lørdag den 10. august 2013

Hel bagt torsk i ovnen...

Jeg har en indrømmelse: jeg spiser alt for lidt fisk! Der er langt på havnen og jeg har ikke fidus til supermarkedsfisk. What to do? For nyligt spurgte Camilla fra Mad & Have så om jeg ville ha' en torsk hun havde liggende på frost - og jeg sagde straks ja tak. Og her er hvad jeg gjorde ved den i aftes:

Det viste sig at være en kæmpe torsk på 4 kg jeg fik overrakt. Jeg valgte at lave den hel i ovnen - fyldt med lækre sager.

Torsken var så stor at den næsten ikke kunne være i køleskabet. Men med lidt snilde fik jeg den klemt ind og understøttet. Den fik lov til at tø op i 1½ døgn før jeg gik i krig med den. Den var en smule frossen i midten - men det tog jeg bare højde for i tilberedningstiden.

Min fantasi syntes altså at det ligner mere en anakonda end en torsk - men se hvor sødt den smiler...

Ovnen blev tændt på 200°C og bradepanden blev gnedet grundigt med SMØR. Fisken blev skyllet, duppet tør og lagt tilrette.

Og så til fyldet: 1 citron i skiver, 1 fennikelknold snittet fint, 2 fed hvidløg i skiver, en tot timian og en ditto rosmarin - og en lille skål med flagesalt og friskkværnet peber. Det er nemmest at lave en salt- og peberblanding på forhånd, så undgår man at skulle fedte rundt med rå fisk på fingrene.

Fisken blev proppet med så meget fyld den kunne trække. Resten blev lagt i bradepanden, fisken fik salt + peber på ydersiden og de sidste citronskiver på toppen.

Der blev sneget nogle stykker SMØR ind også, inden bugen blev lukket lidt sammen med et par tandstikker. Lidt SMØR fandt også vej på toppen - og bradepanden fik lidt urteboullion og hvid balsamico tilsat. Væsken kan med fordel erstattes af hvidvin.

Bradepanden blev pakket omhyggeligt ind i folie og lirket forsigtigt ind i ovnen. Havde fisken været helt optøet skulle den ha' haft ca 30 minutter - men min fik 45 minutter. Bradepanden blev derefter sat på bordet og fik lov til at hvile i 5 minutter.

Ih, hvor var den fin. Og den havde en kernetemperatur på det tykkeste sted på 52°C - hvilket er perfekt for torsk.

Skindet var lige til at skrabe af med en smørekniv. Jeg brugte en spatel til at løfte et stor saftigt halestykke over på min tallerken. Jeg pillede også de møre 'kinder' ud af torskehovedet. Det er næsten de lækreste bidder på hele fisken.

Lidt fennikel og saft fra bradepanden blev hældt over. Jeg serverede 2 salater til. Den ene bestod af gulerodsspåner marineret i citron og olivenolie, drysset med salt og peber - og vendt med citronmandler og sort sesam. Den anden var dampede grønne bønner, fintsnittet rødløg, gule minitomater og timian i en marinade af olivenolie, hvidvinseddike, salt og peber. Et par citronbåde blev det også til.

Jeg pillede resten af torsken fra hinanden og spiste også det her stykke fra den nederste filet. Det var godt noget andet end farmors skamkogte torsk. Oh la la...

Og jeg nød en dejlig italiensk chardonnay til. 

Alt kødet blev pillet af benene. I dag skal det vejes og fryses til fastedage - og der skal laves torsk i karry til aften. Fonden blev siet og frosset - og alle benene + hovedet blev ligeså gemt i fryseren i bedste Stop Spild Af Mad stil. Det skal der nok komme en laber fiskesuppe ud af en dag.

Og dagens frokost blev så resten af de 2 salater, vendt med store flager torsk, dryppet med lidt olivenolie og drysset med lidt ekstra sort sesam.

Tusind tak for mad Camilla - det var en fremragende fisk! Og tak fordi at jeg må cykle ned og plukke dildskærme i din have til de 5 kg drueagurker jeg skal sylte her i weekenden. Jeg skal nok finde en snedig måde at takke dig på. 

Og hvad med dig der kigger forbi - får du fisk nok?


4 kommentarer:

 1. Det ser dejligt ud :-) Jeps jeg får faktisk fisk nok. Èn gang om ugen får vi én kasse Skagenfood beregnet til fire personer og da vi kun er 3 er der oftest en rest tilbage. Ind i mellem bestiller vi lidt ekstra -her den sidste stykke tid jomfruhummer og krabbeklør. Der ud over spiser vi marinerede sild osv. konserves, lidt tun/makrel i tomat og rejer helst friske eller fra frost. Samt god kold eller varmrøget laks. Jeg vælger ofte fisk ude. Elsker også at komme forbi Windsor fisk på Frederiksberg :-)

  SvarSlet
 2. Det ser helt vidunderligt ud. Fisk får jeg, men jeg får slet ikke lavet nok fisk, der ser lige så godt ud som den hele torsk, du har fat i der. God inspiration!

  SvarSlet
 3. Fisk er det eneste kød, jeg spiser, så på den måde, har jeg fået mere råd til det. Faktisk har jeg spist væsentligt mere fisk efter du postede dine tundeller ;) jeg har selv pimpet dem på alle mulige måder - bla. med squash og hakkede mandler. Mega lækkert! :) noget jeg godt gad at smage, er crabcakes. Mindes at have set en opskrift hos dig?

  SvarSlet
 4. Får slet ikke fisk nok (andet end dåsetun og -makrel). Synes jeg har svært ved at blive inspireret af fisk.
  Det er jo faktisk et problem i det lange løb, så på et eller andet tidspunkt bliver jeg jo nok nødt til at finde nogle lækre opskrifter, der bare ikke kan gå galt og få dem afprøvet :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...