lørdag den 3. januar 2015

Langtidssimret chai-gris...

Selv om vi har taget hul på et ny år, kommer her en opskrift fra før jul. Der lavede jeg nemlig en kæmpe portion smørmør gris som skal spises her i løbet af de kolde måneder. Det er guld værd at ha' nem mad i fryseren, som kan være klar til servering på ganske kort tid.

Den labre, krydrede gris hygger sig her i en aromatisk sauce på bla chai-krydderier og øko cola. Den første portion fra fryseren blev serveret med de grøntsager den var tilberedt sammen med - og quinoa kogt med yellow rice.

I fryseren fandt jeg disse 2 pakker svinekød fra min lille velfærdsgris Putin. Jeg har ikke rigtig styr på hvad det er for udskæringer, men det var yderst brugbart til langtidstilberedning.

Den lille gris skulle ha' fuld skrue på smagen. Inspireret af min kylling i cola, fandt jeg sådan et par flasker frem til at begynde med. Og så fandt jeg en hel pose Chai Marsala i krydderiskuffen - selv om det er beregnet til at lave te af kan det sagtens bruges til andet.

4 løg og 4 gulerødder blev skåret i grove stykker. En ret stor knold ingefær blev skrællet og skåret i skiver - og der blev lavet ½ liter urtebouillon. 

Jeg sorterede posen med Chai Marsala som indeholder kanel, ingefær, kardemomme, cassia, nelliker, sort peber og stjerneanis. Klog af skade ved jeg hvor træls det kan være når der er små stykker bark overalt. Det kan være ret så ubehageligt at bide i. Af den grund blev det forvist til krydderikuglens fængsel.

De hele krydderier fik lov til at svømme frit - sammen med et par laurbærblade.

Grisen fik fjernet skind og overflødigt fedt. Stykkerne blev derefter brunet godt af i SMØR/olivenolie og lagt til rette i min Crock-Pot

Grøntsager, krydderikugle, hele krydderier, bouillon og cola kom ved - og så fik den lille gris 2 x 4 timer på low, med en grundig bundvending midtvejs.

Det er en skam du ikke kan dufte det igennem skærmen. Uha, sikke en liflig krydret duft der bredte sig i hele lejligheden. Efter 8 timer blev strømmet taget fra og jeg kunne inspicere indholdet. 

Grisen blev fisket op og lagt til afkøling. 

Grøntsagerne blev taget fra og kogevæsken siet. Den blev derefter kogt ind til ca halvdelen og smagt til med salt, peber og en smule balsamico.

Den kom derefter på køl natten over, så fedtet nemt kunne skummes af.

Kødet blev flået i store lunser.

Og så blev det hele gjort klart til fryseren. Kødet blev vakuumpakket så det ikke bliver frysebrændt. Jeg lavede 3 portioner: stor, mindre og mindst - af både kød og kogelage. Og i går da jeg så skulle ha' gang i den krydrede gris, tog jeg de store portioner op + grøntsagerne. 

Kogelagen blev varmet op, smagt til igen og jævnet med lidt pilerodsstivelse. Grøntsagerne og kødet blev skåret i mundrette bidder, tilsat saucen og kogt godt igennem. 

Ud over den gule quinoa serverede jeg retten med lidt sursyltet ananas og en tot koriander. Herlig comfort food på en kold vindblæst dag.

Hvad jeg skal lave af resten ved jeg ikke endnu. Det må tiden vise. Det kan godt være det bliver nogle rigtig nemme løsninger. Der er godt nok ikke ret mange kræfter på kontoen i disse dage. Nu hvor julen og nytåret er overstået er jeg klappet helt sammen. Nu vil jeg tage et par hviledage i køkkenet - og leve af sildemadder (der skal jo spises op), mens jeg får blogget om nogle af de ting jeg har lavet i julen. 

God weekend til alle der kommer her forbi...

2 kommentarer:

  1. Hold da op, hvor ser det lækkert ud! Det må jeg prøve en dag!

    SvarSlet
  2. Mmmm - comfort food! En af de bedste ting ved vinteren er helt sikkert simremaden :)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...