onsdag den 21. januar 2015

Flexitardag: falafler med grønt og dressing...

Kender du begrebet flexitar? Det er kostform hvor man lejlighedsvis spiser kød - men ellers spiser vegetarisk for resten. Vegetar bliver jeg aldrig, for jeg elsker godt kød. Og det er det der er hele humlen: det skal være godt kød. Og det koster - både på pengepungen og på klimakontoen. Men hvis man nedsætter sit kødindtag til lidt med godt og sparker op for de vegetariske måltider - ja, så hænger det hele lidt bedre sammen. Jeg er tilbage på 5:2 (well, 4:3) og dage jeg letfaster, spiser jeg i forvejen meget lidt kød. Men der er jo også 4 helt almindelige spisedage pr uge - og den ene er hermed udnævnt til flexitardag.

Dagens aftensmad var falafler med melfrit brød, skyrdressing, spinatsalat og gnavegrønt. Masser af protein, sundt fedt og kostfibre.

Ja, jeg havde snydt lidt og købt falaflerne frosne. Kræfterne er meget små i disse dage. Det varer dog ikke længe før jeg vil lave en kæmpe omgang selv efter den her opskrift. Falaflerne skal bages i ovnen ca 20 minutter på 200°C.

 Mens falaflerne hyggede sig i ovnen lavede jeg resten. Først rørte jeg en dressing sammen.

50 g skyr, 15 g mayonnaise, 1 lille fed revet hvidløg, et squeeze citronsaft, lidt urtesalt og en smule spidskommen. Røres sammen og smages evt til med en smule chili.

Til salaten tog jeg 40 g spinat, 40 g gulerod i spåner, 30 g cherrytomat i skiver, 40 g edamamebønner og 4 g olie. Det hele blev vendt sammen med lidt urtesalt og et par dråber hvid balsamico.

Det melfri brød har jeg skrevet om før lige her. Det er SÅ nemt at lave. Her blev det til 1 æg pisket sammen med 20 g mayonnaise og lidt salt. Der blev tilsat 4 spsk Naturlic kartoffelfiber og 1 knsp bagepulver. Dejen blev smurt tyndt ud (ca ½ cm) på bagepapir og lagt på en tallerken. Der blev drysset med lidt nigellafrø. Brødet blev bagt i mikroovnen ved fuld effekt i 1½ minut.

Det fik derefter lov til at køle lidt af. Konsistensen er overraskende god.

Det hele blev serveret sammen med 100 g agurk og 100 g gulerod i stave. Hele måltidet løb op i 796 kcal. Jeg havde lige en tælledag, for at tage en stikprøve på om jeg får mad nok de dage jeg ikke faster. Lige nu skal jeg indtage min 1819 og max 2183. 

Min frokost havde været denne salat:

Spinatsalat med fyldte æg. Salaten er på 399 kcal. Det bragte mig på 1195 kcal - hvilket gav mig rigelige kcal i overskud til en stor kaffe latte med 50 g mørk chokolade til og en håndfuld cashewnødder senere på aftenen. Totalt i orden spisedag!

Men nøj, hvor jeg er slået i gulvet i disse dage. Weekendens udskejelser koster meget dyrt her bagefter - og kulden gør kun ondt værre. Men det var SÅ sjovt. Et brag af en fest. Og det er vigtigt at samle på gode oplevelser. Jeg fik billederne fra receptionen fra fotografen i går, og lader så småt op til at skrive om den. Indtil videre kan du få et smugkik her hos Århus Update, som kom forbi og skrev om mit besøg nr 100 på Memphis Roadhouse.  
4 kommentarer:

 1. Så mange lækre sager du har lavet :-) Og igen overrasker du mig så positivt med din anderledes tænkende indgang til madriget :-)
  Jeg er især vild med dit melfri brød, tåler nemlig ikke så godt gluten.
  Min mor laver skønne falafler lidt ala din opskrift.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Mange tak. For mig skal tingenen give mening - og det kræver jo gerne en smule overvejelser.

   Du må prøve brødet, det er forbavsende godt!

   Dejligt :-)

   Slet
 2. Er det mon muligt at erstatte kartoffel-fiber med noget andet? Hvis ikke du skulle have prøvet, er der så noget du tænker kunne fungere som en erstatning?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, desværre. Lige til den her opskrift er det kun Naturlic kartoffelfiber eller Pofiber der kan bruges.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...