søndag den 1. september 2013

Verdens bedste syltede drueagurker...

Jamen, det er det altså! Og det gik pludselig op for mig i dag at jeg fuldstændig har glemt at blogge om årets syltning af de fantastiske drueagurker. Det må jeg hermed straks rette op på!
 
I år havde Signe skaffet mig 5 kg store økologiske drueagurker. De skulle syltes med krydderier og kærlighed.

De blev først gået efter og skrubbet efter alle kunstens regler med den bløde side af en skuresvamp. De blev derefter prikket med en kødpind 8-12 gange pr stk. Det gør det nemmere for saltlagen at trænge ind og for den overflødig væske at sive ud.

Min opvaskebalje blev skoldet med kogende vand og agurkerne lagt tæt. Og så var de klar til at blive overhældt med en saltlage. Saltlagen laves i forholdet 150 g salt til 1 liter vand. Jeg kogte 3 liter vand op og opløste 450 g salt i - og lod lagen køle ned til stuetemperatur inden den blev hældt over agurkerne. Agurkerne skal trække 12-24 timer på køl inden de skal syltes - men jeg glemte mine og de trak derfor i næsten 48 timer. Ups.

Og så til krydringen. Dildskærme er et must!

Igen havde jeg været SÅ heldig. Camilla (som også forærede mig den gigantiske torsk) havde tilbudt at jeg bare kunne komme forbi hendes have og plukke alle de økologiske dildskærme jeg skulle bruge. Så der cyklede jeg ned og plukkede til jeg næsten skammede mig.


En anden vigtig ingrediens er peberrod. Det har nemlig en antiseptisk egenskab som er med til at forhindre bakterievækst i det færdige produkt. Og det er jeg jo stor tilhænger af, da jeg ikke bruger kunstig konservering.


Jeg ❤ krydderier! Jo flere, jo bedre - og til syltning hiver jeg gerne et stort arsenal frem. Det skal smæk på smagen. Her var det gule og sorte sennepsfrø, anisfrø, fennikelfrø, korianderfrø, sorte peberkorn og laurbærblade. Ikke noget med at fedte med mængderne - bare en ske i hver slags og så gå agurk *pun intended* med dem.

Selve syltelagen blev kogt af 4,5 liter økologisk eddike og 1,5 kg ditto rørsukker. Jeg har forklaret før hvorfor jeg ikke bruger konventionel eddike tilsat E 223 (natriumdisulfit) - det kan nemlig udløse kløende udslæt, underlivskramper, diarre, lavt blodtryk - samt fremprovokere alvorlige astmaanfald. Velbekomme!

Agurkerne blev hevet op af deres saltbad, skyllet grundigt og duppet tørre. Jeg sorterede dem efter størrelse. De mindste skulle syltes hele, de mellemste skulle skæres i skiver og de allerstørste laves til spyd (spears).

Til spears skæres agurkerne igennem på langs med 2 eller 3 snit.

Til min mandolin hører denne bølgesnitter - og den skulle jeg selvfølgelig lege lidt med.

Ih, de blev fine - dem glæder jeg mig til at toppe op med på vinterens leverpostejmadder.

Og så var alle agurkerne næsten klar, der skulle bare lige skæres nogle af de store i skiver.

Peberroden blev skrællet og skåret i skiver.

Sylteglassene blev vasket grundigt i sæbevand og skyllet rene. Derefter blev de skoldet med kogende vand og skyllet i vodka. Ingen Atamon her, det aktive stof natriumbenzoat kan give astma, nældefeber og udløse ADHD - og er ikke jeg vil ha' i min krop. Syltelagen blev kogt op så den var klar til at hælde i glassene så snart agurkerne var på plads. Men som de første blev der fyldt krydderier i. Man kan selvfølgelig komme krydderierne i selve lagen - men det er nemmere at fordele dem først, for så er man sikker på at der kommer nok med i hvert glas. Og hver mange krydderier skal der så i hvert glas? Svaret er simpelt: nok!

Agurkerne pakkes tæt i glassene inden den varme lage øses over så den dækker agurkerne helt. Inden glassene lukkes, lægges rigelige skiver af peberrod øverst.

De lange spears pakkes også tæt på højkant. Jeg har latexhandsker på når jeg laver den slags, for det er vigtigt at være ekstra opmærksom på hygiejnen når man ikke bruger konserveringsmidler.

Og så var årets drueagurker klar til at køle lidt ned på køkkenbordet inden de fik permanent plads på køl. Jeg tager ingen chancer og vælger derfor at opbevare dem i køleskabet. Agurkerne koster 35 kr pr kg og eddike + sukker er også en betydelig udgift. Det ville være brandærgerligt hvis der gik nogen til. 

Jeg havde lavet ALT for meget lage. Men der kunne jeg jo så genbruge i bedste Stop Spild Af Mad stil til at lave den lækre Pickle Pot med. Der er stadig en smule lage tilbage - men det bruger jeg i morgen når jeg skal sylte asier.

Har du prøvet at sylte dine egne drueagurker?


24 kommentarer:

 1. Øj, får helt mundvand af at læse om dem. Elsker alt syltet - særligt agurker, radisser og gulerødder (:

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - så har jeg jo gjort noget rigtigt ;-)

   Uhm, ja - syltede radiser er GUF!

   Slet
  2. Der er ingen stoffer der giver adhd det er noget man er født med ...
   Men med en adhd skal man ikke spise for meget sukker og hvedemel

   Slet
 2. Jeg har aldrig syltet drueagurker, men "Den Grønne Syltebog" har en opskrift på "Polske Agurker" - dén lyder næsten som din opskrift, og den kan bruges til alle agurketyper ... jeg plejer at bruge den til almindelige salatagurker, når de er på tilbud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den opskrift kender jeg godt - de er vist lidt mere syrlige end dem her. Mums :-P

   Slet
 3. Mmm, jeg gad godt at sylte agurker, men jeg har ingen. Jeg må sylte en rødbede i stedet. Det har jeg nemlig heller aldrig prøvet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak, de kan være svære at skaffe. Uh, godt valg. Hvis du mangler en god opskrift, så kan jeg anbefale den her - de behøves ikke stikkes ud ;-)

   Slet
 4. Det er altså imponerende, hvad du kan få lavet ud af dine råvarer. Og beundringsværdigt, at du får det brugt - det er vi nogen der kunne lære meget af.
  Sidst jeg syltede drueagurker er maaange år siden, 5 kg tror jeg, og en del af dem blev kasseret efter en del år, fordi vi alligevel ikke fik dem spist.
  Har du et ekstra køleskab til alt det du skal opbevare?

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* tusind tak. Jeg sætter en stor ære i at købe kvalitetsråvarer og behandle dem optimalt :-)

   Æv, trist at de måtte ud. Det er aldrig sket her - de er som regel væk engang efter jul.

   Ja, det har jeg - se lige her ;-)

   Slet
 5. De ser godt nok gode ud:). Jeg synes det er rigtig fedt, når du ligesom i dette indlæg begrunder dine fravalg af de ting du bruger....såsom konvetionel eddike:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Jeg håber på at oplysningen af de fravalg sætter tanker i gang. Det er jo ikke noget industrien håber højt om ;-)

   Slet
 6. Det med radisserne er en teaser - hvordan sylter man radisser, og hvordan smager de?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, godt så. Det gør man på samme måde som man laver Pickle Pot - se her ;-)

   Slet
 7. uhmmn... de ser simpelthen så fine ud;-) Jeg har lige købt et kilo cornichoner på Ingerslev igår, ved du om fremgangsmåden i fht. syltningen er den samme som ved drueagurker??? MVH Matilde

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Små drueagurker bliver til cornichoner når man sylter dem i sur lage uden sukker. Du kan f.eks bruge den her opskrift. Jeg kom desværre ikke selv på torvet i går, men ville også grumme gerne ha' fat i nogen af de små. Pøj pøj med syltningen :-)

   Slet
 8. Tak for svar - havde selv fundet opskriften, men har tilsat lidt sukker, da jeg syntes de ellers bliver for sure. Håber de bliver gode, har ikke den store erfaring med syltning, så glæder mig til at se resultatet om et par uger eller tre;-)
  Tak for svar.....

  SvarSlet
 9. Tak for en underholdene opskrift, desværre kan jeg ikke bruge måleenheden "nok", du nævner tidligere i artiklen - ved krydderierne - "en ske" er det en spise- eller te-ske?
  Hvor mange laurbærblade er en ske?
  Der må da være et krydderi minimum/maksimum forhold til mængden af lage i forhold til mængden af agurker.
  Hvor meget lage havde du til overs da du var færdig? 1/2 liter eller mindre?
  Eddike er et konserverings middel i sig selv, så hvorfor stille et konserveret produkt i køleskabet?
  Måske hvis du varme behandlede det færdige produkt, vil agurkerne holde sig længere?

  Jeg er ikke klar over om du kender "Faren ved plastik" her er nogle engelske artikler jeg har taget noget af indholdet fra for at give dig og dine en "heads up", da du er så Økologisk - respekt.

  Det meste plastik indeholder BPA (bisphenol A) som er en blødgøre i plastik - BPA kan medføre; tidlig pubertet i børn, faldende fertilitet hos ellers raske voksne, hyperaktive børn, overvægt og den vedvarende plage af prostatakræft og brystkræft.

  BPA bruges til at fremstille Polycarbonate plast og epoxyresiner, BPA er at finde i mange drikke containere, foring af mest mad og drikke dåser (herunder soda dåser), flaske hætter, plast bestik, plast mad opbevaringsbeholdere, legetøj, dental fugemasser, nogle dental kompositmaterialer, vandrør, brilleglas for at nævne nogle få.

  Polycarbonate er ofte blandet med andre plasttyper til at skabe produkter, såsom mobiltelefon skal, bildele, elektronisk udstyr, medicinsk udstyr, og husholdningsartikler. Fordi BPA er i printerblæk, aviser og karbonfrit kvitteringer, mest genbrugspapir indeholder BPA, herunder papir håndklæder og papir der anvendes til at indeholde fødevarer.

  Kilde er fra følgende engelsk artikel:
  http://www.motherearthnews.com/natural-health/dangerous-plastics-safe-plastics-zmaz09aszraw.aspx

  Der findes desværre flere andre typer af kemikalier som man nu benytter i stedet for BPA så som Bisphenol S (BPS), Bisphenol F (BPF), bisphenol B (BPB) op til 38 BP varianter. Hvis du finder BPA skræmmende så bare vent til du læser om de andre Bisphenol typer, det er guf for svage nerver.

  Yderligere engelske artikler
  National Center for Health Research (NCHR)
  http://center4research.org/nrc-in-the-news/news-analysis-interviews-op-eds-editorials/bpa-free-baby-bottles-now-law-but-were-not-in-the-clear/

  The Green Grok, The Chemical Marketplace
  http://blogs.nicholas.duke.edu/thegreengrok/bisphenolaf/

  Harvard School of Public Health
  http://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/winter10plastics/

  SvarSlet
 10. Hej. Ja mine har vokset sig næsten for store så jeg vil prøve at sylte dem i skiver. Det må jo være dem man kan købe som apptit agurker. UUmmm.
  Go"syltning derude.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Ja, det lyder som en god løsning at sylte dem i skiver så. Også god syltning til dig :-)

   Slet
 11. Tror du lignende opskrift ville fungere til hele chili?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må være dig svar skyldig - ved intet om at sylte hele chilier. Google må være din ven her :)

   Slet
 12. Hej Malou, hvor lang tid skal de stå oh trække i køleskabet, før de er klar til at blive spist? ☺️

  SvarSlet
 13. Hvor længe holder dine agurker uden kunstige konserveringsmidler?

  SvarSlet
  Svar
  1. Har et glas stående på køl, som et 3 år gammelt - det er stadig gangbart. Men det skal være på køl hele tiden og man skal være ops på hygiejnen - og kun tage af det med noget helt rent.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...