tirsdag den 15. april 2014

Lever - ligesom hjemme i Indien...

I morgen formiddag skal jeg et smut forbi P4 Østjylland og kloge mig lidt på indmad. Det er åbenbart blevet en trendy spise igen. Jeg har et par smagsprøver med til studieværten - røget dådyrhjerte, confiteret bisonhjerte og denne totalt labre lever lavet ligesom hjemme i Indien.

Et festfyrværkeri af en ret med smukke farver og sundt knas - og en tweaket smagsprofil der passede perfekt til leveren.

Grøntsagerne først: bladselleri, rød peber og løg. Smagsgiverne: chili, hvidløg, ingefær og lime.

Der skulle også bruges en god karry (Madras fra ASA), gurkemeje og fløde til selve retten. Og så skulle den toppes med ristede cashewnødder og en god tot koriander. Som det allerførste ristede jeg en lille håndfuld cashews på en tør pande.

Peberfrugt, selleri og løg blev skåret i strimler, stykker og tynde både. Hvidløg og ingefær blev hakket fint - og jeg skar ca 2 cm chili i tynde ringe.

Det var 300 g svinelever jeg havde fået fat i. Kalvelever er at foretrække hvis det er til at få.

Leveren blev skåret i 'wokstrimler'.

Leverstrimlerne blev vendt med hvidløg, ingefær, chili og 2-3 spsk karry. De blev derefter lynstegt på en knaldhed pande i en smule olivenolie.

Strimlerne blev taget af panden, som derefter blev rengjort. Den blev atter varmet op og så var det grøntsagerne der stod for skud.

Løgene fik et par minutter i lidt olie først. Selleri og peberfrugt blev tilsat og stegte med i et par minutter.

Leverstrimlerne blev vendt i og der blev tilsat 3 dl fløde + 1 spsk gurkemeje.

Fløden fik lov til at simre til den tyknede en smule. Der blev smagt til med urtesalt, friskkværnet peber og saften fra 1 lime.

Retten kan serveres med ris. Jeg valgte at lave 'ris' af blomkål for at undgå de hurtige kulhydrater. ½ blomkålshoved blev brækket i buketter og kørt *wroom wroom* i minihakkeren.

De fine 'ris' fik en smule urtesalt og ½ dl vand tilsat - og blev zappet 2 x 45 sekunder i mikroovnen med en omrøring imellem. De kan også smides i kogende vand i 1 minut og drænes.

Og så var der bare tilbage at anrette. Jeg kom 'risen' i en lille skål og vendte ud.

Lidt koriander og et drys ristede cashewnødder fuldendte anretningen. Uhm, sådan har du med garanti aldrig fået lever før. Lever har en letbitter og 'jernet' smag + en blød konsistens. Her bliver det kombineret med sprøde grøntsager for at give en rar oplevelse at bide i - og saucen er både sødlig, syrlig, salt og stærk hvilket harmonerer fint med leverens smag.

Og nej, jeg har aldrig været i Indien. Men da jeg stod i lære sagde chefen altid "det er ligesom hjemme i Indien" når der var karryretter på menuen. Det syntes jeg var så sødt at jeg har taget det med mig.

Du kan se en salat jeg har lavet med røget dådyrhjerte lige her - og om ikke så længe kommer der et indlæg med confiteret bisonhjerte. Ja, lige netop - et bisonhjerte simret ved svag varme i 24 timer i aromatisk andefedt.

Hvad så - er indmad hot eller not?



6 kommentarer:

 1. Er stadig vil med hjerte i flødesovs - det holder hele vejen!

  SvarSlet
 2. Jeg er faktisk også begyndt at spise indmad igen efter en lang pause. Synes det har været svært at få fat i i perioder. Men jeg er også helt vild med hjerter.
  Leveren er jeg stadig ikke den helt store fan af. Men din lækre opskrift og billeder giver mig helt lyst til at give det en forsøg mere.

  SvarSlet
 3. Jeg kan lide det meste indmad, hvilket var en behagelig overraskelse, jeg fik, da jeg havde indmadsbenspænd for et år siden. Lige præcis lever lærer jeg dog ikke at spise (med mindre vi taler om kyllingelever) - har prøvet mange gange, men mine smagsløg modarbejder mig ;-)

  Hav en skøn påske!

  SvarSlet
 4. Jeg kan være med til hjerter, især i flødesovs, men dine to varianter af hjerte lyder også rigtig spændende.

  Lever (og nyrer for den sags skyld) kan jeg ikke få mig selv til at spise. Det vender sig i mig ved tanken om at spise sådan et filterorgan, og jeg kan IKKE snuppe hverken konsistensen - og det er både før og efter tilberedning - eller smagen, og før der er nogen, der kan lave en "levergryde", som OVER HOVEDET SLET IKKE smager af lever, så må I andre gerne få min portion.

  Selv ikke du, søde Malou, kan få mig til at forsøge med lever :-).

  SvarSlet
 5. Indmad er SÅ hot. Jeg kan lide både lever, nyre, hjerter, brisler osv.

  Jeg har været hjemme i Indien, men jeg har vist ikke fået indmad der. Til gengæld skal jeg altid have grillet lammelever, når jeg er i Arabiske lande - det er en stor delikatesse.

  I øjeblikket er jeg ret fascineret af kyllingehjerter. Det er simpelthen utroligt at man kan få 500 g godhed for 20 kr. Jeg tror næsten at jeg vil lave dem i en indisk version.

  SvarSlet
 6. God langfredag!

  meget lækker lever-ret og en rigtig god måde du har tilberedt det på:-) God idé med blomkål frem for ris:-)

  Fik selv en lækker og let påske lam middag i går hos en veninde:
  http://mariahoffbeck.blogspot.dk/2014/04/paske-lam-og-champagne-brus.html

  Nyd påsken.
  Hilsner fra madøret
  Ole

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...