lørdag den 3. august 2013

Jostabær-is...

Puha, den varme er en udfordring. Det hjælper lidt på det hele at ha' lækker is i fryseren til når indvendig afkøling er en nødvendighed. I dag har jeg lavet min sædvanlige is på kondenseret mælk i en variant med jostabær eller solstik som de også kaldes.

Det er en smuk og sødmefuld is med masser af smag af solmodne sommerbær. Og ja, du ser rigtigt: NFG non-funcitonal garnish. De mynteblade (hjemmedyrkede af Anne) er udelukkende til pynt. Det er en lille hilsen til Piskeriset. Se her hvorfor.

Kender du jostabær? Det er de mørke bær til højre. De er en slags hybrid mellem stikkelsbær og solbær. Dem plukkede jeg hos Tine Kagedåse sidste år og har siden glemt alt om dem - indtil for nyligt hvor jeg fik ryddet op i fryseren.

Jeg hev 400 g frosne bær op af fryseren. Kan du ikke skaffe jostabær, kan de erstattes af 50/50 stikkelsbær og solbær........eller 400 g af lige de bær du kan lide. Friske eller frosne, det er lige godt.

Bærrene fik selskab af 3 dl vand og fik lov til at simre i små 20 minutter. Derefter blev blandingen most groft med et piskeris (af metal, ikke hende her).

Blandingen fik derefter lov til at dryppe af igennem et klæde - en meget fintmasket si kan også bruges.

De moste bær frøs jeg igen. De skal i bedste Stop Spild Af Mad stil bruges til marmelade når jeg skal koge det næste gang.

Og så stod jeg tilbage med det jeg skulle bruge til isen: 3 dl sukkerfri koncentreret saft.

Hov, du får da lige en regulær opskrift på isen. Den er så nemt at det næsten gør ondt. Er du klar?

3 dl saft
1 ds kondenseret mælk
2½ dl fløde

That's it. Er det ikke bare nemt?

Jeg laver gerne ismassen i en flad bøtte - så går nedkølingen hurtigere. Først hælder jeg dåsen med kondenseret mælk i.

Saften piskes ud i den tykke søde mælk.

Det får en dejlig tyk konsistens og en fantastisk farve.

Det passede perfekt at jeg skulle lave is - for der var netop 2,5 dl fløde tilbage fra min Eton Mess med kirsebær og lakrids. Ønsker du en mere fedtfattig is kan fløden erstattes af mælk (sød, let eller skummet) - eller en blanding.

Fløden blev pisket grundigt ud i massen - og så var den klar til at blive kølet ned og kørt i ismaskinen.

6 dl af massen blev kørt 35 minutter på ismaskinen.

Og derefter frosset færdigt i en flad bøtte. Har du ikke en ismaskine, fryses massen direkte i bøtten og omrøres hver ½ time til den bliver sej.

Den rest der ikke var plads til i maskinen, valgte jeg at lave ispinde af. Valget af forme faldt på de søde paraplyer. For nem portionering kom jeg massen i en sprøjtepose først.

Aww, det bliver da de yndigste is.

Da isen var frosset tilpas, spiste jeg selv kuglen på det øverste billede - og Max, som var på besøg, fik den her anretning med mine hjemmebagte kyskager, frysetørrede hindbær og et par mynteblade. Der var ikke et øje tørt. Det var det pureste guf...

--------------------------------------------------------

Max og jeg mødtes inde i byen i går til en bid mad. Han tog med her hjem og overnattede - og i dag har vi igen været inde i byen. Det blev til en tur i en kølig biograf, en cykeltur på havnen og endnu en bid mad, inden vi tog hvert til sit. 

Nu skal jeg snart på langs, for i morgen skal der sættes skik på køkkenet. Det er simpelthen groet til i vareprøver, emballage, tørvarer og nyanskaffelser - så den plads jeg har at gøre godt med er blevet mindre og mindre. Det samme er kræfterne, så fantastisk søde Anne har tilbudt at komme og hjælpe mig med at organisere. Aww, det er bare SÅ sødt af hende. 

Fortsat god weekend til alle der kommer her forbi...


9 kommentarer:

 1. Det der mynteblad er da suuuuperfunktionelt! Det både pynter og kan spises!

  ... avav, ikke slå :-D

  Ps. supersmuk is - som sædvanlig ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Well, jeg spiste dat skam også - andet ville jo ha' været madspild ;-)

   Slå? Jeg slår aldrig........men jeg sparker!

   *Bukker* tusind tak <3

   Slet
 2. Det var fand.. jeg mener sørme en god is :-D

  Og myntebladet smagte da fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, jeg er glad for at du kunne lide den. Men jeg var ikke alt for bekymret på forhånd.....det er jo is ;-)

   Jaha, og så fik du også lidt grønt. Hæ.

   Slet
 3. Puha det ser lækkert ud :D Passer lige ind når man er ved at smelte bort ;)
  Hilsen fattig-bloggeren

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Oh yes, det skal kolde is til her i varmen - og når bare man husker de sukkerfri sodavandsis også så går det nok ;-)

   Slet
 4. Vil det være en god ide at piske fløden let, hvis man ikke har en ismaskine ?

  mvh Ulla Andersen

  SvarSlet
 5. Er lidt nysgerrig på, hvordan du genanvender pulpen i marmelade?

  SvarSlet
  Svar
  1. Pulpen vejes og koges til marmelade med samme vægtmål sukker.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...