille skud nigellafrø. Og så var suppen klar til servering.

Som en lille ekstra fræk detalje, pyntede jeg med den lille snemand af glas - oprindeligt en vinprop.

Jeg venter nu på besked fra Disney om at de fremover vil få Anna til at synge (ind under døren til Elsa) ♪♫♪ Skal vi ikke koge en snemand - så vi ka' spise den med ske ♪♫♪....

4 kommentarer:

 1. Det tør jeg sørme ikke synge for min datter :-) Tak for godt grin!

  SvarSlet
 2. Ha ha ja du er god :-)
  Skøn suppe og snemand. Og god weekend til dig fra mig :-)

  SvarSlet
 3. Hvor ér det dog fint. Skal klart vise din suppe-historie til mine Frost-glade piger i morgen!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...