tirsdag den 10. juni 2014

Hyldeblomstmarinerede jordbær med is...

Her får du en af de mest sommerlige desserter der findes. Solmodne jordbær, aromatisk hyldeblomstsaft og fuldfed vaniljeprikket is i en skøn forening:

Det er simpelthen den danske sommer i sød opsummering. Og det er i disse dage at hylden blomstrer så kønt med sine hvide skærme.

I går morges vågnede jeg jeg lidt før kl 8 og kunne mærke at det var NU der skulle plukkes hyldeblomster til årets produktion af saft. Det havde holdt tørt et par dage og det var helt vindstille - så det var optimalt da blomsterne så var fulde af det velsmagende gule blomsterstøv. Jeg kørte en lidt anden vej end jeg plejer og fik den vildeste jackpot: et helt hegn med ene hyld. Takket være Ladybug, den kæmpestore cykelkurv med kasse og min handikapvenlige grab, fik jeg på en god time plukket nok.

Hjemme ventede så det store arbejde med at klippe de grove grønne stilke af. Jeg endte op med 2,2 kg klippede blomster. Og det er virkelig mange. 

Jeg tog blomster fra til at lave 1½ liter eddike. Resten blev lavet til saft efter den her opskrift. Den eneste forskel var at der ikke blev brugt vinsyre, kun 30 g citronsyre og 5 citroner (skal + frugtkød).

Klog af skade laver jeg ikke alt saften i en stor tung uhandy gryde som skal makkes ud og ind af køleskabet. I stedet blev den fordelt i 2 store Condi bøtter på hver 5 liter. De var egentligt indkøbt til når jeg skal salte årets drueagurker inden syltning, men jeg skal love for at de også var praktiske her. Saften skal nu trække 4-5 dage inden den skal filtreres og fryses. Men i år er der så mange støvfyldte blomster i at den smagte godt allerede efter få timer - og det måtte udnyttes!

Meget belejligt havde jeg tidligere på dagen anskaffet 2 bakker danske Honeyeye.

Den ene bakke bær blev skyllet og skåret i mundrette bidder. Jordbærrene blev overhældt med ca ½ dl koncentreret hyldeblomstsaft og sat på køl for at trække 1 times tid.

Uhm, alene duften. Bærrene kan spise som de er eller f.eks med en klat letpisket fløde, toppet på en portion skyr eller i en trifli. Jeg havde dog lige lavet vaniljeis efter den her opskrift, så den ville jeg give til.

Jeg havde gemt lidt løse hyldeblomster til at drysse med og snittet en smule citronmelisse i chiffonade (rullet og i ultratynde strimler).

Max var på besøg i anledning af pinsen og havde, adspurgt på spørgsmålet "hvor meget is kan du spise?", svaret "MEGET". Så han fik 3 store kugler (til at begynde med), toppet med de marinerede jordbær, lidt af den smukke lyserøde saft, hyldeblomster og citronmelisse. Og som ekstra pynt, et halveret jordbær.  

Selv nøjedes jeg med en noget mindre portion, med 3 små kugler - som Max så endte med også at spise halvdelen af. Nøj, det var godt. Sliksød sommer.

Resten af uge skal jeg slappe af og samle kræfter til weekenden. Der er nemlig blevet tid for NorthSide - og jeg er igen i år med som presse for at skrive om maden. I år er mit fokus primært på økologien og det nye udvalg. Desuden skal jeg stå i en af madboderne for en stund for at se det hele fra den anden side. Det bliver super spændende. Der bliver også tid til en smule musik - og søndag aften skal jeg så høre Queens of the Stone Age med Janus som vandt en billet i min give-away.

Men mon ikke jeg får bikset en lille bid mad sammen alligevel? Om ikke hertil, så til min 5:2 blog - for jeg skal faste de næste par dage. I morgen bliver dagens lille måltid med blomkål og rejer - i en gammelkendt ret, dog i en helt ny udgave.


7 kommentarer:

 1. Malou, du laver de skønneste sager��.
  Laver du hyldeblomsteddike med hvidvinseddike og blomster und Nixon weiter?
  Har set opskrifter med sukker i. Bruger du det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Nej, jeg bruger kun hvid økologisk lagereddike og masser af blomster. Sukker? Nej, det syntes jeg ikke hører hjemme i eddike.

   Slet
  2. Tak, Malou. Det prøver jeg så. Forstod heller ikke helt hvorfor der skulle sukker i.

   Slet
 2. Ved ikke om du kender siden, men på byhøst.dk kan du også finde hyldehegn og en masse andet spiseligt, du selv kan plukke, i Århus :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil ikke høste hyl (og andre ting der skal bruges til mad) der vokser tæt på trafik ;-)

   Slet
 3. Hvis du lige dryssede med lidt chokolade, var du jo næsten klar til næste runde af madbloggerudfordringen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lige før. Mit søde bidrag skal dog være med kirsebær ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...