torsdag den 15. august 2013

Bønnefritter og blomkålssalat...

Er der overhovedet nogen tilbage i blogland der ikke har opdaget bønnefritterne? De har længe stået på min to-do liste - og nu blev det så i dag det lige passede ind:

Glemt alt om stivelse kogt i fedt - de knasende bønnefritter er pommesfritens afløser!

Opskriften er bla med i Jane Faerbers (Madbanditten) bog LCHF - Spis dig mæt & glad som jeg har til anmeldelse. LCHF betyder Low Carb High Fat - og dikterer en kost med få kulhydrater og meget fedt. Jane disker op med en masse spændende retter og viser på en kreativ måde hvordan man kan sprænge rammerne for opfattelsen af en kost stort set uden kulhydrater. Der er også både pizza, brød og kager uden et eneste gram hvedemel. Bogen kan derfor ikke alene bruges af tilhængere af LCHF diæten, men også af glutenallergikere....og folk som ønsker at smide et par kilo. Jeg har kig på et par af opskrifterne som gerne skulle ramme bloggen inden længe. Men først gælder det de labre fritter. Jane bruger frosne bønner, men opskriftens oprindelige bagmand bruger friske. De frosne må vente til vinter, for jeg er nu engang mest til at bruge sæsonens friske råvarer.

Så i går cyklede jeg ind på torvet (endda på min fastedag) og fandt de lækreste danske økologiske bønner på Ingerslev Torv. Grønne bønner var en stor del af basiskosten i min barndom. Vi fik dem til ALT. Køkkenhaven gav så mange at de blev blancheret og knaldet i fryseren - og så var der bønner til hele året. Nu er der langt mellem de gode bønner. De fleste af dem man kan finde i supermarkederne er importeret fra Afrika. Det giver jo ingen mening overhovedet. Læs her hos Madkultur hvor sløjt det ser ud med de grønne bønner i den danske detailhandel. Jeg smilede bredt da jeg cyklede hjem med mit grønne guld i kurven. 

Halvdelen af bønnerne blev brugt til et spændende sylteprojekt - og den anden halvdel til fritterne.

Bønnerne blev vasket, fik nippet enderne af og blev duppet tørre i lidt køkkenrulle. Og så var de klar til at blive vendt med olie.

Man kan naturligvis gøre det i en skål, men jeg foretrækker at gøre det i en pose. Bare tilsæt 1-2 spsk olie, luk posen og ryst godt.

Man kan også tilsætte salt nu - eller vente med at drysse det over til de er klar til ovnen.

Hæld bønnerne ud på en bageplade, belagt med bagepapir, og fordel dem jævnt. Nu var det jo kun til 1 pers, så der var lidt langt mellem de grønne sager. Bønnerne bages ved 190-200°C til de er knasende sprøde. Det tog ca 30 minutter for dem her.

Og så var der sørme bønnerfritter. Jeg kan lige se dem for mig til en gang bøf & bearnaise - det skal jeg bestemt ha' på bordet i en ikke så fjern fremtid.

Jeg serverede bønnerne sammen med en karbonade og en hurtig rå blomkålssalat. Blomkålen blev først delt i buketter og derefter skåret i tynde skiver. Kålen fik selskab af lidt høvlet gulerod, en håndfuld edamamebønner fra fryseren og en rest gule minitomater. Hele herligheden fik et drys salt og peber + et squeeze olivenolie og hvid balsamico. 

Den færdige salat blev drysset rundhåndet med grøn dukkah.

I sidste sekund kastede jeg en lille dip til bønnefritterne sammen af lidt skyr, mayonnaise, fuldkornssennep, hakket dild, salt og peber. Og så var der mad. Herlig middag. 

------------------------------------------------------------------

Tiden er knap og der er SÅ meget at gøre. Jeg føler at dagene smuldre imellem fingrene på mig. Men det er fedt, for jeg er altid bange for at finde tiden for lang. Jeg er virkelig ked af at jeg ikke rigtig får besvaret kommentarer herinde. Det er ikke af ond vilje.

I morgen skal jeg mødes med Sif - og det glæder jeg mig helt vild til. Det bliver til hygge i Den Gamle By og frokost. Så jeg må vist hellere komme i seng så jeg kan være frisk til det.

God fredag til alle der kommer her forbi... 7 kommentarer:

 1. Dem er jeg da vist nødt til at lave til wellness-pigerne i dag! :)

  SvarSlet
 2. de smager simpelthen bare såååå godt. Selv min mand der ikke er vild med bønner, spiser disse med største velbehag og var helt oppe at ringe da jeg lavede dem første gang :-)

  SvarSlet
 3. Årh, altså. Det gik skidegodt med min fastedag - nu er jeg bare SUUUUUULTEN. Nøj, hvor ser det læks ud :-)

  SvarSlet
 4. bønnefritter - hvorfor har jeg aldrig hørt om det før! tak for din altid så store inspiration. På PCO kost er bønne fritter perfekte :-)

  SvarSlet
 5. Jeg er en af de få, der aldrig har hørt om de fritter- men det gør jeg nu , tak :)

  SvarSlet
 6. Som Garn, hund & kat skriver: Perfekt til PCO-kost! Tak for inspiration :)

  SvarSlet
 7. De er simpelthen så geniale de gode bønnefritter. Jeg har også først fået dem afprøvet for ikke så længe siden, men har tilsluttet mig fankoret og lavet dem ofte på det seneste. Har ikke villet kaste mig ud i det med friske bønner, så dejligt at få konstateret at det giver et godt resultat. Kan dog se at mine frosne bønner skal have både lidt længere i ovnen og ved lidt højere temperatur for at blive sprøde ;)
  Og super fint tip med posen... så slipper man da en skål billigere i opvasken og får fordelt olien jævnt! Det vil jeg huske :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...